[]

32 yaşından sonra yazılım öğrenebilir miyim?

Sb

Girişimcilik hikayeleri vs. Çok gaza geldim. 1 yılımı çöpe atmaya hazırım. Bu yaştan sonra öğrenebilir miyim? Çok mu geç kaldım? Meslek: Elektrik Mühendisi


 
sektörünle ilgili yazılımları takip edip ihtiyaç olabilecek yazılımları yazabilirsin. hem öğrenme sürecinde faydası olur, hem işin ile ilgili geliştirir.
soruna gelince evet öğreneblirsin.

  • neymis  (28.01.21 00:12:15) 
Eşim 38 yaşında, evde online eğitimler vs ile Python ve bir dil daha öğrendi, hobi olarak ilhilrndiği için çok ileri seviye aramadı ama ufak tefek ihtiyacımız olan program y da botları yazıyor şu an.
1 yılımı vermeye hazırım demişsiniz, belli bir seviye öğrenirsiniz tabii ki.

  • somethinginthewayshemoves  (28.01.21 00:16:20) 
İnternette hiçkimse, hiçbir şey için hiçbir yaşın geç olduğunu söylemez. Mutlaka birinin tanıdığı 423 yaşında o sorduğunuz şeyi yapmıştır.
Evet, öğrenebilirsiniz.

  • ryhmer  (28.01.21 00:33:53) 
ryhmer guldurdu ama dogru :)

bence senin de istedigin ogrenirsin ne olacak ki diye gazlamamiz.

basladigini bitirebilen insanlardansan hepsini ogrenirsin. internet inanilmaz bir yer ve her seyi ogrenmene olanak sunuyor.

ps: eger devam edersen cope atmis sayilmazsin.
  • yoggi  (28.01.21 00:56:42) 
Evet öğrenebilirsin. Mühendislikten gelen bir mantık tabanlı düşünme ve çözüme ulaşma için alternatif yöntemler arama olayı da yardımcı olacaktır.

Tabii hepsinden önemlisi bunu ne kadar ciddiye alıp, ne kadar araştırmacı olduğun. Bununla ilgili birçok site (örn. stackoverflow ve github) var. İnsanların kodlarla ilgili her türlü sorusunu sorup, cevabını bulduğu.

@ryhmer haklı. Bu hikayede o kişi benim (şu an mühendislik yapmasam da öyle mezun oldum ve çalışma hayatına başladım). İşime yarar diye 30 yaşındayken öğrendim. Daha sonra hiç o alana adım atmadım ve pekiştirmeye de çalışmadım, alakasız bir sektördeyim 2 senedir ama oluyor yani.
  • nawar  (28.01.21 01:14:56 ~ 01:15:38) 
hocam hicbir seyin yasi yok ki. sana tavsiyem neymis'in dedigi gibi sektorel degil de kisisel ihtiyaclarini belirle. kendine birkac tane proje cikart ve bunlari kodlamaya calis. elektrik bilginle birlestirdigin zaman cok guzel isler cikartabilecegini dusunuyorum.


  • nibba  (28.01.21 01:34:42) 
(git: eksisozluk.com) evet klasik tolstoyun hikayesi. 67 yaşında bisiklet kullanmayı öğrenmiştir.

algoritma ve işin mantığını kavramaya çalışın. geliştirme paradigmaları (oop) ve design pattern (mvc) kavrayın. bir sürü var ve en popülerleri bunlar. gerisi komut parametreleri ve syntax.

leetcode ve hackerrank sitelerinde algoritma problemleri var onlara bakabilirsiniz. büyük firmalar işe alım mülakatlarında falan kullanıyor. geçenlerde debeye giren bir leetcode girdisi vardı. o başlığa bakın. uzunca neyin ne olduğu da güzel bir şekilde veriliyordu. bir iki gün evvel javascript ile ilgili bir debe olmuş bir girdi vardı. o da web gelişimini güzel özetliyordu.

(git: www.amazon.com)
Algoritmalara Giriş, internette pdfi vardır bulursunuz. işin abc'si. okuyun okutturunuz.

the art of computer programming, donald knuth kitabı. bu kitabı bitirdim hâlâ kavrayamadığım yerleri var. bayağı var %70-80 civarını kavrayamadım hâlâ. zaten bill gates bu kitabı bitiren ve kavrayan cv'sini bana göndersin gibi bir sözü vardı. nette pdf halini bulursunuz.

bol bol not alın. sorun soruşturun. github hesabı açın. git nedir öğrenin hatta yazılımdan evvel git vb. kontrol revizyon sistemlerini öğrenin. basittir. 3 günde kavrarsınız.

kaynakları inceleyin. (git: btkakademi.gov.tr) fena değil. zafer cömert hocanın dersleri temel başlangıç için iyi. şadi şeker evren hoca'nın bilgi teknolojilerine giriş eğitimine bir bak derim. temelin temelini anlatıyor.

bu işin %80 dökümantasyon, manual okumak hatta manual'in manualini okumak.

mühendislik nosyonuna sahipsiniz. birkaç adım öndesiniz. bu işin zevk zehrini alırsanız bırakamazsınız.
  • phonex  (28.01.21 02:27:44 ~ 02:30:09) 
yazilim ogrenebilirmiyim sorularina cevap verilirken iki onemli denklem bilinmezi var.

1. ne kadar ve ne yapacak kadar ogrenmek. ingilizce ogrenmek gibi dusunun, kapali carsidaki esnaf da ingilizce ogrenmis, simultane tercume yapan da ingilizce ogrenmis. yani ogrenmek denilen sey tamamen yapilmak istenilen seye bagli.
2. gunde ne kadar zaman ayirabilirsiniz. yas faktoru indirekt olarak bu noktada one cikiyor cunku yas ilerledikce kisinin yeni sey ogrenmeye ayiracagi zaman azaliyor.

bunun disinda elektrik muhendisi olmaniz avantaj, siz ogrenmeyeceksiniz de kim ogrenecek. arti olarak ingilizce biliyorsaniz o da avantaj.

ama su noktada da bir not duseyim. genelde herkes girisimcilik duygusu ile bu ise basliyor ama gunumuzde tatmin edici bircok proje tek bir uzmanlikla tamamlanmiyor. bir yazilim projesi bircok katmana ayriliyor. her katmanda ise farkli uzmanliklar ve bilinmesi gereken kutuphane, framework, sdk, api degisebiliyor.

ornegin yazdiginiz projenin bir bulut sistem uzerinde uygun pratiklere gore calisir hale getirilmesi ile diger bir taraftan iphone uygulamasinin user interfaceini yazmak cok farkli seyler ve farkli uzmanliklar. programlama dillerini ogrenmek cok zaman almiyor asil zaman alan sey farkli alanlarda kod yazbilmek ve bu parcalari bir araya getirebilmek.

bu sartlar altinda bir muhendis olarak en rahat siz ogrenirsiniz zaten bu isi.
  • emrahday  (28.01.21 10:08:32 ~ 10:10:19) 
İngilizcen varsa ve iyiyse öğrenebilirsin tabii ki, 1 sene geceli gündüzlü çalışmak için ciddi bi süre.

Eğer ingilizcen yoksa ya da yeterli değilse hep bi adım geride kalıyorsun, önce ona odaklan derim.
  • roket adam  (28.01.21 10:42:37 ~ 10:43:10) 
her bir cevap için çok teşekkür ederim. sanırım bu işe girişeceğim umarım sonunu getirebilirim.


  • ifo  (28.01.21 11:49:22) 
tabii ki öğrenebilirsiniz, youtube'da soner gönül hocamızın yazılım üzerine bi kanalı var. algoritma mantıklarını anlatıyor, örnek sorular falan çözüyor. ayrıca c# eğitim serisi de var. bi incele bence.
www.youtube.com

  • RojoElefante  (28.01.21 12:20:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.