[]

elektroniğe nerden başlanır?

böyle led yapayım onları istediğim gibi belli aralıklarla yanırıp söndüreyim filan nasıl yapılır bir for dummies şeklinde bi rehberi yokmudur bunun? amacım aslında birşey yapmak değil bu işleri öğrenmek.




 
o 'bu işler' söylendiği gibi oldukça geniş bir saha. yani bir ledi pic ile de, 8051 gibi basit bir mikrokontrolör ile de, plc ile de, arduino ile de yakarsınız. maksat hobi ise arduino çok pratik olur, kendi sitesinde yığınla hazır program kodu da var. programlamadan anlarım diyorsanız pic ya da 8051 ucuz ve esnek çözümler olacaktır.


  • talemon  (25.06.10 10:59:49) 
ilk önce şu adrese girip pic programlama ve deneme kartı alıyorsun.

altaskitap.com

bu sayede öğrenirken yanlış bağlantı yüzünden eleman yakmazsın. yanlış bağlantı yüzünden "çalışmıyor lan bu" diye hevesin kırılmaz. bir de devamlı microcontrollerı sök tak uğraşmazsın.

progralamak için çeşitli yollar var

1) Assembly : Donanım bilgisi gerektirir, çalıştığın microcontroller'ın iç yapısını bilmen gerekir. Zerre programlama bilgin yoksa ağlarsın.

2) PIC Basic : En basit yollardan birisi budur, başlangıç için bunu tavsiye ederim.
3) PIC C : Assembly kadar zor olmayan, nispeten yüksek seviyeli bir dil.
4) Popüler olmayan diğer programlama dilleri : Yukarda saydıklarım dışında bir şeye bulaşma.

Önerim PIC Basic ile başla, ardından PIC C öğren, zaten assembly'e ihtiyacın olduğunda hissedersin, acele etmene gerek yok.

microcontroller olarak PIC 16F628 veya PIC16F877 öneririm, başlangıç için ikisi de ideal. ikincisi daha çok pine ve özelliği sahip, bence direkt 877 ile başla.

www.altaskitap.com'da programlama için kitaplar var, onlardan birisini seçebilirsin.
  • kimlanbu  (25.06.10 11:07:03) 
teşekkürler c++ biliyorum biraz en kısa zamanda başlarım tavsiyeleriniz doğrultusunda.


  • cagdassalur  (25.06.10 12:11:51) 
for dummies kitabı elbette var. :) upload da ediyim hatta size.

dl.dropbox.com

kolay gelsin.
  • meymun  (25.06.10 14:17:31) 
www.yesilkoyelektronik.com

bu kitabın 1ide vardı, pek kitapçılarda bulunan bir şey değil fakat ben netten almıştım.. çok basitten çalışan devrelere kadar ilerliyor, baya bir şey katmıştı bana zamanında..
  • thefirstfbli  (21.04.12 21:45:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.