[]

eski baskı doları ne yapayım?

mükellefim dolarla ödeme yaptı. içinde de eski baskı 200 dolar var.

eski baskı dolar banknotları hala tedavülde ve geçerli. lakin çok yıpranmamış olduğu halde bankanın para sayma makinesine takılıyor. oğlana açtığım bir dolar hesabım var, makineden geçmeyince hesaba yatıramadım. dövizciye gittim, onun da makinesinden geçmedi. bankacı ayrı kontrol etti, dövizci ayrı kontrol etti, sahte değil ama makineden geçmeyince bankacı diyor hesaba yatıramam, dövizci diyor değiştiremem, bozdurmak istesen bile bozmam.

amacım bozdurmak değil, hesaba yatırmak.

ne yapayım ben şimdi bunları? kızılay'da akşam vakti çıkan döviz işportacılarına götürdüm, 100 liraya yenisiyle değiştiririm dedi. yani 200 dolar alıp yine 200 dolar verecek, bunun için 100 lira istiyor. çarem kalmazsa böyle bir şey yapacağım, en azından satıp geri alacağım ama başka bir şey önerirseniz onu yapayım.

 
merkez bankasinin boyle bir hizmeti vardi diye hatirliyorum


  • cairo  (01.03.22 15:22:36) 
Yurtdışına çıkıyorsanız saklayın orada kullanın. Zaten hesaba atıyormuşsunuz. Ben burada yarım milimetre yırtık var diye, kırışık diye almadıkları dolarları euroları hep dışarıda harcıyorum. Ya da giden birine satın.


  • rosencruz  (01.03.22 15:22:52) 
eski baskı dediğinizin görseli var mı? bende de bir miktar dolar var huylandım şimdi.

edit: görsel için teşekkürler.
  • lazpalle  (01.03.22 15:26:53 ~ 16:41:19) 
@rosencruz kaç senesi baskı bilemem de bana bu dolar eski deyip döviz bürosunda bozmamışlardı avrupada.


  • patronaj1  (01.03.22 15:38:53) 
@patronaj1

Ben berlin'de sağı solu hafif yırtık dolar ve euro'yu çekinerek götürmüştüm kadın gülmüştü. ne var bunda demişti. herhalde bizde çok abartılıyor bu dövizin gıcır olma muhabbeti. seri olarak eskiliği bilemem de benimki daha ziyade paranın aşınması ile alakalı bir yorumdu. sanıyorum euro'ya daha toleranslılar kendi paraları olduğundan.
  • rosencruz  (01.03.22 15:42:42) 
eski baskı dolar dediğim şundan: i.ytimg.com

biri 1999 yılı, biri 2006 yılı baskısı. makineye takılan sadece bir tanesi ama hangisi bilmiyorum.

yurt dışına çıkmıyorum.
  • kibritsuyu  (01.03.22 16:04:33) 
bazi atm'lerden dolar yatirilabiliyor. bir de oradan hesabiniza yatirmayi deneyin. muhtemelen kabul etmez ama ya ederse :)


  • exlibris  (01.03.22 16:05:09) 
Kamu bankasındaki para sayma makinesinden geçmedi ise tedavülde değildir. Tedavülde olup olmadığını TCMB den bilgi alabilirsiniz. Ülkelerin merkez bankaları tedavülden kalkan banknotlarını birbirine bildiriyor.


  • digits  (01.03.22 17:27:07) 
amerikan dolari banknotu cogu para biriminin aksine tedavulden kalkmaz. elindeki gercek bir dolarsa isterse 100 yillik olsun hala gecerlidir. tabii 100 yillik dolarin koleksiyon degeri uzerindekinden daha fazla da olabilir duruma gore. ama o kadar eski bir dolari bozdururken banka gercekligini dogrulamasi gerekir onun icin gerekli onlemleri alir. ama sonuc olarak her turlu gecerlidir. amerikanin artik basmadigi yuksek birimli dolarlar var mesela 500 dolar 1000 dolar vs. onlar bile gecerli elinde varsa. o yuzden "100 lira veririm" diyen dolandiricilara ragbet etmeyiniz.

99 - 2006 falan hele gayet yeni dolarlar bu arada. makineden gecmemelerinin bir sebebi olmali. sahte olma ihtimalini nasil eliyorsunuz?
  • robokot  (01.03.22 17:36:27 ~ 17:40:34) 
Ulusta Altınkaynak dövize bir sor Hocam, alıyorlardı geçen yıllarda 8 tane bozdurdum. Hala da var elimde. Bende işkillendim şimdi:)


  • primetime  (01.03.22 19:31:59) 
Bence bankadaki elemanla ilgili biraz başka gün gidip deneyebilirsin yada başka şube başka banka deneyebilirsin sorumluluk almak istememiş gibi bana. 2001 tarihli filan vardı geçen hafta bozdurmuştum hatta desteden bir tanesinde bant mı çizik mi ne vardı müdürüme sorayım dedi sordu sorun yok dedi aldı


  • kararsızataletfilozofu  (01.03.22 21:53:46) 
100 doları 100 liraya almak mı??? çok büyük kazık

ben hem eski hem de lekeli dolarları yüzde 10 düşük fiyata bozdurmustum döviz bürosundan. kapalıcarsıda rahatlıkla yapabilirsin
  • dafuq  (01.03.22 22:19:55) 
özel bir durum yoksa 200 doların hesapta durmasıyla nakitte durması arasında çok büyük bir fark olmaz. en basit getiri enstrümanı olarak dolarda vadeli mevduat faizi bile yıllık %1'in altında, işe yarar bir faiz getirisi de yok.

dolayısıyla bankalar ve döviz büroları kabul etmiyorsa ve gerçek olduğuna eminseniz elinizde dursun derin. malum, amerikan doları bundan çok daha eski basımların bile tedavülde olduğu bir para birimi. tedavülden kalksa bile büyük ekonomiler kendi paralarının karşılığını bir şekilde verirler. mesela euro'ya geçmelerinin üzerinden 20 yıldan fazla vakit geçmiş olsa bile almanya'da hala eski alman marklarını merkez bankasına veya bankalara götürdüğünüzde geçiş zamanı sabitlenmiş bir kur üzerinden euro'ya çeviriyorlar. belki ona bile gerek kalmaz, gün gelir oğlan yurtdışına gider, cebine harçlık olur.
  • kaportaci mahmut  (01.03.22 23:08:16) 
@digits: az bir şey yıprandığı için makineden geçmiyor. tedavülde olduğunu bankacı da, dövizci de doğruladı.

@robokot: sahte olma ihtimalini ben elemiyorum. götürdüğüm bütün bankalar, döviz büroları, hatta mesai saatinden sonra sakarya döviz'in önünde işportada döviz satan adam bile sahte olmadığı konusunda hemfikir. elle, gözle, mor ışıkla, bakılması gereken her türlü cihazla bakılıp sahte olmadığına emin olunuyor, ama "ben bunu başkasına satamam" gerekçesiyle, hele bir de yıpranmış diye para sayma makinesinden geçmeyince kimse almıyor.

işportacı dolarları değiştirmeye 100 lira isteyince dedim banknot değiştirmek yerine gidip bozdurayım, sonra başka dövizciden de geri alayım. aradaki alım satım makası 15 kuruş, 200 dolarda 30 lira zarar ederim dedim, bozduramadım da. bildiğin resmi döviz bürosu "10 dolar keser 190 dolar sayarım" dedi bozdurmak isteyince.

adamlar resmen tedavülde olan ve sahte olmadığından emin oldukları doları ne hesaba yatırıyor, ne türk lirasına çeviriyor.

@kaportaci mahmut: özel sebebi şu. oğluma açtırdığım bir dolar hesabı var. kumbarasında birikenleri, bayram harçlıklarını falan yıllardır azar azar dolar alıp o hesaba atıyorum. arada kendim de ekliyorum çaktırmadan. dedim ödeme almışken eski banknotları da oraya yatırayım, hem eskilerden kurtulayım, hem çocuğa birikim olsun.
  • kibritsuyu  (01.03.22 23:10:59 ~ 04.03.22 13:16:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.