[]

sesli kitap dinleyen?

başka konularda değil ama bu konularda çok "muhafazakarım"dır aslında :) şimdiye kadar çok karşıyken şimdi bir dinleyeyim dedim. fena değil ama sanki çok şey kaçıyor dinlerken.

ben şimdilik gözlerimi dinlendirirken dinlemeyi düşünüyorum açıkçası. sonra da o dinlediğim kısımlara kitaptan hızlı hızlı göz gezdirmeyi.

iş yaparken (ev süpürmek gibi kafa gerektirmeyen bir iş bile olsa) pek olmuyor gibi. çünkü ister istemez kafa oraya buraya dağılıyor, başka bir şey düşünüyorum şahsen.

siz nasıl ilerliyorsunuz? bu şekilde dinleyip verim alan var mı? bir de hepsini dinlediğim kitabı "okudum" diye içim rahat işaretleyebilir miyim? yani dinleyerek bitirdiğim bir kitabı içim rahat şekilde "okudum" sayamayacağım gibi geliyor, buna diyecek bir şeyiniz var mıdır?

 
bence okumanın yerini tutmuyor. hikaye roman falan okuyorsan sesli dinlemende sıkıntı yok ama bir şeyler öğreneceğim bir kitapsa kesinlikle kendimi tam olarak veremiyorum. çerezlik ıvır zıvır hikayeleri dinlerim ama çok sorun değil


  • roket adam  (19.12.22 00:15:32) 
Bazı sesli kitapları, hatta radyo tiyatrosu, podcast bölümü vs. 10 15 kez dinlemişliğim vardır. Bazıları da akar gider, ikinciye dönmem.


  • baba553  (19.12.22 04:10:20) 
okumaya deger bulmadigim kitaplari dinliyordum ama bir sure sonra onu da biraktim. zira full konsantrasyon dinlemeyince kopup gidiyor lan bu adam ne anlatiyordu moduna giriyor insan. bence ay sey degil ama cok kotu de degil. kisiye gore de degisir bence ne aldigin kitap dinlemekten. ama bir dunya klasigini dinleyip evet suc ve cezayi okumustum demezdim heralde.


  • bay b  (19.12.22 14:33:05) 
Son zamanlarda okuduğum kitapların %90'unu sesli kitap şeklinde okumuşumdur. Ben sizin tam tersinizim. Elimde kitap ile okumaya oturduğumda dikkatim dağılıyor çünkü tek bir şeye odaklanamıyorum. Ama elimde bir şey ile uğraşırken dinlediğimde daha rahat konsantre oluyorum.


  • peki madem  (19.12.22 14:39:52) 
Ben son zamanlarda hiç kitap okuyamıyordum, 2 yıl kadar önce sesli kitap dinlemeyi denemiştim ama devam ettirememiştim, bu yaz tekrar başladım, şimdi sürekli dinlediğim bir kitap var ama sadece hareket halindeyken, özellikle yürüyüş sırasında ve sadece kulaklıkla dinleyebiliyorum, yoksa konsantre olamıyorum ve mümkünse e kitabı da olan kitapları tercih ediyorum, çünkü bazen gözümle de görmek istiyorum yazılanları, ya da dinlediklerimin üstünden geçme ihtiyacı hissediyorum.

Zaman zaman dinleme sırasında aklımın başka yerlere kaydığını hissediyorum (aynısı aslında okurken de olur bazen), öyle olmadığı sürece 'okudum' şeklinde kabul edilebilir bence. Açıkçası ben de biraz tutucu idim bu konuda ama şu an farklı düşünüyorum, okumaya kalksam bin yıl okuyamacağım kitapları dinleyerek hayatıma katıyorum.

Benim sesli kitapla ilgili tek çekincem seslendiren kişinin yönlendirmesine maruz kalmak, neticede tıpkı çevirmenin süzgecinden geçtiği gibi, seslendirenin de süzgecinden geçmiş oluyor, kendim okusam farklı algılayacağım metinleri başkasının algısıyla aklıma sokmuş oluyorum ama nasıl ki her dili bilip her kitabı orijinal dilinde okumuyorsam, kitapları hiç okumamaktansa dinlemeyi tercih ederek bu durumu kabulleniyorum ve zamanla seslendiren kişileri tanıyıp beğendiklerimi seçiyorum.
  •   (19.12.22 15:44:35) 
storytel'de Mert Fırat'tan Kürk Mantolu Madonna'yı, ücretsiz trtdinle uygulamasından da ismini hatırlamadığım birinden bir delinin hatıra defterini dinledim.

Mert Fırat vıcık vıcık anlatmış, Mert Fıratlı Madonna olmuş, diğerinde de tam tersi hiç duygu yoktu, bir trt spikerinin hatıra defteri olmuş.

Bunun ortasını bence Okan Bayulgen tutturabilir.
  • onemoremile  (19.12.22 16:42:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.