[]

Okuma yapma

Elimde Halil inalcık'ın rönesans ve türkiyenin modernleşme süreci kitabı var . İçerik oldukça doyurucu , ancak bu 400 500 sayfalık kitabı nasıl okumam gerektiği hakkında kafam karışık, neredeyse her satırında yeni bir bilgi, önemli ve uzun süreli hafızaya geçirebilmek için adam öldürebileceğim anekdotlar içeriyor, bu tarz akademik kitaplar nasıl okunuyor, işe yarar bir tekniği olanınız var ? Bu tip onlarca kitap geçti elime, hepsini bir an önce bitirme gibi bir acele ve kıpır kıpırlıkta var içimde .




 
öncelikle;

ön okuma.

yani cumburlop bir metine atlayınca afallıyor insan. dolayısıyla konu ile alakalı küçük küçük ön araştırmalar yapmak biraz terminolojiye alışmak biraz da hangi alandaysa o alanda kitap nerede konumlandırılabilir tarihsel bağlamda, yazar bağlamında ne derece önemlidir vs. vs. bu konularda hazırlık yapmak.

içindekiler tablosu, başlıklar ve kitap akışının kuş bakışı taranması. bu kısıma aşina olmak çok önemli bence. bu nerden nereye varıcam, neredeyim, nereye gidiyorum sorularına yardımcı oluyor. burda kendinize özel sınıflandırmalar da yapabilirsiniz okuma rahatlığı açısından.

okurken;

renk kodları tanımlayarak farklı renklerle gerekli yerleri altını çizerek bir akış elde edebilirsiniz.

kitap koskocaman bir metin olabilir ama en azından bir mantıki bir düzenle, bir amaç için yazıldığından kitaptaki bölümleri ve düşünceleri birbirine bağlayan püf noktaların haritasını çıkartabilirsiniz. küçük notlar alarak. bu geriye döndüğünüzde okuyacağınız onca sayfanın en öz hatırlatıcıları olacak ve zaman kazandıracak.

ayrıca metinde fikirler gelişirken kitabın yanına o sayfada küçük küçük ok işaretleri ile bağlayarak düşünce balonları yapabilirsiniz. bu fikirden şunu çıkardı, şuraya bağladı ordan da şunu çıkardı vs. gibi. grafik bazlı özet akış.

bol sayfalı kolay tüketilmeyecek bir kitap ise çok ara vermeden ara verince de geriye dönük tekrarlar yaparak nerdeydim nereye gidiyorum sorularına cevaplar vererek devam edebilirsiniz.

terminoloji konusunda da bunun da küçük bir listesini yapabilirsiniz eğer kitapta yoksa. bilmediğiniz yerde durup araştırma yapıp sonra konuyu kaldığınız yerden bağlayıp devam edebilirsiniz
  • AlsterWasser  (02.05.20 21:13:55 ~ 22:59:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.