[]

ubuntu soruları

1) dün yüklediğim ubuntu'ya zar zor da olsa adobe flash player kurdum ve youtube'a girebiliyorum. fakat videolar sürekli takılıyor ve hiçbir zevk alamadan lanet edip kapatıyorum. ekran kartım tanımlanmamış mı acaba? çünkü ben hiçbir driver yüklemedim kurduğumdan beri. internete de nasıl giriyorum anlayabilmiş değilim. videoları adam gibi izlemek için ne yapmam gerekir, bir de driver konusunda aydınlatabilir misiniz?

2) 'wine' denilen şeyi yükledim fakat nasıl çalıştıracağım konusunda bir fikrim yok. mesela photoshop yüklemek için ne yapmam lazım?

3) uçbirimi hangi durumlarda kullanıyoruz?

teşekkürler.

 
elimden geldiğince cevap vermeye çalışayım:
1)Çogu driver'ın universal versiyonları ubuntunun içine gomulu olduğu için siz bilgisayarı açtığınızda direkt driverleri yuklemiş olur. hatta bu mantıkla baktığınızda ses driver'ını yuklememiş olmanıza ragmen seside duyuyor olmanız lazım. Ekran kartında ozel bir durum var aslında. ATI veya Nvidia ise ekran kartınız gene tanır fakat ilk internete baglandığınızda yukarıda bir uyarı çıkması lazım. Restricted Driverler var yukleyeyim mi diye. Ona tıkladığınızda ekran kartınızı da yukler. Normal bir video deneyin benim onerim. Eğer orda da takılma oluyorsa ekran kartından olabilir. Olmuyorsa
2)Wine'ı yukledikten sonra setup.exe dosyasına sag tıklayıp emulate with Wine olması lazım ona tuıkladığınız açılır programınız. Normal windows'da yukler gibi yukleyin. Daha sonra Applications->Wine->Programs altında gelmiş olması gerekir. Ona tıklayarak programınızı açabilirsiniz.
3)Uçbirim size kalmıs bir olaydır. İsterseniz her işinizi uçbirimde yapabilirsiniz. İsterseniz minimal olarak kullanıp hiç bulasmayabilirsiniz de ..
  • tamamen kucuk harf  (24.03.10 18:49:07) 
Malesef adobe denilen gerzek firma linux için adam gibi bir flash player yazmadı. Ben de 64bit de 32bit flash player kullanıyordum ve takılmalar donmalar yaşıyordum. Sonrasında 64bit player kurunca ve gerzek network manageri kaldırıp wicd yükleyince yağ gibi oldu.

tamamen kucuk harfin dediği gibi çoğu sürücü ubuntuyla hazır olarak geliyor. herhangi bir uyarı vermiyorsa ve sürücünün yüklü olduğundna emin olmak istiyorsanız System->Administration->Synaptic Package Manager yolu ile paket yöneticisini açın ati ya da nvidia yazdığınız anda zaten size filtreleyecektir. Açıklamalarına da bakarak en güncel kararlı sürücüyü yükleyebilirsiniz.

wine kullanımı tamamen kucuk herifn bahsettiği gibi "open with wine"dan daha karmaşık değil ama şöyle bir sorun var malesef wine her programı çalıştırmayabilir ya da çalıştırsa da tüm işlevleri ile çalıştırmayabilir. Tavsiyem program yüklemeden önce appdb.winehq.org adresinden uyumluluğunu felan kontrol edin.

terminali hiç kullanmadan da çok rahat ubuntu kullanılabiliyor fakat bazen öyle durumlar olabiliyor ki terminal kullanmak büyük avantaj oluyor. örneğin elinizde onlarca fotoğraf var ve bunları pdf yapmak istiyorsunuz yapmanız gereken ya uygun bir program arayıp bulmak ya da

"sudo apt-get install imagemagick" ile imagemagick kütüphanesini yüklemek sonrasında ise fotoğrafların bulunduğu dizine gelip "convert *.jpg foo.pdf" komutu ile tüm resimleri pdf'e çevirmek. dediğim gibi kullanmasanız da olur ama bilmek her zaman çok büyük avantaj. Eğer zamanında DOS kullandıysanız çok da zorluk çekmezsiniz.
  • lpgli tosbaga  (24.03.10 19:16:03) 
flash player ubuntu ve genel olarak linux camiasının yumuşak noktası. pek bir çözümü yok. sadece şunu diyim neden yüklemekte zorlandınız? son derece kolay yükleniyor ama windows gibi muhteşem çalışmıyor. hep sorun çıkartıyor. bu sorunlarda her install'da farklı farklı oluyor. ilginç bir durum.
biraz dayanın htlm 5 yaygınlaşsın flash mlash kalmayacaktır orada zaten :)

3- öncelikle uçbirim neymiş ona baktım da. hah terminali her iş için kullanabilirsiniz. nete de girebilirsiniz onunla ama genel olarak internette bir iş için ubuntu kaynaklarına bakarken adamlar git ona tıkla bunu yap sonra şunu yap diye tarif etmek yerine terminale bunu yazın diye verirler. o kısmı kullanırsınız en fazla yeter.
  • darknum  (24.03.10 22:31:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.