[]

Mesleki tatminsizlik ve hayatta radikal kararlar almak hk.

Birkaç yıldır hayatımda bir amaç yok gibi hissediyorum, ne bulunduğum çevreden ne de işimden memnunum. Hiçbir zaman idealist biri olmadım. Basit zevklerim vardı; dizi/film izlemek, müzik dinlemek, kitap okumak, teknoloji ile ilgilenmek gibi. Bunlarla yetinmeye çalışıyordum. Ancak şu son birkaç yıldır içimde hep, fark yaratan saygı duyulan biri olmamanın burukluğu var. Yaptığım işten memnun değilim, sosyal çevrem yok hemen hemen hiç olmadı. Zamanında bana göre olmayan bir bölümü seçmiştim, hoş 18 yaşında ne kadar bilinçli olunabilir ki? Eczacılık yazacakken yazılımlı bir bölüm seçtim. Dedim zaten asosyalim, bilgisayar başında olmayı da seviyorum, böyle bölümüme karar verdim.

Şu an bir şirkette mid level developer olarak çalışıyorum, 27 yaşındayım. İşimde kötü değilim ama çok iyi de değilim. Bunun okulunu okudum ama mühendislik mezunu değilim. Matematik ve akademik altyapı yetersiz olunca bilimsel alanlara kaymak pek de mümkün olmuyor. İyi bir üniversitede okudum aynı kalibredeki üniversitelerin bilgisayar mühendisliği master programlarına başvurdum fakat hep reddedildim. Hal böyle olunca machine learning, AI gibi ilgi duyduğum alanlara kayamayacağımı, profesyonel olarak bundan ekmek yiyemeyeceğimi iş dünyasına girince anladım. Açıkcası yurtdışına gitme gibi bir hayalim de olmadı. İstesem muhtemelen gidebilirdim fakat sorun bu değil. Ailemle yaşıyorum, fena para da kazanmıyorum. Yani sıkıntım maddiyat değil.

Ben de şunu düşündüm; ömür boyu mutsuz olacağıma işi bırakıp üniversite sınavına tekrar hazırlayım, türkiye'de düzgün bir üniversitede düzgün bir bölüm okuyup daha sonrasına duruma göre yurt dışında master ve doktoraya devam edeyim
diye düşündüm. Daha önce çok çalışmadan ilk senemde 30 bininci olmuştum. Kendimde potansiyel görüyorum belki ilk 100 olmaz ama 3-5 bine girebilirim diye sanıyorum. Alana da karar vermedim. Tıp, bilgisayar mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, havacılık ve uzay mühendisliği, fizik, matematik gibi bir şey olabilir. 28 yaşında her şeye sıfırdan başlayıp bu alanlarda başarılı olma ihtimalim var mı acaba?

Kapitalist dünyada teknik eleman olmak, ileride de kapitalist dünyanın orta halli bir yöneticisi olma fikri bile beni rahatsız ediyor. Bir ev ve bir araba için ömür boyu hoşlanmadığımız şeyleri yapmak hoş gelmiyor. Saygı duyulan, bilim dünyasında kendine yer edinmiş, katma değeri yüksek, kendini bir şeylere adamış biri olmak istiyorum. Artık dizi/film gibi basit zevkler beni tatmin etmiyor.

Çevremdeki birkaç akademik açıdan başarılı doktor, mühendis, yazılımcı arkadaşıma bahsettim, hepsi şu tarz şeyler dedi; düşüncemin saçma olduğunu bu yaştan sonra tıp mı okuyacaksın, okusan da aziz sancar mı olacaksın, realist davran, hayalperest olma, iyi bir işin var çok istiyorsan yurt dışına git dedi. plastik cerrahi asistanı arkadaşım da, doktorların düşük maaşlarla çok çalıştığını, 28 yaşında başlarsam kendimden küçük kişilerle okuyup kendimden küçük kişilerden emir alacağımı, karın tokluğuna yaşayacağımı, tıp okumanın tamamen mantıksız olduğunu söyledi. Ama benim derdimin para olmadığını bir türlü anlamak istemediler. Mesleki tatminsizlik yaşıyorum, kendimi önemli biri olarak görmüyorum. İlla tıp olacak diye bir şey yok başka alanlar da olabilir. Bu açıdan kendimi tam keşfedemedim. Computer science alt dalları (AI, ML gibi) da ilgimi çekiyor.

Siz ne düşünüyorsunuz?

 
Tıp çok yorucu olabilir gerçekten de. Ancak başka bir alan seçip ordan da lisans sonrası masterla devam edip akademik çalışmalar yapabilirsin. Başka bi yol da şu anki lisansın üzerine sizi kabul edecek bi üniversitede istediğiniz alanda yüksek lisansa girip sonra daha iyi bir okula yatay geçiş yapmak olabilir


  • photo85  (25.06.22 10:32:41) 
realist davran derim ben de. işi hayatına para sağlayacak bir uğraş olarak görmek lazım. güzel para kazanıyorum diyorsun. devam et. kariyerinde daha güzel paralar kazanmaya ve tatmin duymaya bak. belki farklı bir şirkette, sektörde daha mutlu olursun. insanlarla iletişim içinde olacağın bir işyeri ya da online eğitimler verebilirsin, başka projeler yapabilirsin. ne olursa olsun, olay kazandığın para. işin bitince şarteli indirip özel hayatına devam et. anlamlı ne oluyorsa, orada oluyor ve olacak.


  • gabe h coud  (25.06.22 10:48:16) 
@gabe h coud: Sorun da burada işte, insan ilişkilerim çok kötü, sırf insan iletişimim daha az olsun diye bu bölümü seçmiştim. Aşırı asosyalim öyle böyle değil. Bu yaşıma kadar kız arkadaşım bile olmadı. Sebebi kötü dış görünüş ve ağzın laf yapmaması. Bir aile kurabileceğimi de düşünmüyorum. Özel hayatım bilgisayar oyunları, diziler ve sinemadan ibaret. Hal böyle olunca yukarıda anlatmak istediğim şeyi düşünmeye başladım. Kendimi bir şeylere adamak, önemli biri olmak istiyorum. Yoksa ben de uzun yıllar mesleği sadece para kazanabileceğim bir araç olarak gördüm. Devlette uzman doktor olsam bile muhtemelen şu an kazandığım parayı kazanamacağımı da biliyorum. Aman bilmiyorum ya bu hayat beni çok yordu.

@photo85: Dediğiniz 2. yolu denedim. Mezun olduğum üniversite ile aynı kalibredeki üniversitelerin bilgisayar mühendisliği programlarından reddedildim. Belli başlı elit üniversiteler dışında arge ve bilim namına bir şey yapılmıyor.
  • Departure  (25.06.22 10:53:27 ~ 11:12:06) 
Bir süre akademide bulundum, ilk 10 diyebileceğin bir üniversitede. Senin istediğim Ml alanında çalıştım. Türkiye’de akademi, ağırlıklı olarak hali hazırda yazılan makaleleri alıp, birkaç parametreyi değiştirip yazı yazmak üzerine kurulu. Hayal ettiğin bilim, üretim ortamı yok.

Okulun verdiği üç kuruş ödenek bitince cebinden para verip konferanslara katılmaya çalışıyorsun. Hocalarla paylaşıp gönderebiliyorduk.

Bu alanlara geçmek istiyorsan kodluyoruz gibi sitelerde data science bootcampleri çıkıyor. Trendyol özellikle çok sık bu tip etkinlikler düzenliyor. Bunlara katılıp, tamamlayıp iş teklifi alabiliyorsun. İşin akademik kısmına girmeden, hem güzel para kazanıp hem de profesyonel olarak bu alanlarda çalışabilirsin. Akademinin saçmalıklarıyla uğraşmazsın, önün açık olur.

Para önemli değil demişsin. Önemli arkadaşım. Paran olmadığında hiçbir şey yapacak gücün de, motivasyonun da olmuyor. Burada birçok benzer başlık görüyorum, parasızlık, seçeneksizlik insanları bunalıma sürüklüyor. Hangi sektörü seçersen seç, paraya da en az iş tatmini kadar önem ver.
  • sarahkerrigan  (25.06.22 12:37:25) 
Bence sorunun temelini görmekten kaçınıyorsunuz. Anahtar cümleler; insan ilişkilerim çok kötü, aşırı asosyalim. Önce bu konuları daha dengeli bir noktaya çekmeden ister tıp kazanın ister alanınızda yüksek lisans kabulü alın o yapmak istediğiniz yeni başlangıcı gerçek anlamda yapamaz, mesleki tatmin vb yaşayamazsınız. Naçizane tavsiyem önce bu konuları bir uzmanla çalışıp daha sağlam bir zemine çekmek sonra gerçekten ne istediğime odaklanmak olurdu. İnsan sosyal bir varlık, insanlardan sonsuza kadar uzak durup hayatla ilgili mutlu olmanız imkansız. İçe dönük olmak başka, sizin bu tarif ettiğiniz kişilik yapısı bambaşka. Sanki bu gerçek sorunları görmezden gelmek için bu mesleki tatminsizlik vb konulara sığınıyor gibisiniz. İç dünyanızda genel bir denge yoksa hiç bir durum derin tatminler sağlamaz.


  • Phoebe  (25.06.22 13:01:20) 
insan ilişkilerimde iyi değilim, mesleki tatmin olayım, önemli bir kişi olayım diyorsun ama gerçekten çok yanlış tarafa gidersin böyle. işinde bir sorun olsa bu sefer kendini çok değersiz hissedersin. denge kurmak çok daha fazla tatmin eder seni.


  • gabe h coud  (25.06.22 13:31:20) 
Tıp sevebileceğin en kötü seçenek olur sakin bulaşma derim. Maddi anlamda durumun da iyiyse kendine yeni bir uğraş için zaman yaratabilirsin


  • korhaydut  (25.06.22 15:57:26) 
bak ben de senin tam tersinim. çok idealist biri olarak herkesin "ayy ne güzel, ne heyecanlıı" dediği bir bölümü okudum ancak şu an açım :)

bizim ülkemizde genel olarak böyle. güzel para kazandıran işler sıkıcıdır, zevkli işler ise para kazandırmaz. istisnalar var elbette ama kaideyi bozmuyor.

aslında çevrenizdekiler doğru söylemişler. 28 geç bir yaş değil ancak ufak da değilsiniz. mis gibi mesleğiniz, güzel de kazancınız var. aşırı macera aramaya gerek yok. alanınızda kendinizi geliştirmek en mantıklısı bence. ister yurt dışına gidin, ister değişik kurslardan sertifikalar alın. zaten bir şeye sıfırdan başlayıp da saygı duyulacak seviyeye gelmek zor şu an sizin için.

mesela bilgisayar mühendisliği okusanız ne olacak? yine benzer bir alan, o kadar emeğe değer mi? tıp okusanız zaten uzmanlık olmazsa pratisyen olarak 10-15 bin civarı kazanacaksınız. en az 11 sene okumak falan...

bu arada mesleğiniz gayet de güzel, sizin yerinizde olmak isteyen milyonlarca kişi var. bence sorunu iş dışında bir şeylerle uğraşarak çözmelisiniz. belki bir hobi, belki bir eğitim, belki bir kurs, belki gönüllü faaliyetler, belki bir yerlerde yazarlık...
  • candide  (25.06.22 15:58:58) 
1- Para kazanıyor musun?
2- Kazandığın para tatmin ediyor mu?

Bunlar evetse macera arama. Bu saatten sonra üniversite eğitiminin zaten bir anlamı kalmadı. Başta yazdığım 2 şeye odaklan. İş para için yapılır. Zamanında ben zevk alacağım işi yapacağım diyenler şimdi deli gibi arayışta.
  • OrangeYellow  (25.06.22 16:02:23) 
Yorumlar için teşekkürler. Etraflı düşününce ben de mantıksız olduğuna karar verdim. Keşke bazı şeyleri daha önce idrak edebilseydim.


  • Departure  (26.06.22 10:21:52) 
idealist olmak, arkanda isim bırakmak; muhtemelen, bu iktisadi düzende insanları daha çok çalışmaya kırbaçlamak için şişirilmiş terkipler.

zannederim serdar kuzuloğluydu; benim babam sıradan bir meslek yapıyor ve sıradan bir hayat yaşadı hiç öyle idealler peşinde koşan birisi olmadı ve tatminsizlik yaşamadı, demişti.

cahit arf de tıpkı senin gibi isim yapmak, alkış almak istiyor, alıyor da. fakat sonra bunun anlamsız bir heves olup geçtiğini itiraf ediyor. tarihçei hayat'ı internette, okuyabilirsin.

akademi sandığın gibi bir yer olmayabilir, kendini brükselde solvay konferansında bulmayacaksın.
upload.wikimedia.org

biz(hepimiz) kendimize, eşe, dosta daha çok boş vakit yaratmak için çalışıyoruz, sen niye çalışmaya güdülendin.

-ai, ml ve sair meraklarını da, dışarıdan -self taught- öğrenip isim dahi yapabilirsin, piyasa böyle adamlarla dolu.

-28 yaşında sıfırdan başlayabilirsin tavsiyesini burada hep iflas etmiş kimselere verdiler, sen onlardan biri değilsin.

-saygı duyulan, isim sahibi olacağın iş de burada ve avrupada olmaz, olsa da çok zor, amerika bunun membaı. oraya gitmelisin.

işinde daha iyi ol ve daha çok akçe kazan
  • comp  (26.06.22 13:28:28 ~ 13:38:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.