[]

Psikoterapi süreçleri nasıl işliyor?

merhaba,

yıllar önce (üniversite sınavına hazırlandığım sene) uzmanlığı klinik olmayan bir psikologdan aldığım 1 yıllık koçluk dışında bir klinik psikologla terapi deneyimim hiç olmamıştı.

son aylarda yaşadığım bazı zor durumlardan sonra 2 haftadır psikodinamik yaklaşımla terapi yapan bir psikologa gidiyorum. haftada 1 seans yapıyoruz. bu 2 seansın birinde güncel ruh durumumu, diğerinde de geçmişimi konuştuk. çok geveze biri olduğum için geçmişimi konuştuğumuz bu seans bir sonraki haftaya sarktı ve bu hafta devam edeceğiz.

sorum da şu: 3 haftadır kendisine gitmeme sebep olan hiçbir duygu ve düşüncemde bir ilerleme kaydedemedim. kendimi tüm çıplaklığıyla anlattığımda gelen inanılmaz rahatlama duygusu dışında hayatıma olumlu bir getirisi olmadı. psikoterapi süreçleri tam olarak nasıl işliyor, kendimi tanımaya ortalama kaçıncı görüşmemizden sonra başlarım? psikiyatrik tedavilere göre bu daha uzun bir süreç midir?

elbette sihirli değnekleri olmadığını ve mucizevi bir şekilde beni iyileştirmeyeceklerini biliyorum, ancak kaçıncı haftadan itibaren bana faydası olmaya başlayacağını da merak etmiyor değilim. bu süreci yaşayan ve yaşatanlar bilgilendirirse çok sevinirim.

 
obsesif kompülsif bozukluk nedeniyle psikoterapiye gidiyorum. psikolog arkadaşlar daha iyi bilir ama ilk gittiğim psikolog sadece beni konuşturuyordu. sadece anlatıyordum. kafamdaki soru işaretleri için bir karşılık bile alamıyordum. bu mevzu, terapi yöntemlerinden biriymiş ama bende işe yaramadı. bu senenin başında psikiyatra gittim. teşhis koydu. ilaç tedavisi istemedim çünkü şu anda nörolojik bir rahatsızlık nedeniyle(epilepsi) zaten ilaç kullanıyorum ve bu ilaç başka bir psikolojik rahatsızlık için kullanılıyormuş. psikiyatr beni psikoloğa yönlendirdi. ilk başlarda kafamdaki soru işaretlerini, sıkıntı ve korkularımı anlattım. düzgün, basit ama etkili cevaplar verdi bana. takıntılarımı aşmam için bana yöntem önerdi. çok şükür şu anda daha iyiyim. güvenebileceğin bir psikolog bulursan bence işe yarar. psikolog sana yol gösteriyor. aslında sen kendini düzelteceksin.


  • silah taciri  (16.08.20 23:46:23) 
terapide 3 haftadan hiç bir değişiklik hissedememeniz çok normal, zira hissedilmesi mümkün değil. terapi çok uzun soluklu bir süreç. siz anlatacaksınız, karşınızdaki dinledikçe sizi anlamaya yorumlamaya, size kendinizi yorumlatmaya başlayacak. anlatırken farklı farklı yerlere gidecek zihniniz, sizi terapiye götüren duyguların-düşüncelerin-olayların kaynaklarını yavaş yavaş bulacaksınız. tabii terapistiniz iyiyse ve siz de ona güvenebilirseniz. uyum da önemli sanırım. ama uzun süreceği kesin.

kendi deneyimimde yapamadığım şeyleri biraz yapabilir, katlanamadığım şeyleri biraz katlanılabilir kılabilmem için 2-3 ay falan geçmişti sanırım. bu dediğim de çözümü ürettim bitti oh rahatladım değil, bir şeyleri yapabilir olmaya atılan belki adımlar gibi. ama ilk birkaç seanstan sonra içine düştüğüm umutsuzluk halinden çıkmıştım, o daha hızlı oluyor.

terapi paket program gibi bitebilecek bir süreç de değil aslında, ya da şu kadardan sonra şunu hissedersiniz demek de mümkün olmayabilir, insanın tabiatından da ötürü. ama esas sizi oraya götüren problemler yolda yavaş yavaş da olsa çözümleniyor illa ki.
  • nimberjack  (16.08.20 23:47:50) 
Moralini bozmak istemiyorum ama bir arpa boyu yol almak için yıllarca terapi görenler var (ben değil bir arkadaşım). Yine de Allah'tan umut kesilmez tabii.


  • epistemic_regress  (17.08.20 01:15:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.