[]

kelime sonlarindaki sert sessizlerin yumusamasi ve dincilik

niye bu olay dincilere atfediliyor? olayi ne? bu arkadaslar niye kelime sonlarindaki sert sessizleri ille de yumusatmak istiyorlar? arapcayla ilgili bisi mi acaba diyecegim ama bunlarin hepsi arapca da bilmiyor ki?

ornek: kalb, cevab, sevab vb..


 
Arapca dilinin ozelliginden kaynaklaniyor diye biliyorum, mesela bir italyan ingilzce konusurken sessizle bitmis kelimelerin sonuna sesli harf koymaya calisir istemsizce. bunlarin dili de boyle. O degil bir ara ne patlamisti bu olay sozlukte:) eksisozluk.com


  • neverletyougodown  (19.01.21 14:42:51 ~ 14:44:40) 
cevab veremedi diye bir kitap vardı onun üzerinden çıktı sanırım


  • silver apple  (19.01.21 14:46:06) 
evet ama o kitabi bilmeyen de oyle konusuyor, arapca bilmeyen de oyle konusuyor.


  • in vino veritas  (19.01.21 14:57:58) 
(bkz: cevab veremedi)

Türkçede yumuşak sessizle biten sözcük yok (olanlar da diğer dillerden geçenler) o yüzden verdiğiniz örneklerdeki gibi Arapçadan dilimize geçen sözcüklerin sonunu sertleştiriyoruz. Arapça asılları kalb, cavab falan onların. Arapça bilen, en azından kuran falan okuyanların telaffuzu oraya kayıyor. Beyaz yakalılar nasıl İngilizceye yanlayarak konuşuyorsa dinciler de böyle Arapçaya yanlıyor işte.
  • kobuzchu kiz  (19.01.21 14:59:10) 
Dincilere atfediliyor çünkü dinciler bu şekilde yazıyor. Birbirlerinden görüyorlar. Okudukları şeylerde de o şekilde yazıldığı için o şekilde kullanıyorlar. O şekilde yazanların büyük bir kısmı Arapçanın A'sını bilmiyordur.


  • dissendium  (19.01.21 15:04:30 ~ 15:05:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.