[]

Üniversitelerdeki etik kurulların işleyişi hakkında

Selamlar,

Mesela insanlarla mülakat yoluyla veri topladığımız bir araştırmamız var? Bu çalışma her durumda ve her konuda etik kurul onayı gerektirir mi? Eskiden öğrencisi olduğum üniversitede tüm insan katılımcılardan bilgi toplamayı gerektiren çalışmaların etik kurul onayı gerektirdiğinden bahsedilirdi. Ama mesela YÖK'ün konuyla ilgili şu yönergesi (www.yok.gov.tr) böyle bir ön şart gerektirmiyor gibi görünmekte? Ben mi kaçırıyorum bir şeyleri, yoksa YÖK genel-geçer esaslar belirliyor, üniversiteler bunu kendi yorumlarıyla tatbik mi ediyor?


 
yök'ün koyduğunu kanun gibi düşün. diyor ki bu olmadan olmaz.

üniversite kendi kuralını koyuyorsa kanundan aşağı bir kural koyamaz. ama daha fazlasını isteyebilir.

mesela bisiklet kullanırken kask takmak kanunen zorunlu değil. ama x üniversitesi içinde kampüste bisiklet kullanırken kask takmak zorundasın. bunu gidip polise bile şikayet edebilirsin ama adamın kendi mülkü nasıl isterse öyle davranmak zorundasın.
  • ozdek  (10.10.19 21:16:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.