[]

gayrimenkul satışında kaparo ve emlakçı süreci nasıl yürüyor?

internette her yerde kaparo sözleşmesi yapılmadan kaparo verilmemelidir uyarısını okuyorum, bu tamam, çok anlaşılır.

peki ev sahibinin farklı lokasyonda olması, satışın yapılacağı lokasyona gelmemek için emlakçı ile çalışması durumunda kaparo sözleşmesi kimle yapılır, kaparo kime verilir?

bazı yerlerde kaparo sözleşmesi kesinlikle satıcı ile veya satıcı vekili ile alıcı arasında yapılır, emlakçı ile yapılmaz yazıyor. (yani emlakçı ile de yapılacaksa satıcının noterden emlakçıya vekalet vermiş olması lazım) hatta bir de şahit olmalıymış.

bazı yerlerde ise hiç böyle bir şey yazmıyor, emlakçı kaparo alabilir, satıcının ve alıcının emlakçı ile sözleşme yapması yeterlidir yazıyor.

ve araştırırken bu konuda bir sürü dolandırıcılık hikayesine denk geldim, sözleşme ile emlakçıya kaparo verme işi çok aklıma yatmadı.

alım satım süreci ile ilgili detaylı bilgisi olanlar varsa minnettar kalırım.

 
kapora ne kadar istiyorlar? yani bugün alacağınız evin fiyatı ne olursa olsun 10bin üzeri kapora vermeyin. hatta normal bir ev için 5bin sınır olmalıdır.

remax, coldwell vb. emlakçıları zaten size sözleşme imzalatırlar. orada içiniz rahat olsun.

fakat, normal bir emlakçı ise, siz bir a4 kağıda:
- gayrimenkulun mahalle/ada/parsel bilgisi ve bağımsız bölüm numarası
- sahibinin ismi, adresi ve TCsi
- gayrimenkul satış tutarı için mal sahibinin EFT/havale iban bilgileri
- vekil (sizin durumunuzda bu emlakçıya vekalet vermiş diyorsunuz) ismi, adresi ve TCsi
- vergiler, komisyonlar dahil satış tutarı
- ve satış tutarının içinden düşülmek üzere verilecek kapora

diye basit bir sözleşmeyi emlakçı ile imzalayın. arkasına emlakçının vekaletnamesini iliştirin ve sonra kapora gönderin.

zaten sizin gönderdiğiniz kaporayı o komisyon yapacak. eğer eksik kalıyorsa da üzerini ev sahibinden alacak. (veya ev sahibine eft yapılırken, içinden şu kadar daha bana gönder diyecek) o yüzden kapora 5bin'i geçmemeli. onlar da zaten razı olurlar buna. dikkat etmeniz gereken, satış tutarını ev sahibinin hesabına yollamanız. emlakçıya giderse o para belki sonra davalık olursunuz.

emlakçıyı tanıyorsanız veya referansı varsa bunları da yapmanıza gerek yok, ama eve dediğiniz gibi dolandırıcılıklar yapmak isteyenler olabilir.
  • malheiros  (12.01.21 22:12:11 ~ 22:14:15) 
Son 10 yılda onlarca daire aldım sattım, 20 yıldır aldığım sattığım araç ve motosiklet sayısını bilmem.

Hiç kimseden kapora almam, kimseye de kapora vermem.

Ben Satıcıyken;
- Abi biz bi miktar kapora verelim, x günü gidelim notere/tapuya satışı yapalım.
+ Gerek yok kardeşim, x gününe kadar beklerim sizi.

Ben Alıcıyken;
- Siz bi miktar kapora verin, bağlayalım evi/aracı.
+ Gerek yok, x günü gelirim direkt satışı yaparız. Ben alana kadar başka müşteri çıkarsa da kısmet artık.

Peki neden? Çünkü siz kapora verseniz de sizden iyi bir fiyata alıcı çıkarsa zaten ona satarlar, sizin de kaporanızı geri verirler. Bir anlamı yok bizim toplumda, kaporanızı geri alamamak da var.

Hele ki emlakcıya kapora vermek, emlakcı aldı kaporayı bir yerlere kullandı diyelim. Oldu da ev sahibi evi başkasına sattı ya da başka bir emlakcı daha iyi bir müşteri buldu.

Siz kaporanızı geri alana kadar sinir stress sahibi olursunuz.
  • John Bloor  (13.01.21 11:09:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.