[]

Bizans ikonalarindaki yuvarlak

Nedir ? İsada Meryemde bizans imparatorlarinin yüzünün etrafında bulunan altın renkli yuvarlağın anlamı nedir acaba ?




 
  • dissendium  (23.04.22 18:27:18) 
Hale

en.m.wikipedia.org(religious_iconography)#:~:text=On%20painted%20wares%20from%20south,who%20was%20mother%20to%20Achilles.
  • hot potato  (23.04.22 18:28:20) 
Kısaca, Güneş. Bu çok eskiye dayanan bir gelenektir, Eski Anadolu'da Hitit dönemi Güneş Tanrıçası figürlerine bakarsan mesela kafalarının arkasında büyük bir şapkaya benzer şekilde bir güneş vardır. Aynı şekilde Mısır ikonografisinde de kafanın tepesinde bir disk haline güneş görülür.

Eski uygarlıklarda güneşin hem kendi başına tanrı olarak kişileştirilmesi var hem de diğer bazı tanrıların tanrısallığını simgelemek üzere kullanımı var. Ayrıca krallıkta da güneş önemli bir sembol. Hitit kralları mesela metinlerde kendilerini güneş olarak tanıtırlar.

Bu sembol buradan yüzyıllar boyunca kaya kaya Hıristiyanlığa kadar gelmiş, azizlerde, imparatorlarda ve İsa ile Meryem'de kullanılmış.
  • mantheman  (23.04.22 18:30:40 ~ 18:38:13) 
Sadece bizans ikonalarımda değil, batı hristiyanlığında da var.

Batı kültüründe en erken kullanımları antik yunan'da helios tasvirlerinde görülüyor.

Helios güneş olduğu için, onun başının arkasından dairesel şekilde oklar tasvir edilir, ışık yaydığını sembolize etmek amacıyla.

Temel olarak aynı anlamda, dinsel açıdan öne çıkan kişiliklerin, kutsal ruhun ışığını yaydığını sembolize etmek için bir hale kullanılıyor.

Eski çizgifilmde ölüp melek olan karakterlerin kafasının üstündeki sarı çemberle aynı şey ikonalardaki.
  • akhenaten  (23.04.22 18:51:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.