[]

bugün sıfırdan tarıma atılmak çok mu mantıksız olur?

elinizde yeterli sermaye olduğunu varsayalım, devasa iş makinelerini aldığınızı, eleman tuttuğunuzu tarla için yer ayarladığınızı düşünelim.

türkiye'de imkansız mı kar etmek? örneğin patates-domates üzerinden gidersek:

1- www.youtube.com
2- www.youtube.com
3- www.youtube.com

(ilerlete ilerlete bakmanız yeter)

burada görüldüğü gibi yeni teknolojiyle belki 200-300 çalışanın 1 aylık gücü, 1-2 araçla 2-3 güne düşmüş durumda.

oldukça sağlam bir şirket sizce neden bunları getirip türkiye'de kullanıp yatırım yapmıyor?

destek mi yok? kar mı edilmiyor? birileri engel mi oluyor, cidden nedir olay?

 
düzgün tarım yapan, doğru ölçekte üretim yapan, uygun teknolojiyi kullananan büyük para kazanıyor. teknolojiye direnen, eski usulleri sürdürmeye çalışan para kazanamıyor.


  • babilbaligi  (17.04.19 13:02:27) 
bu videodaki araçların türkiye piyasalarına baktım, ortalamaları 1 küsür milyon lira.

@babilbaligi, neden büyük yatırımcılar bunlara girmiyorlar şu anda mesela? öyle yatırımcılar var ki adam salak saçma şeye 15-20 milyon yatırabiliyor. böyle bir girişime 10 yatırarak başlarsan güzel sonuçlar elde edilmez mi? güvensizlik mi var, dolar kuru mu korkutuyor insanları nedir?
  • avatar is back  (17.04.19 13:08:23) 
Bugün hiçbir işe atılmak mantıksız değil.o işlere mantıksız fikirler ve yollarla atılmak mantıksız.

Adam cafe açıyor yanlış yerde yanlış conseptle. Adam müteahhitlik yapıyor yeterli sermayesi işi taşıyacak kapasitesi olmadan. Biri dönerci açıyor günde 30 bin TL ciro çekiyor öteki ascisinin maaşını odeyemiyor. Doğru iş yanlış iş diye bir şey yok. İşi yanlış yapmak var doğru yapmak var. Ha bir de hataya az yer bırakan, acemi olsan bile para kazanacağın işler var ama onlar da insanların aklına ilk gelen sektörler değil asla.

Tarımda para her zaman var. Ama tarıma sıfırdan girenlerin 3 te biri eski usul bilgi ve ürünlerle giriyor onun devri bitti. 3 te biri şehirden köye göçmek isteyen romantikler. Onları zaten kaale almıyorum. Bir de doğru ürünle doğru arazide doğru finansmana giren.urunu üretmeden pazarını bulanlar var. Aloe Vera, safran, tıbbi kozmetik bitkiler vs ye uygun araziniz varsa, bu ürünleri talep eden firmalara kendinizi tanitabilecekseniz hiç düşünmeyin. Ama ben domates soğan ekicem para kazanıcam diyorsanız her işteki gibi başarı oranınız yüzde 10 u geçmez.

Adam dönerci açmaya yelteniyor örnek olarak günde 30 bin ciro yapanı veriyor o 30 yapıyorsa ben de 10 bin yapayım köşe olurum diyor.ama o adamin aylık 50 bin TL kira verdiğini reklama dünya para harcadığını, döner ustasına 10 bin maaş verdiğini unutuyor. Ara sokakta izbe bir yeri tutup dönercide bir ay çıraklık yapan kayniyla ve bulaşıkçı eşiyle dönerci açıyor. İşin adı değil sizin işi nasıl yapacağınız önemli.
  • gurur  (17.04.19 13:14:22) 
İstisnasız memleketin yüzde 90'ı kolay para yapma , teşvikten yararlanıp hap yap para kap derdinde de ondan. Mars'ı satın almak isteyen türkücü abla bile hayvan çiftliği kurup parayı yuttuktan sonra (teşvik) çiftliği satışa çıkardı ve sattı. Toprak sabır ister,uğraşı ister emek ister ama en çokta başında insan ister.

Fındık bahçemiz var hemde orta karadenizde nadir bulunacak düz bir arazide , yıllarca emek verdik kah zarar ettik kah kar ama uğraştık. Herif geldi otoyolun viyadüğünü tam üstümüzden geçirdi, o gün bugündür ne yaptıysak bahçeden verim alamadık, mühendis arkadaşı getirdik bu kadar kirliliğe maruz kalan bahçe yine iyi ürün veriyor dedi (egzoz kalıntıları yukarıdan aşağıya yağmur gibi sürekli iniyor). Bıraktık peşini , şıpka vurmaya,tırpana gelen köylüye iş karşılığı ne çıkarsa senin diyoruz tamamen ölmesin diye.

Yanmadığı mevsim 5 ton yandığı mevsimde 3 ton ürün alınan bahçe bu şimdi 500 kg çıkarsa ne ala, kavşaklı fındık yemeyeli seneler oldu diyeyim siz anlayın. Konunuzdan ve sorunuzdan alakasız oldu cevap , çokta örnek yazarım ama boş verin kafa ütülemeyeyim.
  • synax  (17.04.19 13:21:43) 
çiftçiler mazotun ve tarım ilaçlarının pahalılığından şikayet ediyorlar genelde.
bunlar da dolara bağlı olduğundan düşme ihtimali yok gibi.
bir de üreticiden çok aracılar kazanıyor deniyor. iç pazara satarsan karını bunlar yer.
dış pazara satacaksan müşteriyi ayarlaman, rüşvetleri ayarlaman lazım. bir de bizimkilerin o ülkeye atarlanıp satışın durdurulmayacağının garantisi yok.
sektörden birine sormak lazım.
  • prizmatik  (17.04.19 13:24:34 ~ 13:30:26) 
sağlam sermaye ve bilgi ile yapılır tabi. ama türkiye'de modern tarım hayal. fındık bahçemiz var diyorum ki "yaşlıları keselim, gençleşsin" dinlemiyorlar. oysa fındıkta verimsizliğin en büyük nedenlerinden.

ayrıca bir tarım politikasının olmayışı başlı başına sorun. tarım işi 1-2 yıllık iş değil 10 yıllar alacak bi iş. şu an 10 yıl sonrasını kestirebiliyor muyuz?
  • cemiyetin ünlü siması  (17.04.19 13:43:01) 
Yine ben :)
Tarım politikamız kötü , ona bir sözümüz yok , mazotta pahalı e be mübarek çiftçinin hiç mi suçu yok ?
6-7 yıl önce fındığın ehven-i şer para ettiği zamanlar, adam diksen üreyecek samsun dümdüz halı saha gibi ama çok verimli araziler, çeltikten para balyalayanlar ne yaptı ? gidip bütün araziye fındık ocağı diktiler (kendi ocağına ya neyse), verdikçe verdi sonuç, rekolte tavan satacak ne tüccar ne de fiskobirlik fiyatlar yerlerde. 2 yıl direndiler sonrası testereyi, girebiyi alan kesti geçti ocakları, şimdi abuk subuk ne para ediyorsa ekiliyor.

Ordu yaylaları , ocağı kesen kivi işine daldı , düşünün belediye başkanı fındıklarını kökleyip kivi dikti her yere (okumuşuda bin beter, cahilide) yine rekolte çok fiyat düşük ama hesaplanmayan şeye bakın ; yayladan iniş maliyeti hadi indin, memleketin en uzak coğrafyasındasın (o kiviyi tüketecek kesim batıda) sence o mazot zammı sadece bana kaçmış olabilir mi ? Daha ucu görünmeden başlamışlar bile kivileri kökleyelim demeye :/

Yıllarca yalvardık millete , bu kadar ilaç bu kadar gübre vurmayın eninde sonunda düşecek randımanı toprağın diye ot biçtirmemek için şaldır şaldır ilaç verdiler. Çocukluğumdan gençliğime kadar hamsi gömdük ocak diplerine kasalarca , şıpkalık dallar bileğim kadar olurdu 1 sezonda (fındıkçılar ne dediğimi anladı). İlaç bile atmadan 58 randuman fındık sattık biz , çocukluğumda 60 görmüşüz. Şimdi gençlerin ne hevesi nede umursadığı var toprağı.

Türkiye'nin her yerinden eşimiz dostumuz var toprakla uğraşanı,sanayicisi. Konya'dan arkadaşla konuşuyoruz konu ,bu sene ''ne ekek'' , Aydın'dan bu sene ''ne ekek'' , Muğla bu sene ''ne ekek''. Haberlerde neyin fiyatı coşmuşsa onu ''ekek''e bağlanıyor konuşma. Üzülüyorum emeğe , mahsüle , insana ama inanın en çok toprağımıza üzülüyorum.

Konuyu açan arkadaşın en ufak bir art niyeti yok biliyorum ama baktığı pencere özel sektör ?
Yahu kurulsun kooperatifler , başına liyakatının hakkını verecek insalar (köyün ziraat mühendisi olup , ilaç bayiliği yapmayanı) ver desteğini , ver planlamanı ve uygulamanı bak bakalım sende bende aç kalıyormuyuz. Yaşı genç arkadaşlar bilmezler ; yerli malı haftasında annelerimizin ömrünü törpülerdik , birer avuç mercimek,nohut,fasulye,fındık alıp kartona çizilmiş Türkiye haritasının üzerine yapıştırırdık coğrafi bölgelere has ürünleri. Şimdi ben bile bilmiyorum nerede ne ekiliyor , nere neyiyle anılır.

Gavurun çok dalga geçtiğimiz bir zımbırtısı var , filmlerde dizilerde görüyoruz; adam arabayla seyahat ediyor ulaştığı kasaba girişinde şeftali heykeli,portakal heykeli,hayvan heykeli vs. ,bunu sağlayamadığımız sürece biz daha çooook yazarız.
  • synax  (17.04.19 14:28:18) 
Bir sektörde teşvik varsa, o işten hayır gelmez.
devlet tarımdaki tüm teşvikleri kaldırsın, gerçekten tarım yapacak çiftçilik yapacak insanlar ayıklanır. Doğru dürüst ürün üretilmeye başlanır. Tarım sorunuda kalmaz. Sebze meyve sorunuda kalmaz. Turkiyede mazot parasını(tarim tesvigi) sadece traktoru olmayan koyluler alir. :)

  • wolfg  (17.04.19 15:18:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.