[]

uzun metraj film doğru bir ifade mi?

Merhaba soru başlıkta aslında. ama tdk sözlüğe göre metraj; Metre olarak uzunluk anlamına geliyor, o halde uzun uzun film gibi bir şey olmuyor mu? konu hakkında bilgi sahibi olan var mı?




 
"o halde uzun uzun film gibi bir şey olmuyor mu"

uzun uzunluklu olur o zaman.

neden yanlış olabileceğini düşündüğünüzü pek anlamadım. biraz daha açar mısınız?
  • bugungityaringel  (21.01.21 00:22:01) 
daha ne kadar açayım :) uzun uzunluk film doğru mu geliyor kulağa, bir başka açıklaması mı var bilmediğim diye merak ettim.


  • anti-kahraman  (21.01.21 00:28:27) 
uzun uzunluk değil, "uzun uzunluklu"

benim kulağıma doğru geliyor, size tam olaran neden gelmiyor, ona göre fikir yürütelim.

tdk'da "metrajlı" kelimesinde "kısa metrajlı filmler" ile başlayan bir cümle var örnek olarak.

ama sanırım ne demek istediğinizi anladım şimdi. "uzun metrajlı" olarak değil de "uzun metraj" olarak kullanılmasıyla ilgili derdiniz sanırım?

zamanla öyle terimleşmiş demek ki.
  • bugungityaringel  (21.01.21 00:32:00 ~ 00:40:45) 
benim bildiğim oradaki metraj kameranın içindeki ya da görüntünün kaydedildiği filmin metre olarak uzun olması anlamında. filmin kaydedildiği ve çoğaltıldığı teknolojiden kalma bir isimlendirme. tdk anlamıyla bakmak doğru değil bence yani bu noktada.


  • nimberjack  (21.01.21 00:41:35 ~ 00:42:18) 
Evet 35mm pelikülden ve Fransızcadan gelen bir şey. Long metrage ve kısa film de court metrage.

İngilizce konuşan ülkeler “feature film” diyor. Bize bu terimler Fransızcadan geçtiği için biz öyle diyoruz.

Ek olarak, çekilen görüntüye halen “footage” denir, buradaki foot da uzunluk birimi.
  • rodriguez2  (21.01.21 10:38:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.