[]

olasılık kullanarak hata bulma yöntemine ne denir?

merhaba,
şöyle bir durum vardı: mesela bir kitap yazdık. bu kitabın içerisinde belirli bir miktar yazım hatası var. şimdi biz de redaksiyon yapacak(hataları düzeltecek) birine bu işi vereceğiz. fakat ne kadar başarılı olduğunu bulmak için bir metot kullanıyoruz.
kitabı açıp içinden rastgele 10 tane seçtiğimiz kelimeyi bilerek yanlış yazıma çeviriyoruz. sonra bunu redaktöre söylemeden kitabı düzeltmesi için ona veriyoruz. o da düzeltip bize geri veriyor. sonra bakıyoruz redaktör bizim hatalı olarak yerleştirdiğimiz kelimelerin kaç tanesini düzeltmiş. eğer 9 tanesini düzeltmişse, demek ki kitaptaki TÜM hataların da %90'ını düzeltmiş demektir.
bu metot'a ne deniyordu?
teşekkürler.

key: yazılım, hata düzeltme, kod, olasılık.

 
İşin içine yanlış pozitif, yanlış negatif vs gibi kavramlarını da eklersen "precision and recall" metrigine bir göz atabilirsin.


  • j r r tolkien hayrani  (30.05.21 11:17:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.