[]

evler yıkılacak mı?

iki saat önce koca bir bardak espresso içtim ve anksiyete şov yapıyorum çalışmak yerine.
free style yaparken aklıma deprem de geldi tabii istanbul'da yaşayan biri olarak. bizim çıktığımız ev 99 depremi öncesi. nereden baksan 30 seneliktir. deprem sonrası bakımları falan yapılıyor vs. ve bana işin açığı sağlam da görünüyor ev (büyük bir illüzyon içinde olmam olasılığı bir önceki olasılıkla kapışıyor, hatta onu yeniyor olabilir). bu evin beklenen büyük istanbul depreminde yıkılacak olmasının istatistiksel değerleri nedir? nasıl bir varsayım yapabiliriz.

not1 hay allah ya.

 
deprem sonrası bakımı ilk defa duyuyorum, karbonla güçlendirme yapılıyor ve ciddi masraf. ama bu yine de yapının zeminle olan ilişkisi değişmedikçe hiçbir şey ifade etmiyor.

büyük bir deprem olduğu takdirde eviniz sağlam bir zemine oturmuyorsa muhtemelen çökecek, altındaki toprak tabakası kötü ise sıvılaşmadan dolayı batacak, gömülme katsayısı yetersiz kalırsa sağa sola devrilecek ve büyük acılar yaşacağız
  • sameidiot  (19.06.19 15:09:47 ~ 15:10:36) 
depremde ev ya yikilir, ya yikilmaz. istatistiksel olarak %50 :P


  • crucio  (19.06.19 15:19:46) 
öncelikle evin sağlamlığı "görülebilen" bir şey değildir. işin içinde çok fazla parametre var. kötü zemine yapılan çok "sağlam" evlerin deprem esnasında zemin sıvılaşması dediğimiz olay neticesinde yıkılmadan devrildiği görülmemiş şey değildir. deprem sonrası bakımı diye bir şey yok. hasarlı yapının tabiri caiz ise röntgeni çekilir ve uygun görülürse güçlendirme yapılır. tüm bu işler alanında uzman inşaat mühendislerince yürütülür. 99 öncesi yapılan yapılardan endişelenmekte haklısınız çünkü muhtemelen nervürsüz (düz) demir ve elle karılmış dayanımı belirsiz betonla yapılmıştır. Bu da betonarme dediğimiz demir ve betonun birlikte çalışmak zorunda olduğu sistemlerde büyük sıkıntı yaratır. endişeniz var ise riskli bina tespiti yaptırabilirsiniz.

not: inşaat mühendisi
  • temasettin  (19.06.19 16:00:43) 
Yakında gerçekleşecek olan Adalar Depremi ile İstanbul'da çok yapı yıkılacaktır. Fakat sizinki iyi mi kötü mü bunun için önce mevcut durumun itme analizini yaptırmak lazım. Sonrasında çıkacak tabloya göre güçlendirebilirsiniz. Ancak @sameidiot 'un dediği gibi karbonla güçlendirme acayip pahalı bir yöntem. Ancak çok sağlam. Kendi fikrim bina yaşı 30 ve üzeri ise depremde yüksek ihtimal hasar görür. Ancak yıkılıp yıkılmayacağına karar vermek için dediklerimi profesyonel bir firmaya ya da mühendise yaptırmanız gerekir. Kaldı ki Push-over dediğimiz olayı 3-5 bine yaparlar. Çok konuştum farkındayım. Sonuç olarak Ağır Hasar görme ihtimali bence %60 falan. Farkettiyseniz zemin ile ilgili bir varsayımda bulunmadım. Çünkü o tek başına ayrı bir sorun. Onu da binanızın yakınına zemin etüdü yaptırarak öğrenebilirsiniz.

not: İnşaat Mühendisi
  • un4given  (19.06.19 16:03:35 ~ 16:12:19) 
belki yanlış düşünüyorumdur ama hazır burada inşaat mühendisi de var. düzeltebilir. Türkiyede binalar dip dibe yapılıyor. yani bazı binalar o kadar birleşik ki duvarları bile ortak. adamlar oradan bile çalıyor. yani sizin binanız sağlam olsa bile bir bitişiğinizdeki binanın sizin binaya doğru yatması sizin binanızı ne derece etkiler? konunun uzmanı da buradayken daha net bir cevap alabiliriz.


  • draconas  (19.06.19 16:24:36 ~ 16:25:13) 
@draconas,

(bkz: bitişik nizam)

dikkat edilmesi gereken iki yapı arasında uygun kalınlıkta -binanın depremde yapacağı öngörülen maksimum deplasmandan fazla kalınlıkta yani- yumuşak dolgu malzemesi ile deprem derzi bırakılmasıdır. Bunu yapmazsanız normalde yapıyı yıkmayacak bir depremde bile binalar birbirine çarparak çekiçleme dediğimiz olay neticesinde yıkılabilir.
  • temasettin  (19.06.19 16:31:48) 
@temasettin

bilgi için teşekkür ederim. olayın teknik tanımınıda öğrenmiş olduk. Türkiye'de bu konuuya dikkat edildiğini hiç sanmıyorum. Yani belki büyük fimalar vs. ama her önüne gelen müteahhit olduğu için ve bir çok inşaatı özellikle aile apartmanı tarzında olanları direkt olarak çok bilen inşaat ustaları yaptığı için bu konuya dikkat eden olduğunu düşünmüyorum. bence büyük tehlike.
  • draconas  (19.06.19 17:38:01) 
Korkmayın, marmara denizinden geçen fay hattı önceki deprem gibi özellikle avcılar ve civarına zarar verir. Ha önceki depremden daha yüksek şiddette gelirse ona bir şey diyemem. Bir de ev fay hattına yakınsa sıkıntı olabilir. Analiz yaptırmak gerek.


  • filipis  (19.06.19 22:15:34) 
99 öncesi yapıldıysa ve 30 senelikse ve tehlikeli ilçelerden birindeyse yıkılma riski baya yüksek. Bizim Eyüp'teki 80 yapımı ev çok sağlam görünüyordu, bi test yaptırdık karot mu ne aldırdık, beton içinden kurumuş deniz kabukları çıktı ufalanıyor böyle elinlen. Çok sıkıntı.


  • roket adam  (20.06.19 20:45:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.