[]

İngilizce fonetik alfabede ı vs i farkı

Fonetik alfabeyi kendimce söktüm sanıyordum, ama bunca zaman farketmemişim. Bunlar fonetik yazımda bazen ı, bazen i kullanıyorlarmış ya la. Mesela Epistemology kelimesinin gösterimi ɪˌpɪs.təˈmɒl.ə.dʒi ya da philosophy için fɪˈlɒs.ə.fi ı ve i arasında fark var mı cidden, ikisini de i okumuyor muyuz yoksa?




 
ooo benim çalışma alanım. hemen açıklayayım.

şuraya gidiyoruz önce: www.ipachart.com

buradakı I ile i arasındaki fark şöyle, i sesi close front unrounded vowel olarak geçiyor, çene kapalı, dil ileride ve dudaklar düz pozisyonda yani. türkçede "dil" derken kullandığımız ünlü ses yani buradaki i sesi.

I olarak yazılan sesteyse ağız çok az açılıyor, ve dil çok az geri alınıyor (i'ye kıyasla yapılıyor bu hareketler, yani i'dekinden biraz açık ağız ve dil çok az geride. dudaklar aynı). bu sayede I sesi çıkıyor. buradaki I sesi bizim "ışık" derken çıkarttığımız ses değil. "ışık"taki sesin sembolü "ɯ".

www.youtube.com şu videodaki abla mesela "'epɘstɘmɘləd͡ʒi" diyor sanırım. daha detaylı ve doğru yazılabilir bu transcription ama idare edelim şimdilik

eğer "I" sesini güzelce ayırdetmek istiyorsanız "bit", "kill" kelimelerinin ingilizce söylenişine bakabilirsiniz. kill -> www.youtube.com bu da bit -> www.youtube.com


ekleme: bu sesler her konuşana her bölgeye göre farklılık da gösterebiliyor. aşağıya birisi farklı bir örnekte farklı bir telaffuz yazarsa onun da doğru olma ihtimali çok yüksek. "doğru" telaffuzu şudur diyemeyeceğim, karşıdaki anladığı sürece çok takılmayın telaffuza.
  • reavelyn  (22.03.19 22:32:27 ~ 22:33:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.