[]

beyaz yakalılara soru: rekabet hukukuyla ilgili şirketinizin politikası

start uplar, küçük yerler falan değil de daha kurumsal, büyük yerlerde çalışanları ilgilendiren bir soru aslında bu. ben bir enerji şirketinde çalışıyorum ve bu konuda bizi çok korkutmaya başladılar son zamanlarda. rekabet kurumu'ndan ansızın gelip telefon bilgisayarları inceliyorlarmış ve aykırı bir şey bulduklarında yıllık gelirinin %10'u kadar şirkete, onun da %10'u kadar ilgili kişiye ceza kesiyorlarmış. bu durumda benim telefonumda veya bilgisayarımda bir şey bulunursa bana şahsi olarak kesilecek ceza 3-5 milyon dolar oluyor yani ödememin imkansız olduğu bir ceza.

ben IT departmanında çalıştığım için aslında sektörel şeylerle alakam yok ama hangi sektör çalışanıyla olduğu fark etmeksizin maaş konuşmak falan da rekabet hukukunu bozan şeylermiş çünkü söz konusu insan kaynağı olunca sektör gözetmeden tüm firmalar rakipmiş. whatsapptan falan ilgili mesajları aratıp sildim (gerçi herkesten sil yapamıyorum grup mesajları olduğu için, telden sildim en azından bilmiyorum önemi var mı) ama şimdi de bireysel, iş telefonu fark etmeden tüm whatsapp geçmişi temizlenecek denmeye başladı (daha netleşmese de). yani bu özel hayata müdahele gibi değil mi benim kişisel telefonumda saklamak istediğim görüşmeler olabilir istihbaratta askeriyede falan çalışmıyorsan (oralarda zaten bu durumu göze alarak işe giriyorsun çünkü) şirketin buna karışamaması lazım bence. biraz da göz korkutuyorlar gibi geliyor çünkü o parayı ödeyemeyeceği belli olan çalışanını göz göre hapse attırmaz herhalde şirket de. en kötü ihtimalle seni kovarlar ama cezanı da öderler diye düşünüyorum. sizin şirketinizin bu konudaki tavrı nasıl? onun dışında konuyla ilgili ekstra bilgiler verebilecek olanlar varsa da memnun olurum.


 
Hocam baya abartmışlar gibi geldi. Kimse benim telefonumu konuşmalarimi okuyamaz. Savcı karari mi cikti da haberim yok. Rekabet kurali da genelde benzer sektorde işe girmeme tarzinda oluyor ama o da sanirim artik cok onemsenmiyordur.


  • optimistbakunin  (11.06.23 13:45:31) 
@optimistbakunin: o konuda bir abartma yok hocam çatır çutur inceliyorlar her şeyi o an yanında olan bireysel telefonuna da bakmak isterse bakıyorlar iş bilgisayarına telefonuna zaten bakıyorlar. rekabet kurumunun standart denetim olayı böyle yani. ben sonuçlarıyla ilgili bir abartma var mı yok mu onu soruyorum. biri eline alıp rastgele inceliyor gibi değil inceleme şekli bu arada bilgisayarlara bağlayıp yazılımlarla falan inceliyorlar işte.


  • semaforo de medianoche  (11.06.23 13:48:45 ~ 13:53:47) 
Duymadim yaşamadim. Korkunc gibi geldi. O varsa sonuçlari da oyledir herhalde :D size kolay gelsin bilemiyorum. Big brother is watching you


  • optimistbakunin  (11.06.23 13:53:20) 
Kişisel telefonuma keşke şirket bakmak istese de şöyle güzel bir tazminat koparsam.
Hayır, hayatımda duymadım. 100 bin kişilik firmada çalışıyorum. Maaş konuşmak neyi bozuyor anlamadim, türk kanunlarinda maaş soylenmez mi diyormus? Çünkü en azından Fransa'da is ilaninda bile maaş var zaten.

Bana şirketin kendi kendine gaza gelmesi geldi.
  • logisticsmanager  (11.06.23 13:53:35) 
@logisticsmanager: şirket bakmıyor rekabet kurumu denetimcileri bakıyor. detayını bilmiyorum sanıyorum direkt maaş konuşmak değil de şirket politikası tarzında konuşmak mesela bize %50 zam yapıldı gibi şeyler o kapsama mı giriyormuş neymiş detayına hakim değilim çok.

mevzuyu bilmeyen açıp googlelasın bilgisi olanlar cevap verebilirse sevinirim. her sektörde çok rastlanan bir olay değil zaten enerji, bankacılık gibi sektörlerde daha yaygın bir denetim sanırım.
  • semaforo de medianoche  (11.06.23 13:57:12 ~ 13:58:07) 
6 ayda bir rekabet hukuku ile alakalı sınavlı bir eğitim alıyoruz. Bizde de çok sıkı uygulanıyor bu kurallar.
Rekabet hukukuna aykırı davranış tespit edilirse iş akdi feshi ile sonuçlanıyor. Denetçilerin gelmesine gerek yok zaten, tüm yazışmalar monitor ediliyor onlara sıra gelene kadar... Whatsapp konusuna gelince, iş yerinde kendi ekibimle bile müşteri ismi vererek mesajlaşmam. Sadece ben değilim ama, bizde çalışan herkes hassas davranmaya azami özen gösterir.

Maaşımı bilen 2 kişi var. Biri, bir üst yöneticim zaten. Annem, babam dahi ne kazandığımı bilmez.

Ne kadar büyük bir şirkette çalıştığından veya sektörden bağımsız bu olay ayrıca. Bizim de 220bin personelimiz var ama Türkiye’de yerleşik olduğumuz için 4054’e tabiyiz. Kuralları uygulamak zor değil. İşiniz ile alakalı bilgilerinizi gizli tutacaksınız, bu kadar.
  • irene  (11.06.23 14:33:52) 
@irene: sorun şu ki ben 8 aydır burada çalışıyorum ancak bize yeni anlatılmaya başlandı bunlar, seçimlerden sonra denetimlerin başlaması bekleniyormuş galiba. benim zaten sektörel rekabetle ilgili sıkıntı olacak muhabbetlerim yok dediğim gibi kendim de bilmiyorum zaten sektörel bilgileri. ama arkadaşlarınla maaş konuşmak da normal yani piyasayı öğrenmenin en kolay yolu arkadaşlarınla bunları konuşmak, aldığın paranın piyasaya göre az mı çok mu normal mi olduğunu bilmeden çalışmamak lazım bence. tabi bu olayı bilsem bunu yüz yüze görüşmelerde veya araşarak konuşurdum sadece ama bilmiyordum maalesef.

sizde denetime kalmadan iç denetimle hallediliyormuş mevzu zaten o yüzden ceza alma durumunda çalışana ne olduğuyla ilgili bir örnek tecrübeniz yoktur zaten. teşekkürler gene de bilgi için.
  • semaforo de medianoche  (11.06.23 14:45:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.