[]
koşu ve kalori sorunsalı
saatte 12 kilometre ile koşup nefes nefese kalarak 200 kalori yakmak ile 8 kilometreyle koşup rahat rahat 200 kalori yakmak arasında zaman dışında ne fark var acaba?
yanıtlar için teşekkürler.
yanıtlar için teşekkürler.
Hiçbir fark yok. Eğer kilo kaybı için soruyorsan spor esnasında yaktığın kalorinin çok bir önemi yok.
- Kaleci Saçlı Forvet (18.03.22 01:05:32)
neden yok? kilo kaybı için başka ne yapılıyor ki kalori hesabı ve spor dışında benim bilmediğim?
- bohr atom modeli (18.03.22 01:11:56)
Yok abi 200 kalori yaktın ama bunun ne kadarı CA Fosfattan gitti ne kadarı şekerden gitti ne kadarı yağdan gitti ne kadarında kas proteinini yaktın nerden bileceksin ki, antrenman yaptığında yakılan kalorinin kaynağı muammadır. Hiçbir sporcu antrenmanda harcadığı kaloriyi kalori hesabına koymaz, kilo kaybı toplam aldığın kalori üzerinden verdiğin kalori açığıyla hesaplanır. Misal 500 kalori açık verdiğinde bunun %80'ini yağdan gider, zira dinlenik halde yağdan enerji harcarsın ama nabzın sürekli değiştiği durumlarda çoğunlukla şeker yakar kalanını da yukarıda saydığım kaynaklardan harcarsın. Yaktığın şekeri de sonra yediğin yemekte yerine koyarsın zaten.
Hadi sana bi güzellik yapayım 200 kalori harcasan bunun ancak 50 kalorisi yağdan gider zira koşarken enerji olarak kaslardaki şekeri kullanırsın, 50 kalori de 5,5 gram yağ demek. Hiçbir önemi yok yani.
Kilo kaybı için birinci kural diyet. İkinci üçüncü dördüncü kuralı da diyet. Spor falan dokuzuncu sırada olabilir etki bakımından.
Hadi sana bi güzellik yapayım 200 kalori harcasan bunun ancak 50 kalorisi yağdan gider zira koşarken enerji olarak kaslardaki şekeri kullanırsın, 50 kalori de 5,5 gram yağ demek. Hiçbir önemi yok yani.
Kilo kaybı için birinci kural diyet. İkinci üçüncü dördüncü kuralı da diyet. Spor falan dokuzuncu sırada olabilir etki bakımından.
- Kaleci Saçlı Forvet (18.03.22 01:17:48 ~ 01:23:10)
aa anladım. benim koşudaki amacım genel olarak kan dolaşımı ve nefesimi açmak ama merak etmiştim. detaylı yanıt için teşekkürler.
- bohr atom modeli (18.03.22 01:22:03)
Ya ben o konuda da radikalim aslında. Bununla ilgili çok fazla araştırma yaptım ve elde ettiğim sonuçlar genelde kan dolaşımı ve genel kalp sağlığı için ağırlık çalışmanın yarattığı metabolik stresin daha etkili olduğu yönünde. Yani koşmayı seviyorsan koş tabii ben de stres atmak için koşuyorum zaman zaman fakat 12 km nefes nefes koştuğunda ve bunu düzenli yaptığında mesela testosteron seviyesi akut olarak da baya düşüyor, halbuki ağrılık çalışmaları bunun tam tersi olarak yükseltiyor. Bunun gibi pek çok detay var. Kardiyoyu liss tekniğiyle yapmak daha az negatif etkilere sahip.
- Kaleci Saçlı Forvet (18.03.22 01:26:49 ~ 01:29:05)
ağırlıktan sonra koşuyorum :d ikisi birden yani. nefes nefese kalmayı ve kalbimin hızlı atmasını seviyorum. bana gerçekten spor yapmışım hissiyatını o veriyor.
- bohr atom modeli (18.03.22 01:28:10 ~ 01:28:52)
Abi sana sürekli karşı çıkıyormuşum gibi anlama :) ama aslında bunu ayrı ayrı yapmak kas kazanımları için daha etkili. Yani şöyle düşün ağırlık çalıştın kaslara zarar verdin şimdi kaslar iyileşip güçlenmek için rabbine yalvarır gibi elleri havada karbonhidrat ve protein beklerken sen "dur lan biraz da koşayım" diyorsun ve zaten stresten ölmüş vücudunu koşarak daha da strese sokuyorsun, bu noktada genelde sistem kortizol gibi stres hormonlarını salgıladığı için kas kaybı yaşayabiliyorsun zira kortizol sistemi rahatlatmak için neden olduğu bilinmeyen bir şekilde bazı aminoasitleri şekere çevirip kan şekerini yükseltiyor, o da kas kaybı yapıyor, o nedenle en ideali ayrı günlerde yapmak ya da günün farklı saatlerinde yapmak :)
- Kaleci Saçlı Forvet (18.03.22 01:35:10)
hahaha betimleme komikti. vay canına hayatımda hiç bu kadar hızlı aydınlanmamıştım. çok bilgilisin teşekkür ederim. dediğin gibi yapayım o zaman.
- bohr atom modeli (18.03.22 01:43:05)
1