[]

duet sarkilarda para nasil bolusuluyor?

bugun bos bos dururken kafama takilan soru. arama motorum bu sorunun cevabini bilmedigini soyluyor ve bana, baska isin mi yok diyor. sanat sanat icindir diye geveleyip duruyor.
ben de size sorayim dedim, cidden merak ettim. aranizda bilen var mi?

duet sarkilar bir yana acaba 5 kisilik muzik grubu nasil bolusuyor parayi?

 
arama motorunun bunu bilmemesinin sebebi tamamıyla sözleşme serbestisi nedeniyle yapılmasıdır. Yani tamamen ne şekilde sözleşme yapıldıysa o şekilde paylaşılır. bazen bir taraf hiç almaz diğerinin itibarını kullanır, bazen yarı yarıya bölüşülür, bazen masraflar çıkıldıktan sonra paylaşılır vs.


  • drahosa  (05.01.19 16:41:05) 
Gruplar da kendi aralarında nasıl anlaşırsa öyle paylaşıyorlar geliri.

Mesela Metallica 2003'te Rob Trujillo'yu gruba almaya karar verdikten sonra oturup para işlerini konuştular. %10 mu olsun, 20 mi olsun diye konuşurlarken patron Lars çıktı %25 olsun bu iş kapansın dedi.

Kimisi de kendi ismiyle sahne alır ama arkasında bir sürü adam olur. Büyük dilimi kurucu alır. İnsaflıysa o da eşit böler. Tamamen grup içi anlaşmayla sağlanan şeyler.

Para paylaşımı konusunda anlaşamayıp güzelim anonimliği ifşa ederek davalık olan ve gül gibi ana kadroyu dağıtan bir grup var mesela son zamanlarda. Ghost. Çıkan üyeler grubu ortak olarak düşünürlerken meğer vokaldeki Papacığımız grubun tek kişilik proje olduğun ve arkadakilerin de performans sanatçıları olduğunu düşünüyormuş. Ha ayrılanlar haksız bulundu falan ama olay karışınca tadı kaçtı.
  • desdenova34  (05.01.19 17:35:45) 
Aralarindaki anlasmaya göredir. Sanatcinin marka degerine gore degisir durum mantik olarak. Ben popularitrsi yuksek sanatci olsam dandik sanatciyla duetten fazla pay isterim.

Sanat sanat icinse biz niye sanata para ödüyoruz, sanat odesin sanata parayi.
  • stavro  (05.01.19 18:14:00) 
"sen şu kadar, ben bu kadar. hadi imzalayalım" tarzı değil tabii ki.

sanatçıların bağlı oldukları bir publishing şirketleri vardır. onlar da genelde kendi ülkelerindeki hak topluluklarına bağlı olarak çalışırlar. türkiye'de MUYAP, örneğin.

ayrıca plak şirketleriyle de ayrı anlaşmaları olur. "publishing rights" ve "mechanical rights" (phonographic copyright) olarak ayrılırlar. söz yazarı ayrı, besteci ayrı, performansı yapan ayrı yüzdeler alır. tabii ki hepsi plak şirketinden daha az alırlar. kazanan kasa olur. daha uzun yazardım ancak keyword'leri verdiğimi düşünüyorum.
  • turk kelekom  (05.01.19 21:58:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.