[]

yavru kedi

merhabalar, biz yaklaşık on gün önce bir yavru kedi sahiplendik. aslında ilk kedi besleme deneyimimiz değil. üç yıl önce 5 aylık bir kedi sahiplenmiştik. bizimle olduğu üçüncü ayında kaybettik maalesef. ki bunun bir ayı da çok ağır şekilde evde sürekli uyuduğu ya da klinikte kaldığı şekilde geçti. bizim için travmatik bir deneyim oldu. ve bakınca esasen çok bir tecrübemiz olamamış, şimdi bu bebişle yaşamaya başlayınca anlıyoruz.

kendisi 2 buçuk aylık bir dişi. sokaktan sahiplendik. ne kadar annesiyle vakit geçirmiş bilemiyoruz. yavru kedilerin çok hareketli ve oyuncu olduğu gibi ezber bi bilgimiz vardı elbette. ama bu hanımefendi daha ilk günden bu bilgileri üçe katladı :) evde çıkmadığı yer kalmadı. haliyle onun da uyacağı bir düzen oluşturmak istiyoruz. yavruların eğitimi ile ilgili bir şeyler okuduk. yapmasını istemediğimiz şeyler için hayır demek, olumlu pekiştirme gibi öneriler.

sorularıma gelecek olursak:

1) onu bitkilerden uzak tutmanın yolu nedir? şimdilik bitkinin dibine limon kabuğu koyduk, işe de yaradı gibi kısmen ama o da bitkiyi mi strese soktu bilinmez, toprak pamuklandı. daha iyi bir yöntem?

2) mutfak tezgahı, banyo lavabosu gibi çıkmasını istemediğimiz yerler için nasıl bir davranış sergilemeliyiz? mutfağın kapısı kapalı duruyor mesela şimdilik. kapıları kapatmadan halledilecek bir yol var mıdır?

3) koridorda ya da başka bir odada yalnız ise, biri girdiğinde hemen koşuyor bir yere. oyun mu yapıyor korkuyor mu anlayamadık açıkçası. bunun ayrımı nasıl yapılır?

4) her durum, her hareket, her ses onun için oyuna davet gibi. çorap giyerken bile üstümüze atlıyor, tırmanıyor. sevme istediğimizde de elleri ısırma huyu var, yine oyun sanıyor.elleriyle yoğurma, baş ile sürtünme, bacaklara sürtünme gibi hiçbir sevgi gösterisi de göremedik daha kendisinden :) sadece oyun var dünyasında. bu kadar hareketlilik normal mi, zamanla azalır mı yoksa bizimki biraz fazla mı yaramaz :)

5) en önemlisi gece yatakta zıplama, kafamıza atlama seansları. ayak bacak neyse de, direk kafaya, yüze de oyun amaçlı atlamalar yapıyor. dışarı çıkarıp kapıyı kapatmak da vicdanen mümkün olmuyor. yapılabilecek bir şey?

aslında kabaca, yavru kedi eğitimi ile ilgili önerileri, tecrübeleri olanlardan yardım bekliyoruz. normal nedir, bu durumlar geçici mi, bir şeyleri öğretmek mümkün mü falan gibi. özellikle de olumlu pekiştirme yöntemini kullanmış kişilerin verecekleri örneklere minnettar kalırız. sanırım biz de biraz fazla üstüne düşüyoruz, ileride toksik ebeveynler kitabını satın alıp yüzümüze fırlatabilir :)

şimdiden zamanını ayırıp cevaplayacaklara çok teşekkürler.

 
evet tipik afacan kedi bu. bir yavru daha alın, birbirlerine sararlar, oynarlar sizinle uğraşmazlar. bu dönemde mutfak kapısını kapatmaktan başka çare yok gibi.


  • surprise  (26.03.20 18:37:31) 
oyunculuk zamanla azalır, 6 aylık gibi de kısırlaştırırsanız sıkıntı olmaz. (erken kısırlaştırma diyecekler olacaktır, tartışıldı burada da bu yurtdışında standart uygulama sağlıklı, kilosu falan normal kediler için tabii)
dışarı çıkartıp kapıyı kapatmakta vicdanen rahatsızlık duymayın o da evin kurallarına alışacak. hatta kendi başına takılmayı öğrenmesi iyi olur. belirli saatlerde yemek yesin, tezgahta, masada yemek vermeyin, düzeni olsun. (su sıkanlar var bilemiyorum kimini hiç etkilemiyor su)
saldırı konusunda da canınızın acıdığını belli etmek, sertçe hişt falan demek, kalkıp gitmek gibi yöntemler var bildiğim siz de duymuşsunuzdur ama sabır.
  • not dark yet  (26.03.20 20:21:26) 
1. Bitkilerden uzak tutmak için toprağına kahve telvesi dökmek ise yarayabilir.

2. Bizim mutfak kapisi yok o yüzden ilk geldiği günden beri orada da rahatça dolaşıyor. Bu konuda bir önerim yok maalesef.

3. Korktuğunu sanmam. Korkuyor olsa bence anlardiniz. Miyavlama vs olurdu. Oyun yapıyordur. Açıkçası kedinin sizinle beraberken korkması için bir sebep yok diye düşünüyorum. Ev onun oyun alanı. Bizimki de bazen gereksiz yere koşuyor. Mesela mutfağa girip bakiniyor sonra koşarak cikiyor. Birden bir enerji geliyor bence bunlara.

Isırması dişlerinin kaşınmasi sebebiyle olabilir. İsirabilecegi bir şey alın. Bizimki yünden örülmüş bir oyuncak ve köpekler için olan silikon bir kemiği ısırıyor mesela. O kemiği isira isira parçaladı resmen.

Bir de kardeşle yaşamadığı için ısırmanin acı verici olduğunu kesfetmemis muhtemelen. Bizim veteriner hekim ısırdığinda yüksek sesle canınız acidigini belirtir sekilde bağırın ve çenesine çimdik atın dedi. Çimdik atamıyoruz ama arada kulağını isirmişligimiz var. :) Düzenli bir eğitim vermedik, dolayısı ile ısırdığı anda üzerimizden atmak dışında çaremiz yok.

4. Her kedi farklıdır. Sizinki de oyuncu bir kedi demek ki. Bol bol oynayın. Mesela bizimkini olta şeklindeki oyuncakla oynayıp yoruyoruz. Ayrıca farklı farklı oyuncakları var. Siz de oyuncak alın ama hepsini aynı anda dökmeyin ortaya. Dönem dönem değiştirerek verin. Alüminyum folyodan top yapıp atın bir önüne bakalim. Yani sizin dışınızda da ilgi çekici şeyler olsun. Mesela bizimkinin en sevdiği aktivitelerden biri camdan dışarıyı seyretmek (özellikle cam açıkken, tel var tabi) ve akvaryum izlemek.

5. Yatak odasının kapısını kapatabilirsiniz. Vicdan yapacak bir durum yok. Hayatı size eziyet etmesin boşuna. Bizimki geldiğinden beri yatak odası kapisi kapalı. Kapıda ağlama gibi durumlar olmadı hiç. Siz de kapatın bence. Bazen gündüz merakını alsın diye alıyoruz odaya. Onun dışında gece kapalı. Şu an evdeyiz ama normalde sabahın köründe kalkıp işe gidiyoruz yani, gece uyuyamazsak sıkıntı cekeriz. Kaldı ki kapı kapalıyken bile çoğu gece yaptığı bir yaramazlık ile mutlaka uyanıyoruz.

Açıkçası pratikte çok eğitilebilir olduklarını düşünmüyorum. Biraz o size alisiyor, biraz o siz ona alışıyorsunuz ve normal olan sizin aranizdaki ilişki oluyor.
  • elorelia  (26.03.20 21:38:26) 
bu bir çocuk. o yüzden de her çocuğun yaptığı gibi yaramazlık yapacak. zamanla gücünü dişini kontrol etmeyi öğrenecek. yaşıtı bir yavru daha alırsanız (o da dişi olursa daha iyi. dişi kediler ameliyat olursa ev içine daha rahat adapte olurlar. erkeklerde bu zordur) kardeşiyle beraber azıp beraber yorulur ve beraber sızarlar.
1. yaşını geçince bitkileri rahat bırakacak. o bitki şimdilik bir oyuncak. yaşını geçtiği halde bitkiye sarıyorsa kusma ihtiyacı vardır ve ot yemek istiyordur.
2.tçık. ne yazık ki yok.
3.şu aralar her şey oyun. avcılık pratiği yapıyor.
4. dedim ya çocuk bu. bahsettiğiniz hareketler yetişkin kedi hareketleri. biraz büyüsün, yapar elbette.
5. bir yıl sabahları kafamdan aşağı sarkan kedi ayakları ve terlemiş başla uyandım. bu da zamanla geçer.
kum eğitimi tam ve yemek seçme huyu yoksa evde yaşama eğitimi var demektir. bazen cezalandırmanız gerekebilir. o zaman da yapacağınız kulağının deri olan bölümüne parmakla sertçe vurmak olmalı.
kedilerin her biri kendine has eğitim istediğinden başka kedilerde işe yarayan yöntemler sizinkinde işe yaramayacaktır.
  • tururo  (26.03.20 22:19:30) 
cevaplar için herkese çok teşekkürler. bütün önerilerden ve görüşlerden faydalanacağız.

ilk olarak, sizden gelen kötü bir şey olmadığı bilgisinden sonra yatak odasının kapısını kapatmaya başladık. bir iki miyavlama oldu ama sonra vazgeçti.

mutfak hala kapalı, açık bırakma denemelerim her seferinde üstelik bir de ocak kısmından atladığı için başarısız oldu.

bitkiye kahveyi deneyeceğiz.

oyuncakları var dediğiniz gibi birkaç ısırmalık bir şeyler daha alacağız. dün itibariyle topuyla oynamayı keşfetti :) o ana kadar oynatmaya çalıştığımızda öylece geçip gidiyordu topun yanından. bir de camdan dışarıyı izlemeler başladı hafif hafif.

sanırım hepinizin söylediği gibi bu bir süreç. zamanla her şey oturuyor.

'bıyıklı'(kendisi bir hanımefendi ama adı bu eheh) ve bizden herkese çok sevgiler :)
  • yalnizligin muthis saltanati  (27.03.20 20:44:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.