[]

mobil ekran kartının son demleri

o kadar hırslıyım ki dizüstünü çöpe atmamaya artık ki son 10 açtığım duyuru bununla ilgili heralde.eski meski ama core duo 2ghz. Durumun tarihçesini okumaya üşeniyorsanız son paragrafa atlayabilirsiniz.

Ekran kartım öleyazıyor. İlkinde, bundan heralde 1 ay kadar önce, Açılışta garip karakterler ve ekrandaki garip çizgiler ve ardından bozuk ekran kartının driverını yüklemeye çalışan windows xpnin mavi ekranıyla karşılaştığımda aman dedim. Araştırdım ettim, ekran kartını söküp fırına koyma tekniğini uygulama göreviyle dizüstünü sistematik bir şekilde parçalarına ayırdım. Bir de baktım ki nvidia go7600um onboard imiş. ( ya da silikonla mı yapıştırılmış ne artık). Neyse sıcak hava tabancası denen naneden buldun ısıttım birleştirdim. Sonra bir baktım ki benim sevinç kahkahalarımla birlikte ekran kartım düzelmiş.

Üstünden biraz vakit geçti, bir gün eve geldim bir çalıştırdım, yine aynı durum. Heralde taşımamak fazla hareket ettirmemek lazım diye düşündüm. Dedim sökmem ben bunu, açtım güvenli kipte bastım antivirüsü bıraktım yatağın üstünde, bıraktım ısınmaya. Yine işe yaradı.

Sonra yine 3-5 gün sonra bilgisayarı sabit halde kullanırken takıldı ve kapandı. Açtığımda aynı hata. Yine aynı çözüm yine tamam.

Yine 3-4 gün geçti bu sefer akşam sağlam kapattığım bilgisayar aynı yerde bozuk açıldı. Bu sefer bir süre çözüm işe yaramadı. Bugün bi 4-5 saat bırakınca düzeldi.

Ama yine gidecek, orası kesin. Bu ekran kartı düzelir mi? Düzelmezse ben bu ekran kartının aynısını e-bayden bulup kendiminkinin silikonlarını sök(tür)üp bunu yerleştirebilir miyim?

 
Ekran kartından ziyade ekrana giden kablolarda problem oluyor. istediğiniz kadar format atın, istediğiniz kadar baştan driver yükleyin düzelmez.

dediğim gibi ekran kartından önce ekrana giden kabloları kontrol edin. arkadaşımın bilgisayarındaki aynı problemleri çözemedik en son satıp yeni bir laptop aldık.

ebay'den uygun ekran kartı chip'ini bulma olasılığınız çok yüksek ama probleminizi çözecek mi şüpheliyim.
  • kimlanbu  (06.06.10 01:59:51) 
@zacharael

izmir'deyim. uygun fiyata yapacak yer bilen varsa açığım. Ama genel olarak tamirciler nasıldır bilirsiniz. açmak için bile abuk paralar istiyorlar. En olmadı açık halini götürürüm gerçi :P

fırına koyma olayı, youtubeda ve forumlarda geçiyor. bake your own gpu vs diye geçiyor :). Mantık, kartı belli derecede belli süre ısıtmak ve arada bozulmuş ayrılmış aksamlar varsa hafiften eriyip birleşmesine dayalı. Çok fazla işe yaradığını iddia eden vardı ben de son çare olarak deneyeyim demiştim.

@kimlanbu
ekrana giden kablolar/ekran aklıma geldi ama xpnin açılışta mavi ekran vermesini/ ubuntunun ekran kartını tanıyamamasını açıklamıyor.
  • natnan  (06.06.10 02:10:52) 
Merhaba, gecen gun laptopum bozuldu, servise goturdum. Ekran kartinin ve anakartin yandigini soylediler, degisim icin 1485 TL istediler. (yazim hatasi yok, bin dort yuz seksen bes TL) Aleti kapip Kadikoy-Yazicioglu'na gittim.

Icindeki ekran karti Nvidia 7900GS. Eski bir laptoptan ayni cipi sokup benim alete lehimlediler. 160 TL verdim, su anda calisiyor.

Belki siz de ayni cozumu deneyebilirsiniz. Inci Bilgisayar, Yazicioglu Ishani 2. kat.

Benim hirsim da zamaninda bu alete cok cok para bayilmis olmamdan.
  • lightblue  (06.06.10 02:20:24) 
www.eksiduyuru.com
www.eksiduyuru.com

üsttekilerde belirttiğim üzere ekran kartı problemiyle servise götürdüm(hp'nin kendi servisi değil).. üşenenler için chipset:nvidia geforce 8600m gs.. chipset değiştirdiler 355 lira para aldılar tamam dedim verdim düzeldi de hakkaten.. 2 ay sonra tekrar bozuldu.. bu sefer bilgisayar hiç açılmamaya başladı.. yine götürdüm 3 ayrı chipset denemişler olmamış.. anakartı komple değiştirmeyi deneyeceklermiş falan filan.. olmazsa paramı iade edeceklermiş, olursa da ücret talep etmeyeceklermiş.. benim götürdüğüm yere götürmek falan istersen haber et söyleyeyim yerini..
  • buzzlightyear  (06.06.10 11:12:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.