[]

İş İnsanları kavramı hk.

Son yıllarda sıklıkla karşılaştığım "iş insanları" kavramını gayet yerinde buluyorum. Eskinin "iş adamları" veyahut "bilim adamları" yerini "iş insanlarına", "bilim insanlarına" bırakmış durumda. Bence olması gereken de bu.

Gerçi baktığınızda "adam" kelimesi aynı zamanda "insan" da demek. Ama olsun, cinsiyetçilik olmasın diye sanırım iş insanı uygun bulunmuş.

Ama anlamadığım şey şu, konu erkekler veya genel olduğunda "iş insanı" deniliyor da, kadınlar olduğunda neden "iş kadını" deniliyor? Bu bana ikiyüzlü bir yaklaşım gibi geliyor. Sizce de böyle değil mi? Erkeklere iş insanı, kadınlaraysa iş kadını denmesi hakkında sizin düşüncelerinizi merak ediyorum.

 
böyle bir şey yok aslında.
bir topluluk için konuşulunca "iş insanları, iş insanı" ifadesi kullanılıyor. mesela "bir grup iş insanı gelişmeleri görüşmek üzere toplandı".

ama kişiler üzerinden konuşulurken iş kadını, iş adamı ifadeleri kullanılıyor.
örn: ünlü iş adamı ahmet rıfat köşkünde ölü bulundur.
başarılı iş kadını sevda nurtop büyük bir yatırımcı ile anlaştı.
  • teritori  (24.07.19 10:40:47) 
@teritori; kişiler üzerinde konuşulurken artık iş adamı denmiyor işte takıldığım mesele bu benim. İş insanı bilmem ne bilmem ne deniliyor artık yazılı ve görsel medyada. İş adamı kelime grubuna hiç denk gelmedim son zamanlarda.


  • cioz  (24.07.19 11:03:32) 
Bilim insanı gibi zorlama bir ifade işte.


  • Trene çelme atan adam  (24.07.19 12:53:22) 
kadinlari is dunyasina tesvik etmek icin soyleniyor. is dunyasinda yeterince erkek var. kadin az. kadinlarin sayisi artinca onlara da is insani denmeye baslanacak.


  • Leonardo~Da~Vinci  (24.07.19 13:21:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.