[]

Linux üzerinde işleri otomatize etmek için hangi programlama dili?

Linux sunucu üzerinde çalışan uygulama için bazı komutlar kullanıyorum. sonra bunları bir text dosyasına export ediyorum. Oradan excele import edip bazı satırları alıp tekrar text dosyasına koyup sunucuda tekrar komutla işlem yaptırıyorum ve tim bunlar çok zamanımı alıyor. Programlamaya çok uzak değilim. Php de kullanıcıdan verileri alıp arkada değişkenlerle bu tip işlemleri yapabiliyordum ama bir linux sunucuda bunu hangi programlama dili ile daha kolay yapabilirim. Muhtemelen sıfırdan başlayacağım ve bu dil hiç ara program kurmadan çat diye çalışsın red hat üzerinde.

Kullanıcıdan tarihi gir, hedef tarihi gir, isim gir gibi bilgileri alıp arkada çalıştırdığım kodda döngü yaratıp bunları otomatik oalrak yaptıracak öğrenmesi kolay bir dil var mı? ve bu dili tamamen öğrenmeden belli kısımlarını öğrenerek bunları yapabilir miyim?


 
Bash scripting kullanıyorum. Daha ileri seviye işler için Python kullanıyorum. 150-200 sunucuya aynı anda otomatik işlemler için de Ansible kullanıyorum.


  • Abdurrahman  (18.04.22 11:20:33 ~ 11:21:07) 
@Abdurrahman
150-200 sunucu için ansible demişsiniz hocam. Bu işlem için sunuculara bir agent kurmak gerekiyor mu? yoksa ssh ile mi login olup komut çalıştırıp çıktıları alıyor?

  • goodman  (18.04.22 11:28:45) 
Ssh üzerinden yapıyor. Sadece komut verip çıktı almak olarak düşünme, daha kompleks işlemler için de kullanılıyor. Çok sunuculu ortamlarda çalışıyorsan mutlaka incele:

www.ansible.com
  • Abdurrahman  (18.04.22 11:32:56) 
  • demirKamil  (18.04.22 11:35:51) 
çok iyimiş. teşekkürler.


  • goodman  (18.04.22 11:35:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.