[]

Photoshop, çözünürlük, Canvas boyutu

1 )Kolay bir şey gibi gelebilir ama ben bu çözünürlük ve Canvas boyutu ilişkisini anlamadım. mesela resolution 300 pixels/inch olsun (baskı için maks bu oluyor sanırım doğru mu ? )ve fotoğrafta 3000x2000 diyelim. Bunun piksel piksel gorunmemesi için yapabileceğim maksimum baskı boyutu nedir mesela?

2 )ikinci soru ben 3 metreye 5 metre poster hazırlamam gerekiyor( fotoğraftan değil kendim çizicem) boyle bir işe başlarken photosohoptan 3 metreye 5 metre seçmicem document size yı heralde, daha kucuk bişey seçicem. Kucuk canvasta yaptığım dizaynın buyutulunce piksel piksel gorunmemesi veya oranların bozulmaması için yapmam gereken nedir?

3) diyelim ki bu 3 metreye 5 metrelik posterin bir kısmına fotoğraf koyduk 3000x2000 lik o zaman yapmam gereken nedir faul bir sonuç elde etmemek için

teşekkürler. gecenin bu saatinde akıla takıldı valla bunlar. sorular baya benzer aynı şeyi 3 kere ust uste sormamışmdır umarım

 
1. 3000*2000 px, 300 px/inch olan imajı photoshopta açın, image > image size'a gidin orada document size var, santimetre değerini görebileceğiniz. işte o değerler, 300 dpi baskı aldığınızda elinize geçecek gerçek boydur. 3000*2000, 300 dpi bir dosya yaklaşık 25*17 cm gibi bir ebat veriyor.
(kullanacağınız alana göre dpi değerini düşürerek daha büyük baskılar da alabilirsiniz.)

2. document size'ı 3 metreye 5 metre (ya da 300 cm'e 500 cm) seçeceksiniz evet. baskı alacağınız boyda çalışacaksınız. Ama o boyda bir poster/afiş/billboard/pankart 300 dpi basılmaz, gittiğiniz matbaa ya da ozalitçi de 72 dpi kullanarak basar. o yüzden, siz de 300*500 cm 72 dpi bir canvasta çalışırsınız. (72 dpi olması, bilgisayarı da daha az zorlamasını sağlar hem)

3. soruyu anlamadım =)
  • kobuzchu kiz  (09.04.10 10:57:21) 
tamam ben 2. sorunun cevabından çıkardım 3. soruyu. çok teşekkürler.


  • rakim efendi  (09.04.10 11:22:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.