[]

Enkaza karışan insanlar?

Bu normal bir şey mi? Yani şunu soruyorum: Şimdi bakıyorum insanların kayıp yakınları var tanıdıkları var eşi dostu var, yani bunlar hiçbir yerde yok hastanede yok mezarda yok yok yani, belli ki enkazın molozlarına karıştılar gittiler, bu normal bir şey mi? Yani atıyorum böyle yıkıcı bir deprem gelişmiş bir Avrupa ülkesinde olsa ve bazı insanlar bu şekilde "kaybolsa" orada da doğal karşılanır mı bu durum, çünkü bireysel birkaç serzeniş dışında bununla ilgili hiç ses çıkaran yok. Nedir bunun gerçeği? Teşekkür ederim.




 
Hükümetin oralara bir an evvel göstermelik de olsa birkaç bina temeli atma ısrarı yüzünden olabildiğince hızlı bir şekilde enkaz kaldırılmaya çalışılıyor.

Ayrıca işin içinde bir de yıkılan binalardan kanıt niteliğinde beton ve demir numunesi almak isteyen savcıların da önüne geçme meselesi var.

Bu depremle ilgili beni rahatsız eden en önemli nokta bu. İnsanlar yakınlarının naaşına bile ulaşamıyor. Ulaşacak mecalleri yok çünkü bir de kendi hayatta kalma gaileleriyle de uğraşıyorlar. Millet de öyle bir halde ki herkes kendi yaşam gailesiyle cebelleşirken oralara yardım etmeye ya da yardım edilmesi için ses çıkarmaya yeltenemiyor.
  • alperz  (04.03.23 12:05:13 ~ 12:05:33) 
böyle şiddetli bir depremde bazi insanların bedenleri parcalaniyor, bazisi taninmayacak hale geliyor. bu sebeple "enkaza karismak" normal. ama enkaz kaldirma islemleri dikkatli bir sekilde yapilir ise yine de bulunan beden parcalarindan dna tespiti mümkün. ikiz kuleler cöktükten sonra bu konuda ne yapildigina dair bir yazi surada theconversation.com


  • tadellesever  (04.03.23 12:06:26) 
Evet yani ben de öyle düşünüyorum. Yani bunlar 100 katlı binaların enkazında kalan insanlar değil ki, biraz dikkatli bi çalışma yapılsa bedenlerin ayrıştırılabilir bir şekilde, yani tamamı olmasa da yine dna analizi yapılacak bir şeyler elde edilir ki isteseler büyük bir kısmına da ulaşabilirler. Açıkçası bu ölümden beter bi şey düşünsene anan baban ölmüş bedeni enkazla birlikte affedersin çöp gibi atılmış, düşüncesi bile deli ediyor insanı.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (04.03.23 12:13:59) 
Sanırım yakınları enkaz altında kalan, depremi yaşayan insanların örgütlenecek, ayağa kalkacak, ses çıkaracak mecalleri kalmadı.
Onlar yerine biz bu duruma itiraz etmeliydik. Ama o kadar çok şey vardı ki aynı anda olan ve çok hızlı oldu bitti. Biz de kaçırdık.

  • zimbirik  (04.03.23 14:09:32) 
Cenazelerin, enkaz altında parçalanması, ezilmesi hususu bir yana,

Yıkılmış bir binanın, cenazelerin hepsini bulacak kadar itinalı kaldırılmasın ne kadar süreceği, kaldırılacak enkaz sayısı ve, enkaz kaldırma ekip sayısı ayrı ayrı düşünülürse imkansızlık anlaşılabilir. Tabi, bunların arasına bir de beceriksizliği koymak gerekir.

Bir de kaldırılmamış enkazdaki cenazelere bölgedeki hayvanların erişimi, bulaşıcı hastalık ve hijyen konuları düşünülürse aceleye neden gerek duyulduğu ortaya çıkıyor.
  • Mirket  (04.03.23 14:24:21) 
yunanistan'da bir tren kazasında bile sokaklara döküldü millet. böyle bir olayı hiçbir ülkenin doğal karşılayacağını sanmam.


  • nothing in my way  (04.03.23 14:36:40) 
işin uzmanlarının dediği en son ceset çıkana kadar enkazlara kepçe sokulmaması gerektiği. hatta mümkünse lastik tekerlekli araçlarla müdahale edilmeli.
bizde işi oldu bittiğe getirip bakın hemen toparlandık, yaraları sarıyoruz demek için enkazlara paldır küldür daldılar. tabi delil karartma amaçları da cabası.

ne kadar doğru bilmiyorum ama haberlerde vardı, o meşhur site enkazlarından birinde 200 kişi varmış 120 kişi ya kurtulmuş yada cesedi bulunmuş ama kalan 80 kişiden hiç iz yokmuş. büyük olasılıkla enkaza karıştı diyorlardı.
böyle bir çok haber var.
  • astronom bey  (04.03.23 15:08:08) 
maalesef 17 ağustos'ta da yaşanmış benzer durumlar. İnsanın aklı almıyor normal de diyemiyor ama galiba yapılabilecek bir şey yok.

Bu denli büyük bir yıkımda o kadar insanı çıkarmaları, en azından hala tanınabilecek haldeyken çıkarmaları çok mümkün değil bence. Bir noktada yapacak bir şey yok diye girişildi enkazlara.

Ha yine daha hassas olunabilirdi ama anladığım kadarıyla öyle bir insan gücü yok şu anda.
Bir noktadan sonra beden soğuduğu için tek tek her taşı kaldırıp bakmaları gerekiyor termalle tespit olmayınca. Bu da aylarca sürecek bir çalışma demek... O arada zaten tanınacak halde bir beden de kalmayabilir.
  • anten  (05.03.23 02:30:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.