[]

İnşallah mı İnşaallah mı?

Türkçede 1.si doğru ama 2.yi çok görüyorum. arapçasında hangisi doğru?

şurada orijinali yazıyormuş: 4.bp.blogspot.com


 
in šā'a -llāh


  • rockinside  (03.07.21 17:21:41) 
Inşeallah gibi okunabilir


  • rockinside  (03.07.21 17:22:19) 
Allah ismini özellikle vurgulamak ve arapçasına öykünmek amacıyla muhafazakar kesim inşaallah şeklinde kullanıyor. hatta inşaAllah biçiminde yazanlara da rastlıyorum. ancak tdk'ya göre inşallah'tır ve türkçemiz yazıldığı gibi okunur.


  • burya  (03.07.21 17:40:42) 
bu yeni düzende
Maşa Allah
İnşa Allah

gibi uydurma laflar çıktı
Maşallah, inşallah
bitti gitti.
  • summatinyourteeth  (03.07.21 19:33:36) 
Arapçası
İn -> şayet
Şaae -> izin verirse/dilerse
Allah -> Allah

Bu nedenle bazıları kelimeleri ayırarak yazıyor, bir dili diğer dilde ve latin harfleriyle tam ifade etmek mümkün olmadığı için de farklı yazım şekilleri çıkıyor.

Örneğin google/gogıl/gugıl gibi ya da whatsapp/whatsap/vatsap gibi veya youtube/yutub/yutup gibi...

Bunlar latin harfleri olduğu için çok dikkat çekmiyor belki diğerinde arapçaya benzetip yazmaya çalışanlar dikkat çekiyor ya da göze batıyor.

Soruya tam cevap vermemişim. Arapça üç kelimeden oluştuğu için inşaallah yazımı aslına daha uygun, iki a harfinden biri kelimenin sonundaki harf diğeri de Allah isminin baş harfi oluyor.
  • epitaf  (03.07.21 20:55:52 ~ 21:03:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.