[]

Sadece html,css,js bilmek

Selam romalilar. Bu karantina gunlerinde evdeyken ustte yazdigim.programlari ogreneyim diyorum. Web tasarim icin. Ve zaman icerisinde ilerleteyim. Tabiki hayal bunlar. Pekcok basligi okudum tabi sozlukte bunlarla ilgili.esasen derdim ek gelir elde etmek. Hatta mumkunse yurtdisindan isler alarak maddi gelir elde etmek. 10 , 20 euroluk islerde olur.farketmez.hali hazirda elektrik muhendisligi yapiyorum turkiye de. Ne onerirsiniz? Gelir elde edebilecegim ne yapabilirim? Ayrica arduino kodlama,elektronik konusuna da hakim sayilirim. Ne yapmali?




 
bu konu aslinda bircok kisinin kafasini kurcalayan bir problem, bu teknolojilere yatirim yapmaya deger mi? bunun icin pozitif ve negatif cevaplar var aslinda, ve su sekilde ozetleyebilirim.

pozitif:
- bu teknolojiler web, mobil hatta masa ustu ve server tarafli yazilim gelistirme icin kullanabilecegin teknolojiler. bu nedenle ogrendiginde bilgi birikimin bir alanda kisa vadede para getirmediginde farkli alanlari da deneyebilirsin.
- web ve mobil sayfa ihtiyaci buyuk kucuk sirketler icin kisa vadede bitecek bir sektor degil.
- buyuk sirketlerin de mevcut desktop uygulamalarini daha esnek web tarafina gecirme ihtiyaci nedeniyle buyuk ve orta olcekli sirketlerin de bu konuda ihtiyaci giderek artiyor.
- bu teknolojiler programlama kabiliyetinin en kisa yoldan urune dokulebilecegi teknolojiler o nedenle bilgi birikim ile kisa zamanda uretkenlige gecemek mumkun.
- freelance konusunda calisilabilecek uygun teknolojiler

negatif:

- maalesef gidisat sadece bunlari ogrenerek kisa zamanda para kazanmayi garanti etmeyecek yonde.
- bunlardan html ve css basit teknolojiler sayiliyor ve piyasada calisan insan fazlasi var diyebilirim. bu nedenle rakiplerden ayrismak gerekiyor. html ve css isin sanat yonune dokunan alanlar ve bu konuda isin sanat ve zevk yonunde yetenege sahip olmak onemli. ayni zamanda ux/ui alanlarinda da bilgi sahibi olmadan sadece bunlari yapmak buyuk bir kalabalikta kaybolmaya neden olur.
- javascript ise genis bir ekosistemi olan bir programlama dili. bu nedenle bu dili basit amaclarla da kullanabilirsin, ileri seviye amaclar icin de. piyasa gunumuzde sadece vanilla javascript denilen javascriptin en saf hali ya da jquery gibi nispeten eskimekte olan teknolojiler yerine daha yeni kutuphanaleri kisiden bekliyor. bu teknolojiler react, vue, ve angular gibi teknolojilerin yainda react native vs. giib mobil gelistirme saglayn javascript kutuphanlerini de mevcut vanilla javascript in uzerine koyman gerekiyor. yine ayni sekilde sadece javascript temellerini bilerek buyuk bir kalabalik icinde kaybolmak mumkun.
- bu alanlarda rakiplerden ayrisip dikkat cekecek nitelikte olmak freelance is almanin ana anahtari. bunun disinda alincak freelance isler biraz daha cok tanidik vs ile yuruyen esnaf arasi kucuk ticari isler oluyor. bu tarz islerde de odeme problemi olmasi, ya da yapilan ise gore alinan paraya degmemesi olasi. yani piyasasa kucuk isler yaptiranlar az paraya cok is yaptirma pesinde. o nedenle bas agritabilir.

Benim kisisel tavsiyem arduino kodlama bilmek ve elektronik yetenegi bu teknolojilerde giris seviyesi bilgiye sahip olmaya gore cok daha degerli. gelecegin Internet of Things (IoT) denilen alanda buyuk isler vaad edecegini dusunuyorum. Ornegin akilli evler, akilli is yerleri, guvenlik kamera ve sensor teknolojileri ile ihtiyaclari belirleyip birseyler uretebilirsen cok daha degerli olur. Hele bu bilgini ilerde robotik, cloud destekli object detektion gibi alanlarla ilerletirsen cok daha faydali bence.

ornegin en basitinden gunumuzde turkiyede bircok sitede ve is yerinde giriste guvenlik calisiyor ve bu kisiler giris cikis yapan arabalarin plakalarini elle sisteme girme durumunda kaliyor. bir arduino, bir kamera ve bu goruntuyu bir cloud sistemde isleyip aracin plakasini otomatik okuyup sisteme giren bir kodu yazman bir elektronikci icin cok daha kolay olur bence. yani bir web teknolojisini ogrenmekten daha kolay ve degerlidir bunu yapabilmek ve bu alanda yapilacaklarini son yok, ve elektronik bilgi birikiminin uzerine yapilan bu islerde size rakip cikmasi o kadar kolay olmayacaktir.
  • emrahday  (06.05.20 15:26:27) 
Hocam kısa sürede bir şeyler öğrenip hemen para kazanmayı planlıyorsanız benim tavsiyem web değil mobil öğrenmeniz olur, özellikle de iOS. Web kadar büyük bir pazar yok, ama aynı şekilde developer da yok. Ardunio vs. bence gereksiz, yani küçük arduino işleri için para ödeyen birine denk gelmedim şimdiye kadar. Ama küçük bir mobile app yaptırmak isteyen ve bunun için birini istihdam etmek istemeyen bolca şirkete denk geldim.

Yine aynı şekilde wordpress de öğrenebilirsiniz, öğrenmesi kolay ve pazar büyük. Gerçi orada çok rekabet var, ama belki işinize yarar.

Niye html/css/js'e mesafeliyim? Çünkü öğrenmeniz ve uzmanlaşmanız zor, o kadar basit değiller. Kendi başınıza iş yapıp para kazanabileceğiniz hale gelene kadar en az 1-2 seneniz var, o kadar zamanda da motivasyonunuz kaybolabilir. Ha benim kaybolmaz, yaparım derseniz devam edin, ama bunları öğrendikten sonra bir JS framework'ü (mesela React) vs. de öğrenmeniz gerekecek. Ondan sonra bolca iş bulabilirsiniz piyasada. Ama o kadar emek "ek gelir" için değil de, kariyer değiştirmek için harcanırmış gibi geliyor bana.

Not: sanırım işi photoshop dosyalarından web sayfası yaratmak olan insanlar da var piyasada. Ama sektör o yöne doğru ilerlemiyor benim gördüğüm. Hani öyle bir iş bulsanız bile uzun vadeli çok mantıklı bir yatırım olmaz muhtemelen.
  • plutongezegendegilmi  (06.05.20 15:52:55 ~ 15:54:02) 
ben bunların yanına php de koyarak para kazanıyorum.
ama asıl amacım mobil programlama öğrenmek. o taraf çok daha mantıklı şu anda.

  • işimdeyim gücümdeyim  (06.05.20 16:23:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.