[]

Ekşi Sözlük'ü sıfırdan kodlayabilmek için gereken yetkinlikler?

Nelerdir? Hangi programlama dillerini bilmek gerekir, kaç yıllık bir kodlama birikimine sahip insan "baştan sona" Ekşi Sözlük'ün güncel halini kodlayabilir ve son kullanıcıya sunabilir?

Bu konularla alakası olmayan biri olarak merak ettim.


 
Ben kodlamaya sıfırdan direkt ekşi sözlük klonu yaparak başladım. Dolayısıyla "kaç yıllık birikim" sorusunun cevabı 0. Direkt başlayabilirsiniz. 6 ay falan sürmüştü sözlüğü bitirmem.

Ne bilmek lazım? Valla bence HTML / CSS / JS / SQL en temizi olur. Ben başlarken PHP ile başlamıştım ama JS o zamanlar bu kadar gelişmiş değildi, şu an tertemiz bi noktada. O yüzden çok uygun.

Python falan ile başlasam daha kolay olur mu gibi tartışmalara girebiliriz, ama bu konu üzerine kafa yormaktansa direkt bi yerden başlamak her zaman daha faydalı.
  • plutongezegendegilmi  (26.09.22 20:12:27 ~ 20:14:23) 
plutongezegendegilmi +1,

en güzel öğrenme yöntemidir bir projeyi kopyalamak. zamanla işler yapmaya başladıkça diğer yetkinlikleriniz de artacaktır.
  • selam  (26.09.22 20:46:27) 
Sedat Beyler mutlaka delphi ile kodlamıştır. askdjakjd


  • sparkle kiddle  (26.09.22 21:10:12) 
  • demirKamil  (26.09.22 21:41:59) 
eksisozluk sanirim asp dili ile yazildi ve database olarak microsoft sql kullaniyor. front end tarafi ise elbette html, css ve javascript ile yazildi.

ama gunumuzdeki teknolojiyle degerlendirirsek front-end tarafta javascript, arka tarafta node.js ve database olarak mongodb gibi bir nosql ile yazilsa cok daha kisa surede yazilabilir.

tabi tum bunlarin yainda eksisozlugun aslinda en anahtar noktasi "high scalability" yani cok yuksek trafik almasina ragmen bu trafigi karsilayabilmesi ya da aniden cok fazla trafik geldiginde o trafigi kaldiracak genislemeyi yapmasi gerkiyor. dolayisi ile gercekten eksisozluk ayrainda bir sistemi basarmak icin programlama dili yaninda iyi bir "system design" bilgisi ve cozumu gerekiyor. bunu da gunumuzde hernangi bir "cloud" altyapisi kullanarak cozmek mumkun.

kisaca eksisozluk front-end, back-end, database ve system design ogrenmek icin cok guzel bir ornek diyebilirim.
  • emrahday  (27.09.22 10:57:36 ~ 11:00:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.