[]

felsefik/sosyolojik açıdan suriyeliler/göçmen meselesi

merhabalar,
bir film projesi için su konuda araştırmalar yapmam lazım. bransı olan ya da ilgilenen dostlardan kaynak/okuma önerisi bekliyorum.

benim baslıklarım:
1)yerleşik halkın birebir meseleyle karşılaşmasa bile dışlayıcı, ötekileştirici söyleminin dayandığı iktidar güdüsüne dair çalışmalar (bunu azınlık meselesi ustunden iktidar oluşturma diye de tanımlayabiliriz sanırım)

2)önce gelenin ya da daha iyi yaşam şartına sahip olanın daha değerli olduğu algısına dair çalışmalar

bonus anket sorusu: diyelim ki aklı basında bir sosyolog, suriyeli meseleselesi hakkında konusmak uzere ulusal kanalda bir programa cagrılıyor. sizce tespit ve önerileri ne dogrultuda olur, nelerden bahseder?

 
branşım değil fakat ben olsam yök'ün tez merkezinden son yıllarda yazılan şeylere bakardım.


  • curious mind  (20.01.19 18:32:16) 
her ne kadar benim resmi olarak araştırma konularım arasında olmasa da bir sosyolog olarak türkiye'deki suriyeliler meselesi epey ilgimi çekiyor ve açıkçası biraz ürkütüyor da. gene direkt olarak konum olmasa da (ama farklı bağlamlardaki azınlıklarla ilgili özellikle queer teori üzerinden zamanında bazı okumalar yapmıştım) ilk söyleyebileceğim şey türkiye'deki mevzunun çok ama çok farklı olduğunu düşünüyorum benzer örneklerden. mesela en basitinden türkiye'de görünürde göçmen karşıtlığı söylemde bulunan siyasi partiler muhalefette. iktidar partisi ve devlet göçmenleri kendi vatandaşından ayırmıyor hatta çoğu yerde pozitif ayrımcılık yapıyor. mesela bu konuyla ilgili şehir sosyolojisi ve göç üzerine uzman sosyologlardan didem danış'ın şöyle bir tespiti var: "Burada devletin 'hüsnü kabul' politikalarının etkili olduğunu düşünüyorum" diyen Danış, Suriyelilerin devlet kurumları tarafından dışlanmadığına, aksine kapsayıcılık açısından önemli bir çaba olduğuna dikkati çekiyor."

ayrıca pek çok yerde suriyelilerin bazı topluluklara karşı enstürmantalize edildiğini görüyoruz, gene devlet tarafından. mesela: tr.sputniknews.com
bazı alevi köylerinin yakınlarına mülteci kampları kurulması hadiseleri vardı sonra, geçtiğimiz senelerde, google'a yazdığınızda illa ki çıkar.

yani naçizane, demem o ki genelde batıdaki mültecilik deneyimleri üzerinden büyüyen bir literatür var (muhtemelen). siz de işin kolayına çıkıp teoriyi toplumsalda aramaya çalışırsanız büyük yanılgıya düşersiniz. kaynak/okuma önerisi yapamadığım için ise üzgünüm.
  • dalaylamaninkabri  (20.01.19 18:35:51) 
@dalaylamanınkabrı, öncelikle cok tesekkur ederim. aslında ben belirgin olan iktidardan ziyade toplum bazında bişeye odaklanacagım o yuzden verdigin bilgiler cok önemli olmakla birlikte anlatmak istedigim baska bir şey. hatırlar mısın bilmem gecen burda biri alt katıma suriyeliler tasındı diye baslık acmıstı da 20 kişi yandın bittin rezillik minvalinde cevap vermişti. eminim o 20 kişinin cogu böyle bişey tecrube etmemiştir bile. kastım neden bu toprakta olan ve buralı olan sonradan gelen üstünde iktidarı oldugunu hisseder ve böyle davranır. bu konuya dair gorus ve fikirleri beklerim, sevgiler


  • galandar kostumu  (20.01.19 19:51:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.