[]

Vatandaşın bankadaki dolarlarına el konulması mümkün müdür?

Selamlar. Öncelikle belirteyim ki ekonomiden çok anlamam. Son birkaç sene içerisinde hepimizin sosyal medyada görüp bildiği kadarıyla takip ediyorum. Bu kur artışının özellikle olağan dışı bir ivme kazandığı günden bu yana aklıma gelen bir ihtimal var. O da devletin bankadaki dolarlara el koyması ihtimali. Böyle bir şey gerçekleşebilir mi? Bunun daha önce bir örneği var mıdır ve böyle bir şey olursa sonuçları ne olur? Bugünkü BDDK kararından sonra tekrar aklıma geldi bu ihtimal ve bilen birilerinden fikir almak istedim. Yok bu şekilde bankadaki dolarlara el konulamaz derseniz peki devlet farklı bir yoldan vatandaşı dolarlarını bozdurmaya zorlayabilir mi? Bunu nasıl bir yoldan yapabilir? Fikirlerinizi merak ediyorum. Bu arada not: bankada dolarım yok. Sadece beyin fırtınası olsun diye soruyorum.




 
bu ekonomik sistemde mümkün değildir. el konulduğunda tüm yabancı sermaye ülkeden çıkar. uluslararası ticaret durur.


  • ankarakecisi  (24.06.22 22:03:20) 
bunu direk olarak otomatik yapamaz zaten bir kere yaparsa bir daha kimse bankaya para koymaz herkes evinde saklar böyle olursa bankacılık sistemi çöker devlet vergi bile alamaz.

ama dolaylı olarak yapar kkm gibi. eğer sen paranı dolarda tutarsan bir günde 18'den 10'a çekerim 180ktl olur sana 100ktl gel paşa paşa kkm'de tut der ki o da çözüm değil. aynı şekilde sabit kur'da mümkün değil.

bu yeni uygulama aslında firmalara bir göz dağı vermek için yapıldı çünkü iş adamları hiç desteklemediler devleti onların canını acıtmak için böyle bir uygulama yaptılar hani dahası yolda tarzında.
  • duyurukullanıcısı  (24.06.22 22:05:56) 
gayet mumkundur.


  • camussar  (24.06.22 23:01:56) 
El koymazlar ama dolaylı olarak şöyle yapan ülkeler olmuş geçmişte (Lübnan, Yunanistan, bir dönem sanırım Kıbrıs):

Günde maksimum x dolar çekebilirsin veya bozduracaksan piyasada kur 20 lira ama banka 15’e bozuyor gibi uygulamalar olan ülkeler var.
  • nhk ni youkosu  (25.06.22 11:22:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.