[]

Yurt dışında yüksek lisans için geç mi kaldım?

Merhaba arkadaşlar,

Ben 28 yaşında özel bir firmada yazılım uzmanı olarak çalışan bir bilgisayar mühendisiyim. Üniversiteyi 2 yıl uzattım ve iş arama, askerlik(uzun dönem) derken 3 ay önce iş bulabildim. Anlayacağınız pek bir tecrübem yok.

Gelecek ay ielts'e gireceğim ve tahmini 6-6.5 alırım gibi duruyor. 2019 sonbaharda yüksek lisans için yurt dışına gitmeyi planlıyorum. Burs bulabilirsem İtalya'yı, bulamazsam Polonya'yı deneyeceğim.

Sizce çok mu geç kaldım? Bu sene 29 yaşıma gireceğim ve en az 2 yıl yüksek lisans dersek 31 yaşında 1 seneden fazla iş tecrübesi olmayan bir bilgisayar mühendisi olacağım. Eğer yurt dışında iş bulamazsam Türkiye'de bu işsizlik ortamında iş bulmam zorlaşmaz mı? Genel olarak fikirlerinizi öğrenmek isterim.

Sevgiler...

 
Neden bir yazılımcı akademik olarak yükselmek ister? Ardındaki sebep nedir?

Para olamaz.
Ülke değiştirmek de olamaz.
Bir idealin varsa başka.
  • bos gezenin bos ustasi  (11.01.19 15:00:16) 
24 yasindayim, universiteye gecen yil basladim (rusca hazirlik okudugum icin su an yalnizca birinci sinifin ilk donemini bitirmis durumdayim) ve yurtdisinda yuksek lisans dusunuyorum... egitimin yasi yok bence, maddi imkaniniz varsa ve YL yapmak istiyorsaniz gidin elbette. ben 18'imden beri sigir gibi yasiyorum. is yok para yok vs. buna ragmen 28'e geldigimde de antin kuntin isler yapip harclik cikararak okumaya devam etmek istiyorum. muhtemelen 3-4 sene calisip para biriktirmem gerekecek, yuksek yapma sansim olursa da herhalde doktorayi 40-45 yasimda anca bitirecegim.

velhasil sizin yapma imkaniniz varsa gerisi ne kadar istediginize kaliyor. turkiye'de 23 yasinda baslamak bile tuhaf karsilanmazken (en azindan benim cevremde ve okulumda) avrupa'da yuksek lisans icin 28 hic gec degil hatta gayet uygun.
  • der meister  (11.01.19 15:02:53) 
piyasanızda yüksek lisans mı daha önemli yoksa tecrübe mi eğitimler mi?

bence yurtdışında bir iş bulup gitmeye bakın türkiye'de sizi bağlayan bir şey yoksa.
  • xiii  (11.01.19 15:04:15) 
Tam zamanı. Uluslararası öğrenciler için son başvuru tarihleri genellikle 31 Mart - 1 Temmuz oluyor. %80'i mayıs başında bitiyor ama.


  • duseyazar  (11.01.19 15:20:42) 
bu konuda yas onemli degil. ama benim onerim en azindan 1 yil bir yerde calistiktan sonra yuksek lisans yapmak cok daha yararli. Senin durumunda ise bu onemli, cunku master egitimi ve yazilim konusunda tecrube birbirinden cok ayri. Master cok teorik, ve kisinin yazilim alt yapisinin gelismesini saglarken pratikte bu egitim kisinin yazilim gelistirmede junior seviyeden senior seviyeye gelmesini saglamiyor. Bu alanda junior seviyesini atlamak calismak ve tecrube ile oluyor. ama senin durumunda 3 ay calisip master egitimin ile bu tecrube gelisimi ertelenir ise 30 yasini gectigine yasin ve tecruben birbirine paralel olmayacaktir. 30 yasindan sonra junior pozisyonlara basvurursan bu problem ile karsilasabilirsin. O nedenle en azindan 1 yil calisip master egitimine baslamani tavsiye ederim.

Diger taraftan master egitimin sirasinda gecimini saglamak icin de hazirlik yapmalisin. Master egitimi icin burs bulmak cok guc, diger taraftanda calismak icin calisma izni almak da zor. Zaten gittigin ulkede dil problemlerini asmak, okulu ve dersleri tanimak, kalacak yer konusunda problemleri cozmek belki de ilk 1 yil cok zamanini alacaktir ve calisma imkanin olmayacaktir (calisma izni alsan veya kacak calisssan bile). O nedenle en azindan 1 yillik masrafini karsilacak rakami cebine koy, ornegin bu almanya icin 6000 euro yapar.

Dondugunde is bulma konuusu ise cok bir problem olmayacaktir, ama mutlaka is tecrubesi acigini kapatmalisin. Yazilim alaninda 2 senelik is tecrubesi olan biri her zaman tecrubesi olmayan birine tercih sebebidir. Yazilim alaninda ise polonya ve italya icin ayni seyi soyleyemesem de ornegin almanyada mezuniyet sonrasi is bulman cok zor olmaz, ama bu da tamamen kendini ne kadar yetistirdigine bagli. senin durumunda ise master egitimi yurt disinda is bulmak icin bir kapi diyebilirim, cunku tecrube olmadan yurt disinda is bulmak ve calisma izni almak guc, ama master tamamladiktan sonra bunlar cok daha kolay diyebilirim.

Yani ozetle master icin gec kalmis degilsin, ama tecrube kazanmak icin biraz geciktigini soyleyebilirim. O yuzden 1 yil calis ve master yapmani tavsiye ederim. Is imkanlarinin daha fazla olmasi, okullarin ucretsiz olmasi nedeniyle italya veya polonya yerine almanyayi tavsiye ederim.
  • emrahday  (11.01.19 15:40:45 ~ 15:45:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.