[]

kolanın zararlı kısmı neresi?

kola isimli içeceğin zararlı olduğu konusunda neredeyse herkes hemfikir. farklı bir şey söyleyen pek yok.

peki kolanın zararlı kısmı neresi? yani içindeki şeker miktarı mı, asit mi, co2 gazı mı, renklendiricisi mi, özütü mü? hepsi ayrı ayrı zararlı mı, yoksa özellikle "en zararlı kısmı şu" diyebiliyor muyuz?


 
Oncelikle, zehirli mantar bile yesen :) icinde belki vitamin, lif, protein bisi vardir
Bunda hepsi 0, hic bir faydasi yok, boyali sekerli su iciyorsun.

Zararli kisimlarina gelirsek
Normal Kola: Cok yuksek seker var, bu seker de rafine seker oldugu icin icine ediyor vucudunun, starbucks sekerli icecekler de ayni, vucut sindirmek icin caba sarf etmeden devasa miktarda seker aliyor.

Zero, Diet: Seker yok diye iciyoruz, arastirmalar gosteriyor ki, sanki seker varmis gibi insulin yukseliyor yine, yani kendisi sana kilo aldirmasa da, insulini hizli cikarip dusurdugu icin, seni cok aciktirip gozunu donduruyor, insulinin bu kadar dalgalanmasi da ilsulin direnci yaratiyor

Bagimlilik:
Daha cok satabilmek icin, seni bagimli yapan maddeler var icinde, icince daha iyi hissettiren, onlari tekrar tekrar almak istiyorsun (kokainle ayni hammadde, tabi kokaina gore cok az miktarda)

Benim bir baska taktigim alan da:
Gazli icecekler, soda da dahil, mide hacmi genisletiyor.
Midenin icinde yiyecekler hareket edemeyecek kadar sikistiklarinda miden rahatsiz oluyor, gazli icecek icinde, hacmi buyutuyor, sen de oh rahatladim diyorsun.

bunlardan sec begen al :)
  • Corc  (17.01.23 09:18:17) 
hepsi baska baska alanlarda zararli iste. seker diyabet, obeziteyle baglantili. asit de mesela dis curumesi, minesinin zarar gormesi falan.


  • hot potato  (17.01.23 09:22:48) 
Zero icecekler insulin spike yapmaz.
examine.com

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Şekerli ürün içersen klâsik şeker vs sıkıntısı var. Onun dışında asitli ürünün dişlere vs zararı var.

Kolanin içinde kokain maddesi yoktur. O 1800 yıllarda ilk yapılan kolada vardır, o zamanda da legaldi. Icinde seni bağımlı yapan şeyler şeker ve kafein.
  • logisticsmanager  (17.01.23 10:27:21) 
Abi kola düşünüldüğü kadar zararlı bir ürün değil, kola ile ilişkilendirilen zararlar günlük hayatta kullandığın hemen her gıdada var zaten. Normalde bilinen en büyük tehlike şeker, normal şeker kullanılan kolanın 200 ml'sinde ortalama 30 gram şeker var. Onunla bağlantılı her konuyu şekersiz kola içersen ortadan kaldırabilirsin. ya hadi kaldırmadın diyelim kolan günde günde her ün 30 gram şeker alsan ne olur almasan ne olur koladan almasan yarım somun ekmekten alacaksın, hadi ekmek yemedin çayın yanında yediğin bisküviden alacaksın vs. Alıyorsun yani sonuçta ama yok almayacam dersen şekersiz kola ve özellikleri için aşağıya alalım.

Şekersiz kolalardaki tatlandırıcılar üstünde birçok araştırma yapıldı ve bunların sonucunda herhangi bir zararı olduğu bulunamadı. Yani obeziteye de bir etkisi yok insülini de etkilemezi ki bunu üstüne basarak söylüyorum tatlandırıcılar insülini etkilemez, kanser de yapmaz. Kafein konusuna girmiyorum bile kafein akciğerleri gelişmemiş bebeklere daha rahat nefes alması için medikal olarak verilen bir madde, kafeinin zararlı olduğu kafası nasıl oturtu bizde ben anlayamıyorum günde 10 litre kola içmiyorsan onun da bir etkisi olmaz.

Bağımlılık olayı gibi bir şey yok tabii, kola özütü koka ağacı yapraklarından geliyor ama bu durumda gerçekten "abi kokainle aynı yerden geliyor o yüzden bağımlılık yapar" teorisi akla mantığı uyuyor mu yav. Kola bağımlılık yapmaz, olsa olsa en fazla kahve-kafein kola-kafein ilişkisi vardır bu anlamda.

Mide kas yapılı bir organdır mide içine besin girdikçe kasılır genişler besin çıkınca normal hale gelir, kola da içsen böyle ıspanak da yesen böyle.

Ha belki vücuttaki oksijene miktarına yönelik olarak karbondioksit içeriği için olumsuz konuşabiliriz ama kola ve maden sularındaki karbondioksitin büyük bir kısmı kola ilk açıldığında uçup gidiyor zaten çoğu dışarı atılıyor, mideye ulaşan belki 1 birimdir. Onun için içmeyeceksen maden suyu da içmeyelim.

Yani kola lobisinden değilim ama bilim böyle diyor.
  • Kaleci Saçlı Forvet  (17.01.23 10:31:35) 
  • msb  (17.01.23 10:56:14) 
Kolada 'Yaa şeker varmış' deyip geçilemeyecek miktarda şöyle panolara konu olacak kadar şeker var.
www.google.com

Şeker yerine kullanılan tatlandırıcılar hakkında hiç de iyi konuşulmayan bir sürü araştırma var. Ancak Noel Baba'ya elbisesinin rengini değiştirtmiş olan bir küresel sermayeye karşı 'Kanserojendir' deyip son noktayı koyamamaları gayet normal.

Youtube'da şu tip videolar bol miktarda vardır. Saniyeler içinde pas söken bir ürün dişlere ne yapmaz.

www.youtube.com

Kafeinden ya da başka sebepten olsun uyarıcı etkisi vardır. Spor salonunda değilsen ya da uyumayıp sınava çalışman gerekmiyorsa uyarılma sakıncalıdır. Çoğu, daha da sakıncalıdır.

Kokadan, kafeinden ya da başka sebeplerden bağımlılık yapıcı etkisi vardır. Her gün 1,5 litrelik şişe bitirmeden duramayan 3 tanıdığım oldu. üçü de bıraktı. Sigara bağımlılığından beter olduğunu söylerler hep.

Sonuçta içeriği sır olan bir maddenin satışı için devletlerin ya özel izin vermesi ya da kanunlarını uygulamaması gerekiyor. İçinde ne olduğunu bilmeden tüketiyoruz. Ne derece mantıklı?
  • Mirket  (17.01.23 11:10:31 ~ 11:12:59) 
işte benim de kafama takılan şey bu.

"şeker varmış" diyip geçilmeyecek miktarda şeker var evet, ama bu kadar şeker belki binlerce üründe daha var. ice tea'de de var mesela, ama 100 kişiye sorsan ice tea için "ooo çok zararlı" demez, ama kola için "çok zararlı, bööö öcü" deniyor.

saniyeler içinde pas söken şey dişlere ne yapmaz? evet o da doğru. peki ibn-i sina'dan beri şifa diye kullanılan, hala günümüzde sabah aç karnına yarım çay bardağı için detoks metoks faydaları sıralanan (www.acibadem.com.tr) elma sirkesiyle bir deneyin bakalım ne oluyor?

yani şeker var zararlı, e başkasında da var, ona zararlı diyen yok.

asit var pas söküyor, e sirke, limon da söküyor, zararlı diyen yok, aksine faydaları sıralanıyor.

kafein dediğin kahvede de var, aşırısı zararlı deniyor ama kimse kahveye "üff çok zararlı öcü o" demiyor.

gazlı olması deniyor, e beypazarı maden suyu diyorsun, günde iki şişe iç diyor.

ama bunlar birleşip kola olunca zararlı deniyor. benim göremediğim kısım nedir anlamıyorum.ne idüğü belirsiz, böcek olduğu söylenen bir özüt var, geriye bir o kalıyor. buna da benim aklım ermiyor. niye özellikle kola? fanta diyen yok, sprite diyen yok. hatta özellikle yöresel gazozları güzellyiorlar, içinde aynı şeker, aynı gaz, aynı katkı. kimse demiyor niğde gazozu çok zararlı sakın içme. ama kola diyince cısss.

içmeye bahane aradığım için sormuyorum, gerçekten kafam basmıyor, anlamaya çalışıyorum.
  • kibritsuyu  (17.01.23 13:41:56 ~ 13:46:44) 
Senin göremediğin bir şey yok abi öğrenilmiş çaresizlik var. Belli bi yaşın üstünde kimse sorarsan sor kola şöyle zararlı böyle zararlı der neden zararlı dersen içinde şeker var der ama akşam yemeğinde 2 somun ekmek gömer, bu işler böyle.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (17.01.23 13:54:13) 
Hocam zararlı vs denildiği Ülker çikolatalı gofret ne kadar zararliysa o kadar zararlı.

Bu cola cok zararli su çok zararli olaylarin çoğu maksat klik kazanmak.

Bağımlılık falan denmis, ben de bir hafta kola icerim sonra icmem. Hayatımda kola bağımlısı olan bir tane insan tanıdım. Binlerce insanla tanıştım ve bir kişi. Ama sigara, alkol, uyuşturucu bağımlısı bir sürü. Öyle ekstra bir bağımlılık olayi falan da yok. Olay şeker bağımlılığı.
Icinde neler olduğu sır falan da değil, içine neyden ne kadar konulduğu sır. 21. Yüzyılda kimyasal bir maddenin içinde ne olduğunu bilemeyeceğimiz saniliyorsa komik. Bu maksat coca colanin nami yürüsün, gizli mizli diye goygoy dönsün, marketin olayi.

Çay, kahve tüketen, baklava yiyen, sabah akşam soda içen kişilerin çok da kolayı kafaya takmasina gerek yok.
  • logisticsmanager  (17.01.23 13:55:29) 
4 olumsuzluğu sayıp her biri için bunda da var diyorsun. Sonra da 'bunlar birleşip kola olunca' demişsin.

Cevabın bir kısmı orada. Saydığın örnekler içinde bütün olumsuzlukları bünyesinde toplayan tek ürün kola.

Fanta ve Icetea'yi örnek vermişsin. Bence onlar da kolaya yakın zararlı. Bağımlılık yapıyorlar mı, bilemedim, duymadım hiç. Şeker miktarları daha az. Ve kola zararlılık konusunda sancaktarlık yapıyor.

Elma sirkesi. Asidite nedeniyle zararı var elbette. Ama faydası olduğu da söyleniyor. Hem bence daha pahalı olan elma sirkesinin üzüm sirkesinden hiçbir farkı yok. Pazarlama hilesi o diye düşünüyorum.

Madem suları. Barındırdığı elektrolitler bakımından faydalı.

İçeceğin gazlı olmasının bir zararı olduğunu düşünmüyorum. Geğirtir sadece.

Kahvenin zararı konusunu her doktor kabul edecektir. Günde bir fincan ancak diyecektir. Burada kahveyi bırakmaya, azaltmaya çalışıyorum diyen duyuruları görmüşlüğümüz var. O da bir küresel sermaye dayatması bence.
  • Mirket  (17.01.23 14:20:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.