[]

başarılı insan tanımı nedir?

toplum tarafından saygı görülen bir şeyler yapmış olmak mı, yoksa ne yapılıyor olursa olsun iyi şekilde sonlandırmak mı? soruyu soruş şeklimden ikinci şık gibi geliyor olabilir ama objektif değerlendirirseniz sevinirim.

mesela işini iyi yapan bir çöpçü düşünelim, atıyorum yerleri süpürme işlemini yarı zamanda bitirip bir de üstüne çöpleri topluyor ve buna mukabil maaşı diğer çöpçülerden %40 oranında fazla. bu çöpçü toplumda başarılı bir insan olarak görülür mü?

yoksa bazı statüsü yüksek şeyler mi yapmış olmak gerekir? misal aile şirketinin ceosusunuz, ya da uçak pilotusunuz ama parasını aileniz karşıladı falan filan.

belli sınırlar çizmek zor tabii ama toplumdaki algısı ne bunun?

 
Toplum işi nasıl yaptığınla ilgilenmiyor. Kazancına ve yaptığın işteki pozisyonunun/unvanının statüsüne bakıyorlar. O statü de işi yapan kişinin düşündüğü ile veya o işi yapan profesyonellerin kafasındaki ile örtüşmeyebilir.

Toplum genel olarak işini iyi yapan değil, aksine iş yapmayanı daha yüksek statüde buluyor hatta. Somut bir iş yapanlar daha düşük statüde görülüyor, yönetici, emir verici, avantacı, rant vs'den geçinenler daha saygıdeğer bulunuyor. Bu yüzden zanaatkarlar, emekçiler, mühendisler vs pek saygıdeğer bulunmuyor.
  • perferil  (23.01.23 18:04:29) 
kiyaslama toplum duzeyinde degil kendi grubun icinde yapilir. copcunun cevresi diger copculerden olusacagi icin cok kazandigi ve talep gordugu biliniyorsa basirili olarak dusunulup saygi gorur evet. yoksa aile sirketi ceo'suna (isler de normal yolunda gidiyorsa) kimse "sen de bir sey misin bak tim cook mim cook" falan demez.


  • hot potato  (23.01.23 18:13:47 ~ 18:14:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.