[]

patlayan süt, böyle bir şey olabilir mi yaaa

www.facebook.com

belki mağaradan yeni çıkmışımdır bilemiyorum ama daha bugün gördüm bunu. nasıl olabiliyor böyle bir şey?

ps:adamın yerli ve milli silah yorumuna çok güldüm yalnız :)

 
facebook açılmıyor bilemedim o yüzden aynı şeyden mi bahsediyoruz ama instagramda gıdadedektifi hesabı bununla alakalı çok şeyler karalamıştı. youtube hesaplarında da olması lazım hatta.


  • teritori  (02.11.18 09:15:39) 
daha önce sek sütte de aynısı olmuştu. gıdadedektifi isimli hesap üzerine gitmişti ve aynı serideki bir kaç sütü denemişti. Hepsinde de süt patlamıştı. Bununla ilgili gıda dedektifinin sosyal medya ve youtube hesaplarına bakabilirsiniz. Bir tane gıda mühendisi arkadaşda neden kaynaklanabileceğini açıklayan yazı yazmıştı.


  • kraldan cok kralci  (02.11.18 09:22:32) 
Dün biz başka marka süt aldık soğuk içelim dedik içemedim çok iğrenç tadı vardı
Acaba benzer bir olay mı diye düşünüyorum.

  • fasulyek  (02.11.18 09:26:04) 
üstünde kaymak tabakası oluşuyor, buhar dışarı çıkamıyor. tencerede olsa süt taşardı, cezvede olunca patlamış. mantıken yorumum bu


  • prasinos  (02.11.18 09:31:18) 
gıdadedektifine baktım şimdi ama mantıklı bir açıklama yok. hatta neredeyse hiç açıklama yapılmamış. firma sütteki ani ısı değişiminden kaynaklı, olur öyle demiş toplayabildiğini toplamış, toplayamadığı %50 indirimle satılmaya devam etmiş.

40 yaşımdayım yıllardır süt içerim ısıtırım kaynatırım, hatta çabuk olsun diye buzdolabından çıkarıp en harlı ocakta ısıtırım. daha bir kere sütün patladığını görmedim duymadım. yani ani ısı değişimi açıklaması bana mantıklı gelmedi. çoğu zaman kahvaltıda soğuk süt içiyoruz, yani hadi ısıtırken patladı, bu sütte bişey var demek mümkünken aynı sütü soğuk içtiğimizde bir sorun fark edebilmek mümkün değil anlaşılan. kim bilir ne içiyoruz.

işin ilginç tarafı gıdadedektifindeki sek süt olayı eylül 2018 tarihli. bu videoda da skt 29.11.2018 olduğuna göre çok da eski değil. yani tarihler birbirine çok yakın ama firmalar apayrı. iyice anlamsızlaşıyor durum.
  • halanne  (02.11.18 09:37:25) 
yanlis hatirlamiyorsam gidadedektifinin gundeme getirdigi sek sut olayi icin, takipcilerden birisi olayi kutu ambalaja baglamisti. bu tip ambalajlarda dezenfekte icin hidrojen peroksit kullanildigi ve sonrasinda yuzeyden temizlendigini ancak bir ihtimal bir parti ambalajda bir sebepten hidrojen peroksitin temizlenmemis olabileceginden bahsetmisti. tabi bu ihtimalin cok dusuk oldugunu da belirtmislerdi.

sorunun esas kaynaginin ne oldugu belli degil. hatta yapilan denemelerde ayni ureticinin farkli bir markaya urettigi, ayni marketten alinmis sut yine ayni cezvede denenmis ve o patlamamisti. patlama olayi ayni parti numarasina sahip sek marka sutlerdeydi. ayni markanin farkli partilerinde patlama olmuyordu.
  • a340  (02.11.18 10:41:51 ~ 10:42:44) 
Ben şöyle yorumladım:

Süt ısınmaya başlayınca üstte bir katman oluşuyor, yağ vs ısıyla üste çıkıp kaymağı oluşturuyor. Bir yandan da alttaki kısımdaki su buharlaşmaya başlıyor. Cezve dar ağızlı ise üst katman kalın oluyor ve alttan gelen buhar kabarcıkları bu katmanı aşamıyor ısıyla genleşen gaz sonunda patlayıp bu olaya sebep oluyor. Yani bence ne içiyoruz denilecek bir durum değil, fiziksel bir olay.
  • curukturpkokusu  (02.11.18 10:48:00) 
Aynısı mikrodalgada ısıtırken de olur. Öyle olmasının sebebi bir sıvı ısıtılırken, kaynama noktasını geçtiğinde ısıtılan kabın üzerindeki belli noktalardan kaynamaya başlar. Eğer sıvı karıştırılmazsa bazen bu kaynama başlayamaz (sebebi kabın yüzeyinin çok düz olmasından felan kaynaklanıyor) ve sıvı gereğinden fazla ısınır. Sıvı fazla ısındığında dengeyi bozacak herhangi birşey, sıvıya düşen bir toz parçası bile içerideki fazla enerjiden dolayı bir anda sıvının şiddetle kaynamasına sebep olur ve patlama gerçekleşir.

Bunu engellemek için mikrodalgada süt gibi sıvılar ısıtılırken bardağın içine mutlaka bir kaşık konulması gerekir. Bardaktaki kaşık sıvının düzenini bozarak ekstra kaynama noktaları oluşturur ve fazla enerji birikimi önlenerek patlamanın önüne geçilir.

Videoları izlemedim ama tahmin ediyorum ki bütün patlayan süt videolarında sütü direkt cezveye koyup hiç karıştırmadan veya rahatsız etmeden, patlayana kadar ateş üzerinde bekletiyorlar.
  • Haldamir  (02.11.18 11:36:54) 
Gayet normal.

Yüzlerce yıldır karşılaştığımız bir sorun. Bu yüzden Fransızlar, süt kaynarken kendiliğinden karıştırsın diye süt taşı tabir ettiğimiz naneyi buldular. Sebebi kabaca sütün nispeten bir kapta çok hızlı ısıtılması.

Yağlı sıvılar bu kadar hızlı ısıtılmaz, heterojen sıvılar hiç ısıtılmaz. Dünyanın her yerinden örnekleri için Youtube’a bakabilirsiniz.

Nedeni ve detaylı fiziksel açıklaması için superheating fenomeni etrafından serbest salınım yapabilirsiniz.
  • babilbaligi  (02.11.18 18:38:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.