[]

Sözlüğe Olan İlginin Azalması

İlginin azalmasından kastım günlük entry girme miktarının azalması, misal geçen sene bir günde ortalama 40 sayfa entry olurdu sol framede(ki 50'yi geçtiği zamanlarıda hatırlarım), bu sene-özellikle de son 6 aydır- 25 sayfayı zar zor buluyor sol framedeki entry sayısı, üstelik 9. nesil de geliyor ufaktan ufaktan, millet sözlüğe küstü mü? Bıktı mı? Niye bu kadar düştü entry sayıları?(Bu arada birisi bana virgül kullanmayı öğretirse sevinirim, sanki çok gereksiz kullanıyorum gibi..)




 
Bu azalmayı blogların yaygınlaşmasına ve web2.0 ye bağlıyorum ben.


  • comptrol  (19.10.07 16:09:25) 
tematik yapan da pek yok gecen senelere gore...


  • ravioli  (19.10.07 16:21:08) 
sözlükteki eski yazarlar yaşlanıyor, iş güç ev bark derken ilgilenebilecekleri süreler kısalıyor. eskiden beri sözlük içerisinde olmayanlar da zaten çok fazla önem vermiyorlar oturup uğraşıp sözlükte bir entry yazmaya. daha 100 entrysi bile olmayan binlerce yazar var sözlükte. bunlar bir ara coşar, hergün yazarlar sonra sıkılıp başka mecraya akarlar. böyle de gider bu, sonunda sözlük tarih olur. malesef.


  • blackdog  (19.10.07 16:45:14) 
bir de pek tabii 6.nesilden sonra bir daha toplu bir yazar alımı olmadı, e millet de yaşlanıyor, iş-güç vs.

yeni bir yazar alımı sürecinden sonra ya batar ya çıkar zaten sözlük bence...

ayrıca gereksiz virgül kullanımı bende de hastalık oldu, nokta yerine virgül koyuyp duruyorum, belirteyim dedim. :)
  • pispinti  (19.10.07 16:45:47) 
facebook'un ve blogların etkisi de yadsınamaz.


  • cha  (19.10.07 16:53:39) 
6. nesil katledildi, tematikçi abiler ortalıkta yok. bir yazar gece paso ispanyolca şarkı sözleri giriyordu, bir başkası eline aldığı sözlüğü ekşiye geçirmekle meşguldü. yaş hadisesi gereği de bir çoğu işe, güce, eşe, çoluğa, çocuğa sahip oldu. kaçınılmaz olarak entrylerde düşüş yaşanır.

yalnız sözlüğe olan ilgiyi entry girme oranı olarak görmen pek doğru değil, sözlük gittikçe popülerleşiyor.

şu an yazarlardan çok bir okur ordusu var, sen onları yazar yap bak nasıl bir patlama yaşanıyor :) ekşinin serverı CARTMAN'ı ağlatırlar valla :))
  • kimlanbu  (19.10.07 17:00:54) 
Ayni durum zirvelere de yansiyor, eskiden barlarin doldugu kapi onunde yigilmalarin oldugu zirveler olurdu Ankara'da ama simdi Ankara Zirvesi'ne bile 50 kisi gelecek gibi gozukmuyor. Sozlukten uzaklasiyor insanlar ve yeni nesil alimi yapilmazsa bu boyle devam eder...


  • crown  (19.10.07 17:05:25) 
nokta yerine virgül kullanmamızın nedeni, konuşma dilimizi yazıya döktüğümüzde ortaya çıkan kısa cümlelerden rahatsızlık duymamız ve virgüllerle bu ayıbımızı örtmeye çalışmamızdır,,,


  • comptrol  (19.10.07 17:58:30) 
sadece büyüdüğümüzün farkına vardık, okul bitip iş hayatına adım atınca. olay bundan ibaret.
artık boşa zaman harcamaz oldu eski nesil.
misal entry girmeye çalışan biri "girsem ne olucak sanki? para mı veriyorlar. hayır. salla yaaa" diyerek okumayla geçiştiriyor genelde. birde facebook ortalığı biraz dağıttı son zamanlarda.
  • winsome  (19.10.07 19:07:14) 
ben sadece kendi adıma konuşmak istiyorum(5 senede ~500, son 1 senede 20'den az entry girmiş biri olarak), istatistiklere girmesi açısından: evet soğudum, ara sıra nefret ettiğim bile oluyor (anlık). sebeplerini sorarsanız uzun uzun yazabilirim (müsait bir zamanda). neden hâlâ yazarım? bunun cevabıyla şu an ilgilenilmiyor sanırım, mesajı boş yere uzatmayayım.


  • cashkopat  (19.10.07 21:56:29) 
ben de kendi adıma sıkıldım ve benim gibi de birçok insan var. sebepleri muhtelif onlar tartışılır ama bir bıkkınlık durumu var benim gördüğüm. zamanında patır patır yazanlar artık uğraşmıyor ben dahil.


  • colg fusion  (19.10.07 22:23:46) 
Sözlükteki espri anlayışının değişmesi de etken bence. Aradan 8 yıl geçmiş ama 99'daki entry'lere hala deliler gibi gülüyorum ben. Ama gel gelelim kendi entry'lerime yarısı kadar gülemiyorum. Biraz değişik de olsa aynı güzellikteki entry'leri Depeyi ve Gerrain'de de görmek mümkün ama benzer başka yazar sayısı az.

Tabi daha saymak gerekirse 99'dan sonra dünyanın hızla boka sarması da örnek gösterilebilir, neden gösterilmesin?


Şimdiki yazarların, bizlerin sözlüğü kötü kullanması var tabi daha. Hepimiz az ya da çok sözlüğü kötü kullanıyoruz, kabul etmek gerek. Guru'nun güzel bi entry'si vardı ama hangi başlıktaydı bilemedim şimdi. "Biz sabah ayarlaştığımız insanlarla akşam karşılıklı içerdik" benzeri bir şeyler yazmıştı, artık bu yok tabi. Herkes birbirine düşman, nefret dolu. Büyüdük ve kirlendi dünya da sözlük de anasını satayım.
  • colonizer  (20.10.07 00:17:47) 
ilişki olarak düşünüldüğünde heyecanın azalması diyebiliriz buna.alışmış sözlük birbirine,diline,şeyine bilmemnesine. tam ortalık dinginken birden stevemcqueen çıkmıştı, ne bileyim peder zickler çıkmıştı vs. sözlük bu yazarlardan ibaret değildir elbette ama bir celebrity'nin doğuşu ateşi alevlendiriyor ve insanları yazma konusunda güdülüyor diye düşünüyorum. yeni yazar alımı da belli bir süre yapılmadıgı zaman uykudaki mumyalar da uyanmadıkca ortalık sen sağ ben selamet devam ediyor. zaten ben de uctum.


  • nihilanth  (20.10.07 06:03:14) 
vakit kisitli, her gecen gun girilebilecek entry sayisi azaliyor (daha once yazilmis bu), kisisel olarak cogunlukla keyifliyken ya da sinirliyken entry girerim ancak bu iki ruh haline ender yakalaniyorum, genelde notr oluyorum.

bence bundan kacis yok, ya formatta degisiklikler, ya da yeni eklentiler falan filan lazim. yoksa yazilan her entry sonrasi yazabileceginiz entry sayisi azalmis oluyor. ya iste cogu filmin artik biribirine benzemesi gibi, kac tane orijinal fikir var allahaskina?

kafaya takinca da duzelmez, kendi ritmine birakin , rahatlayin...
  • turkish tekila  (20.10.07 11:31:33) 
sözlüğü 2002'den beri takip etmekteyim, insanüstü bir beceriksizlikle yazar olamadım bir türlü. hep dışarıdan izledim gelişmeleri ben de. ilk yıllarda sözlüğü okurken olduğunu gördüğüm "sosyal ortam"ın hastasıydım. o sosyal ortama girebilmek için onaylı biri olmanız gerekiyordu tabi. bu da işi daha da çekici yapıyordu. Zamanla sosyomat, facebook vs. vs. ile bu sosyal ortamlar başka yerlerde de oluşturuldu. Kabul etmek lazım şimdi öyle bir ortam (henüz çok az kişi biliyorken) daha da zevkli oluyor. Tıpkı Sosyomat'ın "one hit wonder" olması gibi bir şey. Facebook da zamanla unutulacak.

Bu sosyalleşme sitelerinin etkisi var fakat herkesin unuttuğu bir şey var ki, o da artık bir tane sözlüğün olmaması. Nereden baksan 100'ün üzerinde klon var. Okur milleti buralarda yazmaya başladı. Sözlük yazarı olma ihtiyacını bir çok kişi karşıladı. Artık klonların klonu yapılmaya başlandı. Ekşi sözlükteki entry'lerden çıkardığım kadarıyla, bir çok ekşi yazarı da başka sözlüklerde aktif rol almakta. Herkes kendi sözlüğü ile ilgilenmekte. Okurlar, o gıptayla baktıkları zirve buluşmalarına klonlar sayesinde haftada bir katılmaktalar.

Bence bir diğer çok önemli sebep de, Sözlükte siyasetin gereğinden fazla popüler olması. geçenlerde bir yazarın entry'sini okumuştum o süper açıklıyordu bu durumu. "a kişisi elma diyor b kişisi armut diyor a kişisi "armut diyenlere inat elma" diyor" diye gidiyordu entry. Sanıyorum ki ciddi ciddi siyasi fikirlerini belirtmek için yazar olanlar var sözlükte. Bu, hem sözlüğün okunabilirliğini düşürüyor hem de diğer yazarları yazmaktan soğutuyor. Bir okur olarak ben de artık "darbe(68)...", "basın açıklaması(582...), "türban(74)..." görmekten sıkılmış durumdayım.
  • deckard  (20.10.07 15:15:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.