[]

uluslararası online firmalar vergi nasıl ödüyorlar?

merhaba. mesela facebook'un burada bir şirketi yok. google'ın yok vs. bunlar gelir vergilerini neye göre ödüyorlar? gerçi bunlar çok yeni konular ve devletler baskı yapıyor, buradan kasanıyorsanız vergi ödeyeceksiniz şeklinde. fakat nasıl ödediklerini anlayamadım?

örneğin reklam gelirini ele alalım. reklam verip ödeme yapılan yerden (türkiye) mi alıyorlar? yani bu bazda mı bakıyorlar? sonra örneğin türkiye'den 100 bin kişi ayda 50 milyon tl değerinde reklam vermiş. bunun üzerinden vergi ödemeliyiz şeklinde mi?

umarım anlatabilmişimdir.

 
Google'in Turkiye'de sirketi var (gezmek isterseniz www.youtube.com

Dediginiz gibi Turkiye ustunden elde edilen gelirden vergi aliniyor.
  • crown  (03.06.20 23:45:45 ~ 23:47:04) 
teşekkürler. peki bu vergi işlemi için ülkede bulunmayan şirketler ne yapıyor? facebook mesela? ödeme yapılan yer üzerinden mi veriyor?


  • Sour  (03.06.20 23:48:44) 
Vergi vermek icin ulkede bulunmak gerekmiyor. Turkiye'den alinan odemenin vergisi Turkiye'ye veriliyor gecen sene cikan kanun sebebiyle.

Tabi bu uygulamanin Facebook ya da GOogle'a pek bir zarari yok cunku fiyatlandirmalari +%18 KDV seklinde yapmaya basladilar, dolayisiyla vergiyi reklamveren oduyor.

Yani onceden reklamveren 100 TL odeme yaptiginda 100 TL'lik reklam aliyordu. Artik 100 TL'lik reklam almak icin 100+18=118 TL oduyor.

Nasil ki markete gittiginizde 100 liralik mal almak icin 118 lira oduyorsunuz, ayni mantik.

tr-tr.facebook.com
  • crown  (04.06.20 11:14:11 ~ 11:14:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.