[]

oyunda laptop fan coşması

geçen aylarda oyunları kasada oynuyordum ve fan sesi rahatsız edici şekilde dikkatimi çekmiyordu.

fakat bir süredir işlerimi yaptığım i7 rtx 2060'lı bir laptopta oyun oynuyorum, fan sesi aşırı rahatsız ediyor, sanki alete ızdırap çektiriyor gibi hissediyorum, vicdan yapıp o kadar para verdik alete oyun için yıpratmayalım diyerek oynayamıyorum resmen zaten odaklanamıyorum da sesten dolayı.

alet görüntü olarak değil ama oyuncu laptopları ayarında bir lenovo. bu fan olayı her cihazda böyle mi? nasıl oynuyor insanlar bu sesle yoksa bende yanlış bir şey mi var?

2. bir soru; fazla oyun oynamak laptop'ta yavaşlama veya yıpranma yaratıyor mu? iş amaçlı kullandığım cihazın performansını kendi zevkim için yıpratmak istemem kasadan devam ederim bu durumda, bunun için soruyorum.

 
Normal bence. Tower kasada hava sirkülasyonu cok rahat yapilabiliyor fakat laptopta gpu yu sogutmak icin pek fazla alan yok. O yuzden hem ince olsun hem taşınabilir olsun istendiginde, cok yuksek hizlarda fan sesi, suan icin kacinilmaz bir sonuç.

Bende msi gs60 var, uçak kaldiriyorum sanki oyun acinca.

Kalin kasa laptoplarda belki biraz daha azdir.

Cozum olarak kulak ustu kulaklik kullanmak veya noise cancelling ozellikli bir kulak ici kulaklik kullanmayı deneyebilirsiniz.

Veya misal lol oynarken o kadar ses yapmasına gerek yok, fan hızını sınırlayan yazılımlar var, onları araştırabilirsin.

Edit: overclock yazılımları ile işlemci ve ekran kartını sınırlamak da işe yarayabilir fakat sizin sorunuz, bunun normal olup olmaması ise, evet normal yani.
  • ananiyimioguz  (24.12.21 15:25:32 ~ 15:38:21) 
Çare clock hızını sınırlamak, turbo modunu vs. kapatıp base frekansta çalıştırmak cpu'yu. Performans kaybı olmadan 90-95 derecelerden 60-65'lere rahat düşüyor bende bu şekilde turbo 5 ghz'yi kapatıp base 2.6 ghz'ye geçince.


  • dr doofenshmirtz  (24.12.21 15:28:44) 
laptopunuzda ufak tefek tek bir fanla soğumaya çalışan bir ekran kartı var çünkü. oyunu açtığınızda ekran kartına güç verilip performans beklendiği için de fan dönmeye başlıyor. masaüstünüzde bilgisayarınızda yayılmış bir şekilde daha iyi ısı yönetimi yapabilen, 2 veya 3 fanlı ekran kartı vardır muhtemelen. çoğu nvdia ekran kartı sıcaklık 50 dereceye çıkana kadar fanı döndürmez bile. döndürse de 2 veya 3 fanlı olduğundna devir sayısı laptoptaki kadar olmaz. bu nedenle de ses yapmaz. kasa içindeki hava sirkülasyonu da malum hacim farkından dolayı daha iyi olduğundan daha az devirle soğutabilir ekran kartınızı. aşağı yukarı her laptopta oyun oynadığınızda fan sesi olur. masaüstü pclerde ise ne kadar fazla fan var ise soğutma daha az devir gerektireceğinden daha az ses çıkarır çoğunlukla. tek fanlı ekran kartları bu nedenle daha ucuzdur. fan devri fazla olduğundan fazla ses çıkarır.


2. soruya cevap: eğer ekran kartınız soğuyabiliyorsa problem yok. tabi ki her oyun oynadığınızda ekran kartının ömründen yiyorsunuz ama öyle ölçülebilecek bir şey değil bu. belli nedenlerle soğuyamıyorsa(laptopun soğutma tasarımı kötüdür, sıcak hava çıkışı yeterli değildir/tıkalıdır vs.) ise ömrünü daha çabuk tüketirsiniz. transistörler zamanla ısıdan yamulmaya başlar çünkü. yamuldukça da performansı düşer.

bunu anlamanızın yolu da yazılım indirip oyun oynarken ekran kartı sıcaklığını canlı olarak görmenizdir. fan sesi geliyor ama kart maksimum 70-80 derecelerde kalıyorsa problem yok. 80+ hatta 90 civarlarına geliyorsa belli ki soğutma yeterli değildir, zarar verebilirsiniz, ömrünü kısaltabilirsiniz. (sıcaklık miktarlarını masaüstü pclere göre aldım bu arada)
  • syozkn  (24.12.21 18:09:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.