[]

Osmanlı'da özel günler

Merhaba,

Şu anda sadece Kurtuluş Savaşı ve sonrası dönemden özel günlerimiz var.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı
15 Temmuz Demokrasi Bayramı
30 Ağustos Zafer Bayramı
28 Ekim Cumhuriyet Bayramı Arifesi
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Dini bayramlar hariç Osmanlı döneminde kutlanan özel günler var mıydı? Vardıysa bunlar kaldırıldı mı ne oldu da kutlanmıyor artık?

Ne bileyim o zamanlar da savaşlar vardı, zaferler mağlubiyetler vs. Merak ettim

Teşekkürler

 
Meşruiyet'e kadar yok galiba resmi bayram.

www.tarihvebilim.com
  • amortisman  (29.10.18 13:00:32) 
Osmanlı'da hiçbir padişah kendisinden önceki bir padişahın kazandığı savaşı kutlamaz. Bununla birlikte cülus törenlerini falan saymazsak kutladıkları şeyler dini bayramlardı, onun dışında kandil gecelerinin kendine has merasimleri olurdu o kadar. Bunların dışında sanırım bir tek, Cumhuriyet rejimine geçmeden kısa bir süre önce, Kut'ül-Amare savaşının kazanılması kutlanıyordu ama NATO'ya girince o da kaldırıldı.


  • angelus  (29.10.18 13:03:22) 
Tarihçiyim. Kandil geceleri bile çok geç dönem kutlandı. Dini bayramlar vardı.

İstanbul'da fethi kutlamaları üzerine çalıştım bir dönem. İttihat ve Terakki zamanında bir kere kutlanmış. Sonra cumhuriyet dönemi mutad olarak kutlanmaya başlanmış.

Osmanlıda av merasimleri, cülus, kılıç kusanma vb merasimler vardı. Bir de şehzade sünnetleri.
  • deveyi diken adamin ta kendisi  (29.10.18 13:13:40) 
Mobildeyim duzeltemiyorum. İstanbul'un fethi kutlamaları diyecektim.


  • deveyi diken adamin ta kendisi  (29.10.18 13:14:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.