[]

mühendislik nosyonu edinmek

ben mühendislik okumamış, self-taught bir developer'ım. yaklaşık 5 yıllık tecrübem var. çalıştığım işlerde ya da ekiplerimde beğeniliyorsam da, kendimi gözlemlediğimde "mühendislik nosyonu"nun eksik olduğunu gözlemliyorum.

bilhassa mühendislik mezunu arkadaşlar (X mühendisliği olsa bile) işleri bölüm parçalamak, adım adım ilerlemek konularında daha iyiler ve öğrenme hızları daha yüksek.

bazen, sırf baltam keskin olmadığı için daha fazla çaba harcadığımı düşünüyorum. aynı işi üretsek de, onlar ben kadar yorulmuyorlar gibi görüyorum.

velhasıl, sorum bu konuda. bahsettiğim soft-skilleri nasıl yükseltebilirim?
not: mühendislik okumak ya da böyle ünvan edinmek gibi bir niyetim yok.

 
kişisel gelişim videoları, işe başlamada önce planlama yapmak, önce kağıt üzerinde tasarlamak

senin daha kısa süre olan x günde öğrendiğin şey, okulda 3 saat/14 hafta + proje şeklinde çalışılıyor başka bir fark yok

diğer nokta iyi okullardan mezunsalar zeka+çalışkanlık daha yüksektir bunun da okulla ilgisi yok
  • bir soru sorcam  (17.08.22 12:14:29 ~ 12:15:47) 
Makine mühendisliği mezunuyum. Alanımız alakasız ama mühendislikle alakalı yazayım.

Bu işin yolu kitaplardan geçer. Bilgi arttıkça, zekâ geliştikçe sizde de fark olmaya başlar.

Bunun için beyni zorlamak gerekiyor. Gidip termodinamik öğrenmeye çalışın. Soru çözmeye çalışın. Mühendislik bakış açısı aslında sorunlarla uğraşınca zamanla ortaya çıkıyor.
  • dissendium  (17.08.22 12:56:15) 
öncelikle belirttiğiniz şey "self-taught" olan biri için büyük bir olay değil bence.
alanınıza çok hakim değilim ama how to prioritize tasks, how to design xx, how to.. şeklinde araştırıp biraz okuyabilirsiniz.

mesela kendi alanımda bir ürün tasarlarken belirli bir metodoloji ile ilerliyoruz. eminim sizin alanınızda da vardır.

bu tür şeyleri biraz karıştırdıkça olaya daha geniş bir perspektiften bakıp, istediğiniz soft skillere de sahip olursunuz diye düşünüyorum.
  • axl  (17.08.22 13:37:12) 
Üniversitelerin mühendislik bölümleri için yayınladığı müfredatlardan görebilirsiniz verdiği dersleri. İlgi alanınıza yakın bir mühendislik varsa bir üniversitedeki müfredatına bakıp, bazı dersler için okumalar yapabilir, video izleyebilirsiniz. Endüstri mühendisliği, işletme mühendisliği gibi mühendislikler olabilir. Hem biraz daha genel mühendislikler olmaları hem de çok zorlayıcı olmamaları açısından iyi olabilir. Mesela İTÜ işletme mühendisliği programı şöyle: www.sis.itu.edu.tr

Calculus, fizik gibi mühendisliğin temeli olan konulardaki bilginize göre bu konulara biraz çalışabilirsiniz. Spesifik mühendislik konularını anlamanız için altlık olur. Sonrasında bence mutlaka istatistik öğrenin. Hatta konsept filan değil biraz daha derine inerek öğrenin. Bunlardan sonra ilginizi çeken mühendislik konuları varsa bakabilirsiniz. Operational research, optimizasyon, sistem mühendisliği, statik mukavemet, kalite, termodinamik-ısı aktarımı vb. gibi onlarca konu var. Hepsi için internette basit anlatımlı videolar vardır mutlaka bol bol.

Diğer soft skiller için ise yönetim organizasyon, marketing, proje yönetimi, yönetim bilişim sistemleri gibi konularda içerik bakabilirsiniz.

Kolaylıklar diliyorum.
  • perferil  (17.08.22 17:09:30) 
Mühendisliğin yarısı çalışırken öğrenilir. Yeni mezun bir mühendis çata pat iş yapar, zamanla ustalaşıyor. Etrafınızda işini takdir ettiğiniz kişileri takip edin, yöntemlerini, olaylara yaklaşımlarını inceleyin. Siz olsanız nasıl yapardınız, onlar nasıl yapıyor. Sonra da bu konular hakkında okumalar yapın. Mühendislik özünde Uygulamalı bilimdir. Teoriyi bilmek ya da sadece pratiği bilmek bizi verimsiz yapar. Yaptığınız işe dair teorileri okuyun bol bol. Zamanla boşluklar dolmuş ve olayları bir bütün olarak gördüğünüzü fark edeceksiniz.


  • ya volna  (17.08.22 23:33:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.