[]

metrobüs. neden?

bugün metrobüs denen şeyi kullandım baya hızlı vardık gitçeğimiz yere ama sorular takılıyor kafama sözlükçüler. uyuyamıyorum, ter basıyor.
hazır 2 şerit ayrılmışken oraya tramvay yapılamaz mı? ilk başta daha pahalı olur elbet ama uzun vadede daha karlı değil midir? yani metrobüsler hem ithal, hem benzinli, hem de "lastik" teker üzerinde gidiyor. tramvayın da işletme giderleri vardır illa ki, ancak ülkemizde tramvay üretildiği için daha ucuza gelmez mi? (tramvay üretilmiyor mu yoksa?)



 
Tramvay yapmak ve işletmek orada hem daha maliyetli, hem de altyapı ve üstyapısının inşaatı daha uzun sürüyor. Tramvay için katener, sinyalizasyon, trafolar başı çekmek üzere bir sürüyle kalem ekleniyor. Bunların projelendirilmesi, ihale edilmesi, yapılması da, metrobüsden daha zorlu olacaktır.

Ülkemizde tramvay üretilmiyor. En azından İstanbul için, Ulaşım AŞ tramvayları yurtdışından alıyor.
  • sheba and the albino girls  (30.09.07 04:59:11) 
tramvay uretiliyor, eskisehirdekiler odul bile almıstı yarısmada.

bi de tayyip mı erdogan mı ne bi model var istanbulda kullanılıyor.
  • bryan fury  (30.09.07 05:13:05) 
Tramvaylarda pantograf katenere temas ederken kapagi acma durumunda oluşan tehlikenin riski de cabası.


  • kurukafa  (30.09.07 05:37:28) 
tramvay elbette çok daha iyidir. işletme maliyeti daha düşük, daha çok yolcu alabilen ama altyapı ihtiyacı daha fazla olan araçlardır. yani bir ray döşemek aslında çok hızlı bir işlemdir ama onun oturacağı platformun çok düzgün olması gerekmektedir. asfalt ise bunun yanında çok daha kolaydır. gerçi metrobüslerde bir de yolunu kendi bulmaı için yola metal bişiler koyduk diyorlardı ama bilmiyorum sonradan mı ilave ederler yoksa şu an var mıdır.. kendi kendine gidemeyecek bir sistem olsaydı çok kötü derdim metrobüs için ama ileride şöförsüz her yerde dolaşacaklarını düşünürseniz (ütopik biraz bizim ülkede gerçi tren yoluna bile adam çıkıyor) iyi bir yatırım denebilir. durak platformları da gerektirmiyor sanırım raylı sistemlerde bir de istasyon maliyeti vardır ve önemlidir. istasyon boyu katar boyu kadar olmalıdır falan. metrobüse binmedim daha ama sanki istasyon olmadan da yolcu alıp indirebilir gibi geldi yanılıyor olabilirim tabi.


  • ozdek  (30.09.07 10:02:38) 
keşke troleybüs yapsalardı. daha çevreci olduğu gibi eminim daha da ekonomik olurdu.


  • chavezding  (30.09.07 11:01:54) 
tramvay ve tren üretebiliriz istediğimiz zaman, istediğimiz kalitede. bu konuda hatta trenlerde dünya standartlarının üzerinde bile sayılır trenlerimiz. ama belediyeler düşük faizli kredi filan aldıkları için dışardan almayı tercih ediyorlar böyle şeyleri. aynı olay denizotobüsünde de var.


  • darknum  (30.09.07 12:50:07) 
türkiye tramvay üretiyor. ilk olarak 2000 yılında "rte 2000" leri hizmete sokmuştu zeytinburnu - sirkeci hattına."rte" için "recep tayyip erdoğan"ın adını koymuş diyenler var, "raylı taşıma ekipmanı" diyenler var,ulaşım a.ş. de "railway transport equipment" diyor bilmiyorum hangisi doğru.


  • gregory  (30.09.07 14:22:37) 
yapımı daha kolay olduğu için metrobüs kulanmayı tercih etmişlerdir galiba. ayrıca benim bildiğim bü tür araçlar benzin değil mazotla çalışır.
lakin 1 milyon euro verip metrobüs almak bana pek mantıklı gelmedi. 100 kişi kapasiteli mercedes ve man otobüslerin 200 bin euro olduğunu düşünürsek sanki kazık yemiş gibi belediye. körüklü belediye otobüsünden biraz daha uzun olunca neden bu kadar fiyat oynuyor anlamadım doğrusu.

  • ozmania  (01.10.07 00:52:45) 
benzin derken mazotu kastettim tabi. metrobüs gösteriş için seçilmiş gibi gerçekten.


  • samanliktaki zuhtu  (01.10.07 02:22:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.