[]

toefl ve gmat

toefl ve gmat'e çalışacağım. 3 ay var önümde. ikisine birden çalışacağım mecburen. elimde şu kaynaklar var:

toefl:
1- cambridge toefl ibt with cd-rom( audio cd'li)
2- kaplan toefl ibt with cd-rom( audio cd'li)
3- princeton review- cracking the toefl ibt
4- ets- offical guide to the toefl ibt
5- longman toefl ibt with cd-rom( audio cd'li)
6- barrons toefl ibt with cd-rom( audio cd'li)

gmat:
1- manhattan- sentence correction
2- manhattan- critical reasoning & reading comprehension
3- princeton review- cracking the gmat
4- the offical guide for gmat 12th edition
5- the offical guide for gmat 10th edition
6- manhattan- fractionals, decimals and percents.

ingilizcem advanced seviyesinde. ancak hiç toefl ya da gmat prep test'i çözmedim. yani onlarda seviyem ne durumda bilmiyorum. sizce nasıl çalışayım? önce birer deneme çözüp öyle mi başlayayım çalışmaya?

peki bu kaynaklar yeterli midir? ve hangi sırayla çalışayım bunları? önce princeton'larla başlayayım diyorum; çünkü sınavların mantığını iyi anlatıyorlarmış.

bu arada deneme sınavlarını ne kadar zamanda bir yapmak gerekir? mesela haftada bir tane iyi midir? ya da daha fazla?

ve bir de gmat'in quantitative kısmının çok kolay olduğunu söylüyorlar. özellikle türk öğrenciler öss mantığını bildikleri için o sorularda hiç zorlanmıyorlar falan deniyor. bu ne derece doğrudur? yani matematik kısmına çok kasmayalım mı?

şimdiden teşekkürler...

 
advanced ingilizcen varsa oturup toefl'a haril haril calismana gerek yoktur. kac puana ihtiyacin var? ets nin sitesindeki deneme sinavini bir coz sinavin sistemini gor. muhtemelen 1 haftadan uzun bakman gerekmez. pratigin yoksa speaking biraz calisman gerekebilir kendi kendine.

gmat tecrubem yok ama vaktini ona ayirsan daha iyi. toefl 100-110 puani gecmen gerekmiyorsa zor bir sinav degil advanced seviyede biri icin.
  • kurukafa  (30.06.10 23:38:07) 
o kadar kitaba hiç gerek yok aslında. ama yinede bir karıştırıp soru tiplerini öğrenmekte yarar var. çünkü sorular hep aynı kalıpta soruluyor. ama kolay sınavlar mühim olan heyecan yapmamak. en büyük sorun ise zaman. yetmiyor kesinlikle. o yüzden bu cd'lerdeki hazırlık teslerinden 3-4 tane çözüp hızlanmak gerek. bu da ciddi bir zaman ortalama 3 saatten 12 saat ediyor :). 1 tanesini çözdükten sonrada yoğun geçtiği için sarhoş gibi oluyorsunuz o başka zaten :).


  • wrangle  (01.07.10 00:12:43) 
Sana tavsiyem once bir GMATle ilgili genel bilgi edin (eger fikrin yoksa) sonra da official denemelerden bir tanesini coz zamanli olarak, kac puan aliyorsun Quant ve Verbaldan bak ona gore Quant ile ne kadar vakit kaybedecegine bakarsin, eger Quantin iyi ise 3 ay yeterli bir sure ben 6 hafta calismistim ve cogunlugu Verbal idi. Quant kolay ama mantık kısmında dikkat etmek lazim belirli bir sistematigi var cozmenin onu takip etmek lazim her sorudaki dikkatsizlikten hata yapmayasin. Eger 700-800 level sorusuna denk gelirsen arka arkaya dogru cevaplar verip, onlar zor oluyor mantik sorularinda, normal aritmetik olanlarin zorlari ise sadece ugrastiriyor 1dk da cozecegine soruyu 2-2.5dk aliyor o yuzden antreman yaparak hizlanmak mantikli.

manhattan SC'yi bitir baya ise yariyor ancak hic GMAT SC sorusu cozmediysen once official guidedaki kismi bir gozden gecir sonra manhattan SC'ye yogunlas baya ise yariyor. CR & RC icin ben cok calismamistim nasil olsa TOEFL'dan antremanim vardi diye ama biraz daha zor tabi GMAT'tekiler ondan belirli taktikler var bazi kitaplarda (sanirim princenton ve kaplan) onlar baya vakit kazandiriyor.

Onun disinda official guidei bitirmekte fayda var ozellikle zamanli yap testleri hizini vs kontrol etmek acisindan. Zor birsey istiyorsan Kaplan'in CD'deki testleri baya kastiriyordu sanirim en dusuk onlardan almistim, official icin online indirdigin testte 2 tane mi ne var ama onlar genellikle sinavdan daha kolay veya sinavda alabilecegin max puan onlar gibi dusun sonucta sinav gunu stresi yorgunlugu vs acisindan. Princeton'ı tam hatırlamıyorum ama sanırım sadece CDsindeki testleri yapmistim yine de kitapta faydali bilgiler ve taktikler vardi cok sinava asina degilsen ama zamanim kisitli oldugu icin cok yogunlasmamistim.

Ha bir de 2 tane essay icin template vs hazirla giris gelisme sonuc butun transition kaliplariyla vs ve yazacagin essayde onlari kullan yoksa sinavin basinda ne yazsam nasil baglasam vs diye dusunursen bosa yorulmus olursun diger kisimlardan once, template hazirlamak cok is goruyor. Sonucta essay notunun birini bilgisayar birini insan veriyor ve ortalamasi aliniyor, insan cok rahat anliyor template kullandigini ama duzgun template yaptiysan bilgisayardan 6 puan aliyorsun kesin, benim 5.5 gelmisti demekki bilg 6 insan 5 vermis essaylerime.

toefl icin sanirim cambridge ve kaplan cdlerindeki testler en iyisiydi ama tam hatirlamiyorum, toefl official guide oldukca gereksiz gibi gelmisti bana. ingilizcen iyiyse zaten zorlanmazsin biraz speaking icin pratik yap ve cikabilecek konularla ilgili ufak bir kagida notlar yaz sinav arasinda atiyorum en sevidigin kitabin yazarini yaz vs. veya nasil sallayacagini da yazabilirsin. Sonra abuk sabuk bir soru gelirse kilitlenme diye sonucta dogru bir sey anlatman gerekmiyor yeterki duzgun anlat. TOEFL'dan 111 almistim 3 hafta gibi bir calismayla en kotu skorum da speaking idi normalde konusmayla bir problemim olmasa da, bir cok insanin da speakingi en dusuk gelir, ama cok cok kasmamistim acikcasi ayni sirada okul basvurularina basladigim icin.

Sorun varsa baska bana ulas..
  • 2pac  (01.07.10 00:58:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.