[]

neden herkes birkimini satıp yurtdışına doktoraya ya da yl'ye gidiyor?

Yl yazdım kusura bakmayın, sığmadı.

Anlıyorum burada gitmek istiyorlar. Ben de istiyorum ama bu riskli değil mi? Nitelikli oldukça iş bulmak daha zor gibi yani dönerlerse. Dönmezlerse oralarda kesin iş var mı? Kadro bulabilen de elbet vardır ama ben ya olmazsa tarafındayım.


 
eğitim seviyesi yükseldikçe, sosyokültürel yozlaşmaya karşı duyarlılık artıyor.
sıradan birini etkilemeyecek bir hareket/tutum bu insanları depresyona sürükleyecek kadar etki edebiliyor.dolayısıyla temelde "huzur" amaçlı bir göç var artık. huzurun içine ; mutluluk, sağlık, neşe, özgürlük, barış, alım gücü vs ne koyarsan koy.
yani göç eden bu profilin önceliği zaten iş/maddi getiri değil. ha yine de tr şartlarından daha iyi bir "alım gücü" elde ediyorlar günün sonunda o ayrı.
  • jimjim  (14.02.19 21:30:16) 
trend o.


  • lolilo  (14.02.19 22:03:38) 
Riskli zaten evet. Bir cogu nasil goculur, okul bitince is bulunur mu falan arastirmadan erasmusa gider gibi diyor.
Genel olarak halkimiz/genclerimiz analitik dusunup planlama yapmayi/karar almayi bilmiyor.

  • hot potato  (14.02.19 22:07:08 ~ 22:07:18) 
herkes gitmiyor kanka, eksi sozluk okuyanlar gidiyor sadece.

ayri yetismis insanlarimizin temelli gitmesini de hic dogru bulmuyorum. tamam kendi kararlaridir, saygi duyuyorum ama dogru bulmuyorum.
ulkenin size ihtiyaci var cunku.
  • Leonardo~Da~Vinci  (14.02.19 22:07:24) 
oluyor.

yani düzgün çalışırsan bir noktadan başlayıp yükseliyorsun. bunu iş bulamayıp dönen insan olmamasından rahatlıkla anlayabiliyoruz. ülkeden giderken amaç zaten daha çok kazanıp dolar milyoneri olmak değil. siyasal Islam'ın günlük faşizan baskısı olmadan kafa rahat yaşamak.

yoksa giden insanlar genellikle burada düzgün yerlerde iyi maaşla çalışan insanlar. bu yüzden de ağa "dönene 20 bin kayme ilave" dediği halde kimse yüzüne bakmıyor.
  • babilbaligi  (14.02.19 22:08:13) 
hot potato +1000
cahil cesareti kaynağı belirsiz özgüven. açıkça ne istediğini bile bilmeyen tipler. günlük hayatta da konuşurken, bir davranışta bulunurken çevresel faktörlere değer vermeden düşünmeden eyleme koyan empati yoksunu tipler bunlar.

  • lukas  (14.02.19 22:14:50) 
@leonardo gitmedin de ne yapsın millet. Kpss birincisini elediler daha yeni.


  • herhaltibiliyoring  (14.02.19 22:16:50) 
buraya yazılan inanılmaz yorumlar karşısında şaşkınım.
sorulan soru; yurt dışında yl/phd'den sonra yurt dışında ya da içinde iş bulamama kaygısıyla ilgili altını çizeyim istedim.
yani dönerci olmaya vs vasıfsız olarak giden bir kitleyi sormamış arkadaş.

son on yılda özel sektörden ya da akademiden çok arkadaşım gitti.henüz dönenini, dönmek isteyenini ya da işsiz kalanını görmedim. hatta tr'de yl/phd yapıp bir şekilde yurt dışına gidenlerden bile işsiz/mutsuz olanına rastlamadım. bu benim çevreme ait kısıtlı örneklerden sebep de olabilir. ancak phd yapacak kadar kafası olan birinin geleceğini planlamak konusunda da bir ön görüsü elbette olur;burada yazılan plansız/şuursuz göç fikrine katılmıyorum, hatta komik buluyorum :D
  • jimjim  (14.02.19 22:25:29) 
benim çevremde asla yurtdışına gitmem diyen 3 kişi şuan vizelerini aldı ülkeden ayrılıyorlar. üstelik turist vizesiyle gidiyor bu kişiler o derece gözü karartmış durumdalar.


  • hayvan gibi yazar  (14.02.19 22:48:52) 
jimjim çok güzel açıklamış zaten.

akademi dediğin için ben sana bi örnek vereyim sen düşün,
bi kaç hafta önce bir üniversite asistanı ÖLDÜRÜLDÜ.
hiçbir sebep yokken.
öğrencisi tarafından.
olay hukuk fakültesinde yaşandı.
sadece işini yapıyordu.

ben de ulan nolursa olsun, bu zihniyetle savaşmalıyız, değiştiremesek de değiştirmeye çaba sarfetmeliyiz, ülkeyi daha iyi bir yere taşımak için çalışmalıyız vs diyen bir yerdeydim. ulan çalıştırmıyorlarki öldürüyorlar!
ha zaten öldürmeseler de yine çalıştırmıyorlar, sen okuyosun ediyosun, vatana hayrım dokunsun diyorsun, sınava giriyorsun hop elendin. kpss; hoop mülakat. akademi; okul birincisisin hooop yazılı sınavdan 05 puan! devlet/özel sektör hooop torpil yoksa yine elendin.
topluma hayrın dokusun da dokunması için yer de bulamıyorsun, ya neeapacan?
yani sen vatana yararlı olmak istesen bile vatan sana şey diyor; "yok canım seni almıyoruz"
soruyorum sana bu ömür burada geçer mi? geçsin mi?
  • rewlack  (14.02.19 22:52:27) 
yukarıdaki cevap/nick uyumu :))


  • jimjim  (14.02.19 22:57:07) 
Gitme sebeplerini anlıyorum. Ben de gitmek istiyorum ama ya harcadığım geri gelmezse diye korkuyorum.

Phd yapıp da kadro bulamayan arkadaşlarım var. Çoğu sosyal bilimler mezunu. Yazılımcı tabii farklı olabilir.

Mesela evini arabasını satıp giden var. Benim kuzen İngilterede ank. Ant ile gitti ve şu an ailesinden acil para istiyor. Tum birikimi gitti, üstüne borçlu oldu.
  • erkeğim  (14.02.19 23:06:05) 
YL değil doktora olarak cevap veriyorum. Tr'de doktora yapıyordum, kimse bana iş vermedi. 27 yaşında doktoranın ortasında 7 sülalerine sövüp yurtdışına başvurdum. Kabul alıp geldim. Hayatımda ilk defa sigortalı çalışıyorum be daha ne olsun. TR'de bir allahın kulu ne lisans ne yüksek lisans sonrası part time bile iş vermedi bana. Burda hem baya iyi para kazanıyorum hem doktora yapıyorum hem de tr'de tübitak bursu + aileden geçinirken burda istediğim gibi yaşayabiliyorum tek başıma.

Ha tr'de kadro garantisi kalmadı. Evet orda doktorayı bitirsem ne olurdu? Kimse artık TR mezunu doktoralı birine kolay kolay kadro vermiyor torpil dışında en azından life sciences alanlarında. Yurtdışına bi kere 6 aylığına gitmiş bir bölüm başkanı gözümün içine bakıp iyisin ama yurtdışında doktora yapsaydın o zaman dedi ya ahaha. Eğer dönüp de büyük ünilerden birine girmek istiyorsan yurtdışına gitmek zorundasın. Ha döner miyim? Bilmiyorum. Ama dönünce şansım tr'de doktorayı bitirmiş halimde %500 daha fazla olacak eminim.
  • margarita  (14.02.19 23:06:32) 
Ev arkadaşım için konuşuyorum. Türkiyede asistan olarak çalışan doktora öğrencisiydi, doktora sonrası kadro güvencesi yoktu. Devletin kendi verdiği burs ile yurtdışında doktora yaparsa döndüğünde iş güvencesi olacağını farketti. Şu anda ingilterede. Döndüğünde kendi okulunda hoca olarak kadrosu hazır olacak.

Çevremdeki çoğu insan içinse yüksek lisansı yurtdışında yapmak turist olarak orada bulunmaktan farksızdı. CV'lerinde yabancı bir okul bulunması hoşlarına gidiyordu. Herkes gidiyordu, eksik kalmak istemediler. Bir kısmı yarın öbür gün yurt dışında yaşamak istersem en son bitirdiğim okul türkiyeden bir okul olmasın istedi.
  • geven kafa  (14.02.19 23:14:16) 
Gidenleri canı gönülden tebrik ederim. Şansınız bol olsun.

Ben burssuz kendi imkanlarıyla gidenleri kastettim. Ya da ne bileyim kuzen gibi iyi olan kariyerini bırakıp gidenleri kastediyorum. Çünkü batınca toplaması çok zor olacak. Adam sterlin olarak borçlandı, nasıl odeyecek:/

Misal ben. İrlanda da dil okuluna yazılayım, sonra orada part time iş bulurum diyorum. Belki de bulamayacağım.

Birkaç gündür böyle forumları dolanıyorum, dikkatimi çekti. Herkes son paramı verdim abi kesin iş bulur muyum diye sorup duruyor.
  • erkeğim  (14.02.19 23:35:51) 
Yurtdışında yaşayan biri olarak söyleyebilirim ki bizim ülkemizdeki okumuş insana verilen değer çok düşük. Şımartalım el üstünde tutalım demiyorum ancak alım gücün düşük evvela, ee lack of democracy, kültürel sıçmışlık falan derken öhöö diyip her şeyi satıp gidesin geliyor. Ben bunu 3 sene önce yaptım, bir gram iyi yönde değişim olmadı üstüne ekonomik olarak da geriye gitti ülke.

Eğitimli adam batıda bizdeki gibi sürünmez merak etme. Kaldı ki İsveç'te, Norveç'te, Almanya'da, Abd'de vs dönercilik yapsan "biriktirdiğin" para Türkiye'de beyaz yakalıların biriktirdiği paradan fazla oluyor. Bak kazandığına falan hiç girmiyorum.

2. el araba aradığım şu dönemde Türkiye ile aradaki farka bakınca hele... Ben burada 2 maaşım paraya 10 yaşında Audi, Volvo, Mercedes falan alıyorum. Öyle boyalı, km düşürülmüş değil.

Türkiye'de mühendissin diyelim, ortalama kazancın 30 yaşındayken olsun hadi 8000 tl olsun. 16 bin liraya şahin alırsın anca.

Sadece otomobil olarak da bakma. Bisikletle işe gidiyorum ben burda her gün. 5 dakika sürüyor işe gitmem. İstanbul'da çalışanlar yazsın hele kaç saati yolda geçiyormuş.

Her şeyi alt alta toplayınca çıkan eşitlik; alamanya'da garsonluk>Türkiye'de makine mühendisliği.
  • bos gezenin bos ustasi  (14.02.19 23:58:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.