[]

40 yaşından sonra yazılımcı olunur mu?

Evet arkadaşlar soru başlıkta.
Sıfır bilgiyle kurslarla fln yoğun çalışmayla yazılımcı olup ondan sonra yurtiçi veya yurtdışı çalışma imkanı olur mu bu yaştan sonra yoksa iş işten geçmiş midir?



 
abi burada "hayır olmaz" diyeceklerin büyük bir bölümü, aynı zamanda "emeklilikte yaşa takılanlar" başlığında "40 yaşında emekli mi olunur aq?" diyenlerdir. o yüzden olmaz diyenlere takılma. 40 yaşından sonra profesyonel futbolcu da olursun ama süper lig'de oynayamazsın. böyle düşün. 5 sene adam akıllı çalışırsan ve olursun merak etme.


  • malheiros  (15.12.21 23:04:04) 
Mevcut eğitim durumunuza, mesleğinize, yaptığınız işlere bağlı. Eğer hiç yazılımla alakalı bir ortsk nokta yoksa çok zor kendi kendine kurslarla yoğun çalışmayla kendini geliştirmek ve bu işten kazanç sağlamak. Ben olsam üniversite sınavına girip, yazılım, bilgisayar mührndisliği ya da iki senelik yine yazılım ağırlıklı bölümlere kayıt olurdum. Açıköğretimden de kayıt olunabilir. Ama en azından öğrenci olarak öğrenmek ileride iş bulma açısından çok kolaylık sağlar. Kendi kendinize öğrenirken çok zorlanırsınız ve iş verenler için pek güvencesi olmaz. 2 senelik bile mezun olsanız, sizin diplomanız bir güvence olacak. 2 senelik okul mezunu arkadaşım şuan ayda 7-8 bin kazanıyor,emin değilim tam naptığından, galiba internet sitesi hazırlıyordu.


  • GoodMorningTeacher  (15.12.21 23:11:01) 
31 yaşındayım, beden eğitimi öğretmeniyim ve son 2 aydır yazılım öğrenme sürecindeyim. front-end uzmanlaşmak istiyorum ve evet öğrenilebilir. 2 ay da düzensiz çalışma ile html ve css kısmını hallettim sayılır. Daha sonra Javascript öğreneceğim.
benim kendime göre avantajım, kardeşim yazılımcı mentorluk yapıyor bana. bazı aşamaları daha hızlı geçmeme fayda sağlıyor.

burada bu işin uzmanı çok sayıda arkadaşımız illaki vardır ama bende sizin gibi başladığım için 2 aylık süreçte olabileceğini gördüm. bitmeyen bir süreç ingilizce bilmek çok büyük avantaj.

yine uzman arkadaşlar söyler 3-5 ayda bizler yazılımda uzman olamayız ama başlamak gerekli.
  • Weeze3r  (15.12.21 23:16:18) 
Valla bence '5 sene adam akilli calisirsan olursun' diyenlere de aldirma. 5 sene oturup adam akilli calisacak adam zaten olsun bi zahmet. Hangi sey olursa olsun gidip 5 sene calisirsan halledersin. O surede lisans+yuksek lisans bile bitirirsin neredeyse.

Neyse, direkt olur ya da olmaz demek mumkun degil. Olay kisinin karakterine ve ozgecmisine bagli.Bazi bolumlerden mezunsan ogrenme sureci daha hizli olabilir. Tabii olay sadece ogrenmek de degil, ogrendigin seyi pratige dokup ortaya urun cikarmakta. O urunun de ya ise yarar bisey olmasi ya da bildigini gercekten gosteren bisey olmasi avantaj saglar. Atiyorum gidip hesap makinesi yapsan bunu cv de gosteremezsin ancak gidip de netflix klonu yaparsan onu gosterebilrsin. Ornek biraz degisik oldu gibi ancak anladin sanirim. Yani sadece bilgin de pek is yapmaz.

Bunun disinda kendini ve bir miktar sektoru de bilmek gerekli. Misal @weezer direkt yazilimci olmak seklinde genis konusmayip bir alan secip o alana yonelik ilerlemeye baslamis. Senin de boyle yapman gerek ilk basta, once hangi alanda calismak istedigini bulmalisin. Ondan sonra da o alana yogunlasmalisin.

Tabii bir de su var, sektor her alanda oldukca talep goren ve mezunlarin bile issiz kalabildigi bir sektor oldugu icin rekabet fazla. Diger kisilerden siyrilmak icin ya digerlerinden daha iyi olman lazim, ya bir aginin olmasi lazim ya da bir miktar sansli olman lazim.

Kisaca 'oyle ogreneyim is bulurum' olayi pek kolay degil. Kendini cok iyi gelistirirsen bulursun ancak o da yukarda saydigim seylere bagli. Sure icin de direkt 'su kadar surede yapabilirsin' denecek bir olay yok. Kisine ve alanina bagli.
  • j r r tolkien hayrani  (15.12.21 23:27:42 ~ 23:28:29) 
40 yaşında aöf de web tasarım ve kodlamaya kaydoldum,bitirdim.Şimdi yine aöf bilgisayar programcılığı okuyorum.Bu bölümler bir Udemy kursu kadar bile bişey katmıyor,inanın.Diplomasının da -hele hele yazılım gibi bi alanda- geçerli olabileceğine inanmıyorum.Öğrenebilliriz bu yaştan sonra belki ama direk uygulamalı/hedef odaklı eğitimler almak lazım.


  • arenas  (15.12.21 23:28:09) 
Açılın yazilimciyim.

Öğrenilir hocam. Sağlam kaynaklar ve istikrarlı çalışmayla (cok degil! istikrarlı ve düzenli) 1 sene içinde sahada çalışacak seviyeye gelirsiniz.

Cok var 35ten sonra bu işlere girişen.
  • kaptankedi  (15.12.21 23:56:29) 
40 yas bir cv olustur sonra ona 1 senelik deneyimler ekle.
Yani 1 sene icinde ne yapacaksan ekle, gecmis deneyimini de yaz.

Sonra onla is bulmaya calis.
Yurt ici disi hepsinde dene.
Bunu 1 ay deneyip gelecek goruyorsan basla.

Herkes her meslege her yasta baslayabilir.
is bulma mevzusu baska olay.
  • divit  (16.12.21 01:16:48) 
turkiye'de is bulabilecegine inanmiyorum. cunku tum isverenler aralarinda anlasmis gibi yeni baslayan yuksek yasinda kimseyi almiyorlar. istersen yeni programlama dili yaz, ne bileyim dunya capinda oduller falan al hic fark etmez. turkiye hep eski kafaydi hep eski kafa kalacak. ama kendini yurtdisina atabiliyorsan bence oluru var. bu duzgun calismayi saglayabilmek icin bos zaman ve kenarda nakit gerek.


  • nibba  (16.12.21 01:25:33) 
Sektöre yeni başlayan 30+ insanlara fırsat verilmiyor yorumuna katılmadım. Kısıtlı bir küme üzerinden gözlem olsa gerek.

Veriliyor. Çalıştığım şirket geçmişte defalarca bu profilde insanlar aldı. Memnun kaldık. Başla şirketlerde de tanıştım.

Eğer niyetiniz ciddiyse yas önemli değil.
  • kaptankedi  (16.12.21 08:46:43) 
30 yaşındayım, yazılımcıyım.

Olunur.

Yukarıdaki bir arkadaş bahsetmiş, ben de açayım biraz. İş aramaya başladığında "27 yaşını aşmamış" gibi ilanlara çok denk geleceksin, bu malesef bir gerçek.

Türkiye'de ve dünyada diploma geçerliliğini yitirmiş değil, eğer olabiliyorsa okulunu oku derim. Örneğin ben niş bir alanda uzmanım, maaşlar astronomik. Ama lise mezunuyum, bu alanda işe girebilmem mümkün değil. Başvuru yapsam ön filtreyi bile geçemez, direkt elerler. Yazılım olmasa da ucundan kıyısından ilgili bir alandan mezunsan bu yine yeterli olur. Üniversite mezunu olma şartı ilanların %99'undan kaldırılmış değil.

Ama bu demek değil ki iş bulamazsın, bulursun.
  • hayirsiz  (16.12.21 08:51:18 ~ 09:00:27) 
amc ne? kariyer yapmak mi, para kazanmak mi, yoksa takilmak mi?

kariyer, para problemin yoktur gider 60 yasinda da okursun. Ama sisteme girmeye calisiyorsan, para lazimsa, ustune bir de "sifir bilgiyle" diyorsan, yas da 40 olmus..Ya zaten sifir bilgi diyorsan konuya 40 yasina gelene kadar pek ilgi de duymamissin...

hadi gittin birseyler ogrendin diyelim tr'de zaten seni kolay kolay ise almazlar, 30'u gecene mal gibi yasli muamelesi cekiyorlar.

yurtdisinda yas problemi yok, zaten soran da yok..ama adaptasyon sureci var ve ozellikle o sektorde rakipler saglam. Karsina cinli, pakistanli abiler cikacak onlari gecmen lazim, herif 20 senedir kod yaziyor.

ben 40'a merdiveni dayamis biri olarak ben olsam bulasmam diyorum..
  • cooperr  (16.12.21 09:12:21) 
önemli olan geçmiş tecrübe ile birleştirmek. ayrıca yaşlandıkca öğrenmek oldukca zorlaşıyor. bunu da unutmayın.

örnek bir profil paylaşayım. linkedinden bakabilirsiniz. MY Security Analytics 'in kurucusu Mesut Bey. Emniyet mensubu iken yazılıma nasıl kaydığına bakabilirsiniz.

--

bu arada yazılımcı ilanlarına başvuranlar çok ama çoğu 0. 40 yaşında ben dolu dolu gelecem derseniz her yerde iş bulursunuz diye düşünüyorum. ülkede eğitim kalitesi inanılmaz kötüye gitmiş. 3 büyük ildeki devlet üniversitelerinden bile analitik düşüncesi yerlerde adaylar başvuruyor.

hele bir bilgisayar yüksek mühendisi vardı dandik bi özel üniversiteden mezun. hiç unutmam. gönderdiğimiz case'i açamadığını söylemişti. kız hayatında zipden dosya çıkarmamış sanırım...
  • safak efendisi  (16.12.21 10:58:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.