[]

Sosyal bilimciler için ABD'de phd yapmak çok riskli değil mi?

Mekân fark etmeksizin doktora yapmanın büyük bir adanmışlık, sabır ve arzu gerektirdiğinin farkındayım. Zaten bir derdi olan ve ona çözüm arama ihtiyacıyla yanıp tutuşan insanların işi o tarzda bir yükün altına girmek.

Dünya'nın farklı bir yerinden ABD'ye gidip 4-8 yıl sürecek müthiş yorucu bir sürecin ardından yüksek ihtimalle işsiz kalacağını, ülkene döneceğini ve tekrardan kendini kanıtlama sürecine gireceğini bilmek insanların motivasyonunu düşürmüyor mu? Başka alanlarda doktoradan sonra iyi bir firmada iş bulup kalma ihtimali varken sosyal bilimciler için bu ihtimal çok zayıf. Ayrıca bu süreçte uzalıp kısalmayan, sadece ay sonunu getirmeni sağlayacak bir meblağ kazanacaksın. Maddi açıdan da tatmin olmayacaksın yani.

İyi bir yayın geçmişin varsa, çeşitli vize türlerine başvurup alıntı sayına bakılarak bir değerlendirmeye tabi tutulabiliyormuşsun, üniversite kapılarını sana kapatmışsa kalan tek seçeneğin buymuş.

Kendim de bunu göze alabiliyorum ama nedenini sorguladığımda beni tatmin edebilecek bir cevaba ulaşamadım henüz. İlginç değil mi?

 
“ Zaten bir derdi olan ve ona çözüm arama ihtiyacıyla yanıp tutuşan insanların işi”
Şahsen dünyanın çeşitli ülkelerinden onlarca Phd öğrencisi gördüm, sürekli yenileriyle tanışıyorum ancak genel profilin şu tanımlamayla ufak bir alakası bile olduğunu sanmıyorum.

Çoğu sosyal bilim diplomasıyla lisans sonrasında da iş bulmak zor olduğu için phd yapmak
1. Genel iş bulma şansını arttırıyor
2. Geçici de olsa 4-5 yıllık bir gelir kaynağı sağlıyor
3. Daha iyi bir iş bulmak için zaman kazandırıyor.
  • but that was just a dream  (30.10.22 10:54:02) 
Bu durum alanınıza göre değişir, ama yukarıdaki entry haklı gibi de, sosyoloji mezunu bir insan Türkiye’de kalsa çok çok iyi bir işe girebilmiş olmayacak, yine 7-8 sene sahada kendini kanıtlamak zorunda, sonra düzgün maaş ve iş ortamı bulur gibime geliyor, dolayısıyla bir süre yurtdışı, maaş cazip görünüyor.

Türkiye’de kalıp iyi bir kariyer yapan arkadaşlar var mı? Var, yok değil. Ama bahsettiğiniz kaygıyı yaşayan da pek çok insan var. Bunun yakın örneğini bi arkadaşımda gördüm, çok iyi yerlerde yl ve doktora yapmasına rağmen, 31 yaşında tecrübesiz şekilde işe başvurunca geri dönüş olmuyordu. Ancak geçen bir gün bir start-up araştırmacıya ihtiyaç duydu, o şekilde iyi bir maaşla teklif aldı -durum 2 sene sürdü-, arkadaşımın alanı sosyal psikoloji. O yüzden her alanda “daha iyi bir iş bulmak için zaman kazandırıyor” diyemem.

Ben bu kaygılarla sosyolojiden alanımı psikolojiye kaydırdım. Daha fazla okulda ders verme ihtimali ya da terapist kimliğimle eğitim verme ihtimali vs. Terapist olarak şunu söyleyebilirim, ne yaparsanız yapın, inanarak yapmadığınız, motivasyonu eksik yollarınız sizde bir yük oluşturabiliyor. Mesela Amerika’ya gitmediniz mi? Hep gitmek mi istediniz? Burada tatmin edici bir hayat, bir hayat gayesi bulamazsanız, diğer ihtimal aklınızı kurtalayabilir? Hayat bu, şansınıza ne gelir belli olmaz. Belki de Amerika’dan sonra Türkiye’ye değil, Japonya’ya araştırmacı olarak gideceksiniz?
  • kırmızıayakkabılıgargamel  (30.10.22 11:25:40) 
O yüzden, belli kaygılarınız varsa da, sizi bu yola çeken o yola tutunabilirsiniz. Bu çekici güce hayır diyemeyen arkadaşlarımın karşılarına çok ilginç fırsatlar çıktığını, hayatlarının bambaşka bir yere geldiğini de görmüştüm :’) (bunu bir vatandaş olarak yazdım)


  • kırmızıayakkabılıgargamel  (30.10.22 11:28:12) 
zamaninda uzun uzun anlatmislar su blogda:
100rsns.blogspot.com

ki bu amerikali orta sinif okuyucuyu hedef alarak yazilmis bir sey. turkiye'den gidip herhangi bir universitede sosyoloji doktorasi yapacak akademi heveslisi gencin sansi loto'dan daha dusuk.

"İyi bir yayın geçmişin varsa, çeşitli vize türlerine başvurup alıntı sayına bakılarak bir değerlendirmeye tabi tutulabiliyormuşsun, üniversite kapılarını sana kapatmışsa kalan tek seçeneğin buymuş." nerede okudun bunu? internetin oldugu devirde kendin guvenlilir bir kaynaktan direkt dogrulayamiyorsan uydurmadir.
  • hot potato  (30.10.22 17:16:58 ~ 17:18:38) 
sosyal bilimlerin cogu zengin isi + 1,000,000 @thetruenorth

ör.
amerikada sosyoloji phd yapan> vedat milör. orda kuru kuru zeytin yedim diyecek olsa da burada dağ gibi mirası ve tanıdıkları var.
o da bitirdikten sonra o işi yapmıyor, gidip avukat oluyor, ünide iktisat hocalığı yapıyor da orada evini barkını alıyor.

ankarada sosyoloji phd yapan duyurucu vardı, o da en azından ailesinin aldığı evde yaşıyor, kira derdi yok :d ekonomik kafa rahatlığı
  • comp  (30.10.22 17:27:20 ~ 17:28:55) 
Amerika’da siyaset bilimi doktorası yapan biri olarak uzun uzun yazardım ama özetle ille akademi ve doktora diyenler içim amerika doktorası akademide global olarak en geçerli akçe. Ayrıca alt ac ve non ac işler özellikle econ ve poli sci alanlarında çok arttı. Bunun ngosu var, startupı var, tech dünyası var. Programımdan yeni mezun iki kişi pew’da çalışıyor mesela, ux researcher olarak teknoloji şirketlerinde çalışanlar var, vs vs. Hepimiz osmanlı vergi sistemi üzerine çalışmıyoruz. Siyasal davranış uzmanı olanımız var, göç uzmanı olanımız var, orta doğu, Afrika, asya uzmanı olanımız var, inanır mısınız siyasal iktisat çalışıp blockchain ya da uluslararası ticaret ve rekabet çalışanımız var. Arkadaşın bahsettiği vize de O1, birkaç ödül ve güzel atıflı, iyi dergide yayınlanmış makale, biraz da hakemlik, mentorluk gibi aktivitelerde bulunmuş olmak gerekiyor, başvuran arkadaşlarım var, eşimin de avukatlarla değerlendirdiği ve ön sürecinden geçtiği bir vize türü: www.uscis.gov


  • feliss  (31.10.22 01:55:51) 
sosyal bilimde yuksek zengin isi +1, buna kismen katiliyorum, benim cevremdekiler bunu dogruluyor.

pHd zaten bolum fark etmeksizin riskli, okumak artik komple riskli bir aktivite. hayatinin 4-5 senesini vereceksin ve sonunda kimse sana yagli balli bir is garantisi veremez, bu neredeyse her bolum icin gecerli, buna muhendisligin bircok dahil. bir danismanlik sirketinde calisiyorum, benim mudur onune gelen cvlerin uzerinde phd gorurse yuzunu eksitip cope atiyor.

amac ne, ona gore bir plan yapip, okul surecinde o kanaldan network yapmak lazim. bu ulke/meslek farketmeksizin gecerli kural. acik sektorler neler, bambaska sektorlerde calismaya hazir misin? vs...
  • cooperr  (31.10.22 07:08:45) 
sosyal bilimde phd yaptiktan sonra bir gocmenin amerika'da corporate ortamina girmesi cok cok kucuk bir ihtimal. ben olacagini sanmiyorum da yine de ufak ihtimaller vardir. kovalanmasi gereken amerika'da akademide kalmak olmali. onlarin h1b surecleri farkli isliyor. o sekilde kalinabilir.


  • antikadimag  (31.10.22 07:49:48 ~ 07:50:13) 
@antikadimag h1b ile “corporate” ortamına girenler olduğu gibi bunun için L1 ve O1 gibi alternatifler de mevcut, h1b tek yol değil. Kesinlikle kolay olduğunu iddia etmiyorum, mezun olmadan en az 1-2 sene önce girilmesi ve ekstra emek verilmesi gereken bir yol, başarıyı etkileyen de bir sürü faktör var: Programınızın verdiği method eğitimi, hocaların alt ac ve non ac işlere bakış açısı ve size verdiği destek, programınızın lokasyonu gibi. Doğru kombinasyonlarla olasılıklar oldukça yükseliyor. Mesela iowa state’de doktora yapan biriyle usc’de california’nın göbeğinde ya da nyu’da, washu’da doktora yapan birinin akademi dışında şansları aynı olmayacaktır. Aynı şekilde quant heavy dediğimiz programlardan çıkan birinin departman tarafından ödenen yaz okullarıyla ekstra gelişim gösterip kendini data scientist olarak label etmesi daha kolay olacaktır. Washington’daysanız tonla io ve ngo’nun dibindesiniz, her gün onlarca m&e iş ilanı açılıyor. Bu arada domestik öğrenciler için doktora yapmamak daha mantıklı olsa da uluslararası öğrenciler için amerika’ya doktoraya gelmek hala en az masraflı ve güvenli yol. O doktora diploması da bu işlere açılan kapı oluyor. Türkiye’den alınmış derecelerle ve Türkiye’den bu işlere başvurup işi almak çok çok daha imkansıza yakın. Akademi vs sektör işinde çok fazla faktör var, kimsenin spesifik durumunu bilmeden aman hocam sen akademide iş kovala genellemesi çok mantıklı değil kanaatimce. Yolun başında olanlaraysa rankingde ilk 30-40 dışında bir okula gitmemeleri, doktoradan önce bir, mümkünse daha fazla iş ve meslek deneyimlemeleri, akademi içi ve dışı çok insanla tanışıp gerektiğinde bir mail atacak kadar yakın olmaları ve mümkünse köy-kasaba gibi yerlere gitmemeleri oluyor genelde.


  • feliss  (31.10.22 09:35:17) 
Bu sene başvuranlara söylediğim bir noktayı daha unutmuşum: Son 3-5 senedir pek çok econ ve poli sci bölümü stem classification için başvurdu ve kabul aldı. Bu da 1 sene yerine üç sene opt ve kafa rahatlığı demek. Başvururken bu kriteri göz önünde bulundurmakta fayda var. Özellikle insan davranışı çalışılan programların stem olarak kabul edilmiş ya da edilme olasılığı çok daha yüksek. Subfieldlarda bunun olmasına dikkat etmek gerek.


  • feliss  (31.10.22 09:49:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.