[]

Tadilat işlerinde tadilatı yapacak olan yüklenici mi olur taşeron mu?

Bir fabrika düşünün. Bu fabrikanın bir bölümü yıkılarak genişletilecek. Bu fabrika işin sahibi oluyor. Dolayısıyla yıkım ve genişletmeyi yapacak firmayla yüklenici sözleşmesi mi yoksa taşeron sözleşmesi mi imzalanmalıdır? Taşeron olabilmesi için fabrikadaki işe dahil olan bir iş olmalı diye düşünüyorum yoksa muvazaalı duruma girecek.

Daha önce böyle işlere girmiş veya bilgisi olan arkadaşlardan yardım beklerim.


 
dergipark.org.tr

şunu okuyabilirsiniz. yüklenici-taşeron kelime olarak aynı şey zaten. yükleniciye siz taşeron deseniz de onun vasfı değişmiyor. önemli olan yapılacak iş. bu fabrika için o iş devamlılık mı arz ediyor? hayır. uzmanlık gerektiren bir iş mi? evet. bu durumda siz asıl işveren konumunda olmazsınız. ha illa bir kelime kullanacaksanız da yüklenici kelimesini kullanın.
  • trajikomix  (06.05.21 14:53:40) 
yüklenici-taşeron aynı şey değil. yüklenici ile aynı anlama gelen kelime "müteahhit".

fabrika iş sahibi. siz yüklenici sözleşmesi yapacaksınız. yani yıkım ve genişletme işini müteahhite vereceksiniz.

müteahhit gelip kendi kazmayı küreği almayacak ya. adamın elinde her işi yapacak donanım yok. ne yapacak? yıkmak için x hafriyat firması ile çalışacak. molozu kaldırmak için y firması ile çalışacak. inşaatı yapmak için z inşaat firması ile çalışacak. müteahhitin çeşitli işleri verdiği bu x, y, z firmaları da taşeron oluyor. müteahhit ile taşeronlar sözleşme yapacak.

hatta z inşaat firması demiri a firmasına bağlatacak, betonu b firmasına döktürecek, su tesisatını c firmasına, elektriği d firmasına yaptıracak. bunlar da o taşeronun anlaşacağı alt taşeronlar.
  • kibritsuyu  (06.05.21 15:46:37) 
Kendi çalıştığım eski firmamdan örnek vereyim. Bir tekstil fabrikası yaptık. Bütün işleri yapan tek inşaat firması bizdik fakat taşeronduk. Çünkü tekstil firması müteahhitlik titrini kendi almış, elini sürmeden bize taşere etmişti. Eğer bu tekstil firması kendi inşaatının müteahhitliğini üstlenmeseydi biz ana firma olacaktık yani yüklenici.

Belediyeler bu tip çantacılıkları yıkmak için taşeronların etki alanını kısıtlar mesela. 1 taşeron en fazla şu kadar kalem iş yapabilir falan der.
Üstten alta doğru kademeler şöyle:
1) işveren
2) yüklenici
3) taşeron.
Benim verdiğim tekstil firması örneğinde işveren aynı zamanda müteahhitlik belgesini kullanarak yüklenici koltuğunu da alıyor. İstese işveren olarak kalıp bizi yüklenici yapabilirdi.
  • filipis  (06.05.21 19:35:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.