[]

telefonda ips ekran vs. amoled ekran (dayanıklılık)

Hem uzun süreli kullanım (sürekli video izleme gibi), hem de darbelere dayanıklılık anlamında hangisi daha sağlamdır? Önceki telefonum ips ekrandı, beton zemine ekran filmi olmadan yüz üstü düşme gibi hallerden bile hasarsız çıktı ama uzun süreli kullanımlarda ekran sararması oluyordu. amoledde durum nedir?

Teşekkürler.


 
ips veya amoled olması ekran dayanıklılığına bir katkısı olduğu anlamına gelmiyor. sadece farklı teknolojiler ve bundan dolayı görüntüde farklılık var (pixellerin aktif olup olmadığı vs.)

çok telefon düşüren biriyseniz amoled almanızı tavsiye etmem çünkü ekranları pahalı. önünze fiyat çıkınca yeni telefon almanız daha mantıklı oluyor ama ips ekranlar ucuz olduğundan ekranı değiştrip yolunuza devam edebiliyorsunuz.
  • mr.goodcat  (07.04.20 01:00:31) 
teknik olarak amoled ekran ips ekrana göre fiziksel darbeye daha dayanıklıdır, çünkü amoled ekranlar bükülebilir, ips ekranlar bükülemez... o katlanan telefonlar, tvler, etc. var ya? amoled teknolojisi sayesinde katlanabiliyorlar. amoled bir ekranı kağıt gibi eğip bükebilirsin.

fakat telefon yere düştüğü zaman ekran paneline bir şey olmaz genelde, ekranın CAMı kırılır. ips'deki de cam amoled'deki de cam yani bu konuda bir fark olacağını sanmam :)

çok iyi kontrast, gerçek siyah renk, canlı renkler, düşük pil tüketimi, always on display gibi bir takım avantajlarından dolayı AMOLED her zaman tercihim olacaktır. zaten bugün apple, samsung amiral gemilerine baktığında hepsinin AMOLED olduğunu göreceksin, bunun bir sebebi var.
  • nabrukk  (07.04.20 01:04:47 ~ 01:06:21) 
Amoled de uzun kullanımda gayet iyi. Renk ve kontrast olarak daha iyi.

Senin dediğin düşme işleri üzerindeki cam kaplamaya bağlı aslında. Gorilla glass vs.

Bu arada, amoled (oled'lerin hepsinin) tek eksisi eğer bir şey ekranda uzun süre kalırsa iz bırakabilmesi. Yanık yani. Tv'ler daha sıkıntılı hatta (çünkü kanal logoları genelde sabit, reklamdan reklama değişiyor)

Telefonda ben 3 yıldır sıkıntı yaşamadım ama aynı telefona sahip (Samsung s7) arkadaşım geçen ekranını gösterdi, net değil ama bembeyaz bir ekrana girince klavyeyi görüyorsun :D ekranda iz olmuş-pikseller o şekilde bozulmuş demek ki. Ama onun kullanımına bağlı olmalı, bende olmadı. Ekranı sabit tutup kapatmıyorsanız, mesela ekran kapanma süresi dakikalar ise ve sürekli klavye açık whatsapp açık falan kalıyorsa belki öyle oluyordur.
  • nhk ni youkosu  (07.04.20 01:22:01) 
amoled ekranlı iphone x'in en sevmediğim kısmı ekranıydı. şimdiki telefonumda ips lcd var.

amoled'i sevmememin sebebi, karanlık ortamda düşük aydınlatmayla telefonu kullanırken, koyu renklerde çizgilenme olmasıydı. bu kullanım benim en çok tercih ettiğim tarz olduğu için (şu anda da mesela karanlık ortamda yazıyorum ve klavyem koyu gri mesela. eskiden olsa çizgi çizgi çok canımı sıkardı) çok canımı sıkıyordu bu durum. sadece bu cihazın ekranı da değil, başka denediğim iphone x'lerde de vardı sorun. hatta ekran ölü pikselden değişti, bir umut düzeltmiştir dedim ama yeni ekran da aynıydı.

her neyse bunu kafaya takarsanız belki istemezsiniz amoled. tabi uzun süre aynı resim/simge görüntülendiğinde o simgenin bir hayaletinin ekranda görülmesi sorunu da var amoled'de. "burn" olarak geçiyor yanlış hatırlamıyorsam.

bana göre ips daha iyi kısacası. amoled renk tonunu tutturuyor ama sorunlu.
  • avianthem  (07.04.20 01:24:41) 
+amoled bir de gözü daha fazla yoruyor.


  • avianthem  (07.04.20 01:25:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.