[]

ağaçları koruma olayı

hep kafama takılan bir şey var. yok şu kadar az kağıt kullanın bir ağacı kurtarın, yok kağıtları ziyan etmeyin ağaçlar ölmesin falan denip duruyor. lan her ortamda ağaç kullanıyoruz. kapımız penceremiz masamız sandalyemiz parkemiz duvarımız tavanımız her taraf ahşap. kış geliyor tonlarca odun yakılıyor. bunlar da ağaç değil mi? hem de saf ağaç değil mi? ağaçları korumak sırf kağıt tasarrufıyla mı oluyor? iki sayfa kağıt buruştursam ağaçlara yazık etmiş oluyorum da gidip sekiz kişilik yemek masası alınca hiç mi zarar vermiş olmuyorum ağaçlara? bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?




 
yemek masasini her hafta yeniden almiyorsun. 2-3 tane agacla yapilmis o masa yillarca idare ediyor. atacagin zaman bile baskalari tarafindan tekrar kullaniliyor. mobilyalar bu sekilde en azindan, isinma icin kullanilan tabii ki fazla tuketir... ama kagitta olay cok daha fazla. bi agactan az miktarda seluloz cikiyor, kullandigin kagida da tekrar cope atiyorsun.. cogu kagit turevi geri donusume gitmeden yok oluyor. kagit tasarrufuyla her yil adam basi 3-5 agac kurtarmak mumkun.

son olarak: mobilya gibi seyleri "agac tuketmeyelim" diye metalle, plastikle ikame etmek zor. ama 21. yuzyilda bilgisayar, pda vb bi yigin zamazingo varken otu boku kagida yazmak tamamen bir israf. neyseki 30 yil sonra kagit sadece muzelerde gorulebilen bir sey olacak.
  • 507  (19.10.07 13:11:25) 
kağıt kullanımını azaltmaya yönelik çağrılara değil, ama kağıdın geri dönüştürülmesi olayına yönelik bir açıklama getirebilirim.

meselenin özü şu; kağıdı geri dönüştürmek oldukça kolay.

kullanılmış kağıdı toplamak ve ayrıştırmak,geri dönüşüm işleminden daha zor. yeterli duyarlılık sağlanırsa ve altyapı hizmetleri uygun düzenlenirse, kağıt kolaylıkla geri dönüşüm tesislerine yollanabiliyor. Geri dönüşüm işlemi de tahmin edildiği kadar zor değil diye biliyorum ben. teknolojik olarak da oldukça basit bir işlem.
bu yüzden, kağıdı geri dönüştürmemeyi, musluğu açık bırakmak gibi düşünebiliriz.

ayrıca, dünyada kağıt yapmak için 1 yılda kesilen ağaç sayısı, mobilya için kesilenden kat be kat fazla olmalı.

ha bir de, bazı mobilyalar zaten geri dönüştürülmüş ağaç malzemeden yapılıyor.


odun yakma konusuna gelince.. odun yerine başka bir yakıt yaksak da problem aslında. aslında insanlık olarak "yakmayı" bırakmalıyız acilen. hey gidi karbondioksit, hey gidi karbonmonoksit..
  • flyalone  (19.10.07 16:44:28) 
şimdi şöyle ki, ağaç bir kere geri dönüşümü en kolay ve sürdürülebilir malzemelerden biri çünkü üretiminde, işlenmesinde ve dönüşümde harcanan enerji muadillerine (çelik, beton) göre çok daha az. ayrıca ağacın neredeyse tamamı bir şekilde yan ürünlerle değerlendirilebiliyor. yani ürettiği atık miktari az.

bir evi veya yemek masasını ahşap yerine çelikten yapmak, o çeliğin üretilmesi için harcanan enerji, ortaya çıkan faydasız atıklar, vs düşünüldüğünde çok da çevreci bir davranış olmayacaktır.
  • chavezding  (19.10.07 16:51:03) 
kağıt üretmek için sadece ağaç gitmiyor, elektrik enerjisi yakıt ve suyu da hesaplayınız. ama geri dönüşüm yapılırsa kağıtlara daha az enerji,yakıt ve su harcanıyor. olayın özü budur.


  • nihilanth  (19.10.07 22:29:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.