[]

20 yıl sonra nasıl bir ülkede yaşıyor olacağız?

Son seçimlerden sonra ayağımızın ucunu görmek istemiyoruz haklı olarak ama sizce 20 yıl sonra nasıl bir ülkede yaşıyor oluruz? Neler degisir ya da neler değişmez? Hangi sektorlerde artı değer, nitelikli iş gücü üretiyor oluruz, daha mı politize bir toplum haline geliriz yoksa yogun göç mu veririz? En iyi, en kötü senaryolar nelerdir?

Teşekkür ederim.


 
dünyada üreyenlere ve üremeyenlere bakınca, bizi daha geri bir gelecek bekliyor bence. Sadece Türkiye değil, batı da bir çok sorunla boğuşacak. Idiocracy filmine gidiyoruz gibi hissediyorum ben.

Türkiye'de her 20 yılda bir sağlam ekonomik ve/veya siyasi kriz olmuş, şimdikini büyük kriz saysak (saymalı mıyız? siyasi kriz yok gibi aslında, ekonomik de var mı tartışılır sadece büyüüüük bi fakirleşme var. Gerçi 2016'daki darbe denemesi sayılabilir sonrasında da her şey değişti zaten), 20 yıla biraz düzelip sonra yeni krize merhaba denir bence.

Bir zamanlar bir bakan "Türkiye ara eleman ülkesi" tarzı bişey demişti, o oluyor ve olacak. Nitelikli iş falan bu gidişle yalan. Ekonomi kötü oldukça hayaller sönüyor, beslenme eksikliğinden zeka da sönüyor tahminen. Resmen bize biçilen role girdi Türkiye ona üzülüyorum. Yoğun göç veriyoruz zaten, daha da vereceğiz. Ben her ailede avrupada abd'de yaşayan bir aile üyesi olduğunu ve onlardan gelen bir miktar para ile ailelerin geçineceğini düşünüyorum. Burada çalışıp Türkmenistana Kırgızistana ailesine para yollayan kadınlar var ya, onun benzeri.

Genç nesil bir şekilde kullanılabilirse iyi senaryolar da gerçekleşebilir ama hep engel çıkarılıyor ve bu sadece son 20 yılın olayı değil, Türkiye ve hatta belki Osmanlı hep böyleymiş. Bence dünya brutal moda geçmek üzere yani en azından ailelerimizin yaşadığı tatlı dünya yok artık, nüfus aşırı arttı. Survival of the fittest. Fakat ben batı ülkelerinin de çok hazır olduğunu düşünmüyorum.
  • nhk ni youkosu  (25.07.23 00:51:36) 
@nhk ni youkosu +1

İçinde bulunduğumuz ekonomik, politik ve demografik durumlara bakılınca 20 sene sonrasında ülkemiz için olumlu bir gelecek hayal etmek zor. Avrupa'da artan göç, yaşlanan nüfus, sosyal devlet düzeninin sürdürülebilirliği ile ilgili kaygılar, hayat pahalılığı ve en önemlisi değişen toplum dinamikleri oralar içinde bir şeylerin yolunda gitmediğinin haberini veriyor. Avrupa batıyor gibi saçma bir argümanı savunuyor değilim fakat yeni bir devrin başladığı bir dönemde olduğumuzu hissediyorum. 20 sene sonra nasıl olacağımızı da dünyadaki gelişmeler belirleyecek. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için şu an en büyük tehdit düzensiz göç, bunu iyi yönetebilen yol alacak. Bizim için çok yeni olan bu kavramın altından kalkabileceğimiz düşünmüyorum. Eğer iyi yönetirsek oluşan yeni düzende kendimize şu ankinden çok daha iyi bir yer bulabiliriz.
  • Depik  (25.07.23 10:43:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.