[]

Üniversite mezunlarının artan işsizliğiyle ilgili toplumdaki mantık hatası

Ekşisözlükte tekrar gündeme girdiği için ister istemez yine dikkatimi çekti.

Neden herkes üniversite mezunlarının işsizliğinin bu kadar artmış olmasını mezunların niteliğine bağlıyor? En beğenilen entryler veya diğer sosyal medyalardaki kanallar hep inatla mezunların kendini geliştirememiş olmasından dem vurmuş.

Ekşide de yazdım aynı haltı. Bütün mezunlar phd sahibi olsa aniden çalışan arayan firmalar mı türeyecekti sağda solda? Yani biri kendini geliştirip, kalifiye bir mezun olduğunda olan şey sadece başka bir mezunun önüne geçmesi değil mi?

Yani ben mi salağım anlayamıyorum gerçekten. Hiçbir planlama ve optimizasyon yapılmadığında, bütün çiftçiler o sene patates kâr getirdi diye bütün tarlalarını patatese çevirse, en sonunda aşırı arz fazlası yüzünden tonlarca patatesin çöpe atılmasıyla son bulmaz mı bu saçmalık? Bu durumun patatesin niteliğiyle ne alakası var şimdi?

Yahu bu basbayağı bir zero sum game değil midir?

 
@j r r tolkien hayran

Doğru. Ama en iyilerin girmesi (yani her +1), "kötülere" birini daha ekliyor (-1). Artıların içinde olmak sadece bireysel çözüm sağlıyor. Toplumsal sorun olan "üniversite mezunu işsizliği" için bir yanıt sunamıyor. Averajdaki iyileşme ise daha iyi yerlerde çalışmak için gerekli asgari gereksinimi arttıyor (yani rekabet unsuru, -ki bu da olumlu elbet ama yine bizim sorunumuzla doğrudan ilgili değil, belki uzun vadede girişimci olabilecek kişilerin niteliğine katkıda bulunabilir).

Yani neden kimse çıkıp da yeter bu kadar üniversite, yeter bu kadar bölüm, yeter bu kadar kontenjan diyemiyor? Akademiye verimli bir araştırmacı kaynağı da sağlanamıyor böylece. Her şey daha perişan oluyor. Sonuç olarak "işinin ehli patatesçi" de bozuyor. "Güvendiğimiz üretici" de bozuyor.
  • zust  (14.11.20 00:29:32 ~ 00:32:41) 
haklısın. rekabet iyidir ama bu gereksiz fazla rekabet. zaten rekabet sayılsa dahi iyi olanlar iş bulmuyor aslında, dayısı olanlar iş buluyor türkiye'de çoğunlukla. ben işe girdiğimde ingilizce seviyemden etkilenmişlerdi. baktım aynı pozisyondaki adamın soyadıyla patronunki aynı. akrabası diye almış çocuk surface'ı sörfeys diye falan okuyordu.

türkiye'de şu an yapılan domates enginar patlıcan patates şeklinde dengeli üretim yapmak yerine patates patates patates domates üretmek falan. kontenjanlar bu kadar yüksekken ve millette bu etiketçilik varken sıralamada 250 bininci adam cnc operatörü olmak yerine ben niye mühendis olmayayım ki der. tanıdık vasıtasıyla da mis gibi işine girer takılır. sonra iyi yerlerden mezun olanlar dil bilenler falan da iş bulamaz.
  • bohr atom modeli  (14.11.20 02:05:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.